Hon har 500 kimonos

Foto Mats Engfors/Fotographic

Äkta vintagekimonos från Japan i finaste siden. Det är Gunnarsbybon Shinko Nakanos liv och leverne. “Jag tycker om det väldigt mycket”.

För 15 år sedan lämnade Shinko Nakano sitt Japan och flyttade med maken Petri Storlöpare och deras dotter Anni till den lilla byn Pålkem i Norrbotten.

– Det var kallt och isolerat och jag undrade om jag skulle överleva, men det gick bra. Det är väldigt vacker natur. Det är mycket folk i Japan och jag tycker om distans så för mig är Norrbotten perfekt, säger Shinko.

Petri jobbade ofta borta och Shinko var själv med Anni. Men hur skulle hon kunna arbeta långt ute på landsbygden utan att kunna flytande svenska och med ett litet barn att ta hand om? Lösningen blev att starta företaget Kanoko, en webbshop hon driver hemifrån. Hon började importera begagnade japanska kimonos av hög kvalitet för att sälja online.

– Kvalitet och mönster är väldigt hantverksmässigt. Jag har varit intresserad av kimonos sedan jag var liten. Jag växte upp hållbart och miljömedvetet och tyckte att det var bara att göra något av denna höga kvalitet i stället för att bara kasta, säger Shinko.

Hon hittade en balans mellan arbete och familjeliv och kan styra över sin arbetstid. När skolan stängde i Nattavara flyttade familjen söderut.

– Vi letade hus i Harads och Gunnarsbyn. Jag visste inget om området och kände ingen men det fanns ett hus så vi flyttade. Här bor vi alldeles intill skolan och det känns som att vi bor mitt i stan, vi trivs väldigt bra här.

Hon har 500 kimonos 02

Används på nytt

Kimonon är ett traditionellt japanskt plagg i en T-form som finns i flera olika varianter för olika syften och skeenden i livet. Korta och långa, med olika långa ärmar, alla med sina namn och speciella regler. Att klä sig och knyta sin kimono på det traditionella sättet är en konst i sig och en kunskap som förr fördes vidare från mor till dotter, men som nu lärs ut på skolor.

– Den är lite jobbig att ta på och inte så praktisk så nu används de inte till vardags i Japan utan mest som festliga dräkter. I Sverige och västvärlden bärs den på ett enklare sätt som passar bättre i dag, som jacka till exempel.

Shinko kommer från en liten ö i södra Japan. Hennes mor och systrar bor nu på andra håll i Japan och även hennes dotter Anni har flyttat dit. Shinko brukar vara där några månader om året för att sköta om sin mamma och då passar hon på att köpa med sig kimonos från antikbutiker, men hon importerar också en hel del.

Hon har 500 kimonos 03

Många och gamla

Majoriteten av Shinkos kimonos är 30-50 år gamla men en har hela 100 år på nacken.

– De västerländska kläderna hade inte kommit till Japan för hundra år sen. Då hade alla kimonos som vardagskläder, säger Shinko.

De flesta är handsydda i fint siden. Vissa sommarkimonos är gjorda av bomull och andra av syntetmaterial, vilket är enklare att ta hand om. Shinko rekommenderar att kimonos av siden vårdas varsamt för att hålla länge.

– Man ska inte tvätta dem så ofta, vädra hellre efter användning. Förr i tiden brukade man ta ut tråden och tvätta tyget, det är ju handsytt så det är enklare än det låter, säger Shinko.

Med tiden har företaget vuxit och i dag har Shinko omkring 500 kimonos hemma i huset i Gunnarsbyn. Ett rum används som lager, ett annat som arbetsrum. Här tar hon hand om sina kimonos, tar emot ordrar och packar paket som skickas över hela Sverige och världen. Nu är hon flytande i språket och en del av byns gemenskap.

– När folk som köpt en kimono skickar bilder när de har på sig den och är nöjda, det är det roligaste. Jag hoppas att folk använder dem så mycket som möjligt. #

Relaterat innehåll