Sara Rezgui brinner för hälsosam mat med mycket näring. Här är hennes recept på Svarta bönbiffar med pumpastomp och grönsaksnudlar – vegetariskt, laktosfritt och glutenfritt. Till det bjuds vi på ett glas läskande kommbucha.
4 portioner
1 msk chiafrön
3 msk vatten
2 paket färdigkokta svarta bönor (eller annan bönsort)
2 msk kallpressad olja (raps eller oliv)
200 g svamp, t.ex. champinjoner
2 dl havregryn
2 vitlöksklyftor
2 msk torkade örter, t.ex. oregano, persilja, timjan, ramslök
Salt och peppar efter smak
Olja till stekning eller ugnen
4 portioner
1 medelstor pumpa, gärna butternutpumpa
1 vitlöksklyfta, hackad
1 cm färsk gurkmeja finriven eller 1 krm mald
2 cm ingefära finriven eller 1 tsk mald
2 msk kallpressad olja
Salt och peppar efter smak
4 portioner
1 rödbeta
2 gulbeta
2 polkabeta
½ paket groddar
2 msk kallpressad rapsolja med citron
Örtsalt
ger ca 2 liter
2 liter vatten
4 tepåsar av svart, grönt eller vitt te alternativt 2 msk löste
2 dl råsocker
2-4 dl kombucha (startvätska)
1 scoby
Stor kastrull, stor glasburk, tygbit och gummiband, sil, flaskor.
Gör såhär:
1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader).
2. Ta upp tepåsarna eller sila bort tebladen. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
3. Tillsätt kombucha (startvätska) och lägg i din scoby. Fäst sedan ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar. Rör inte om.
4. Smaka av efter 7 dagar. När du är nöjd med sötman och syran, sila vätskan för att ta bort eventuella scobyrester och tappa upp på flaska.
4. Förvara i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står desto syrligare blir den.
Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter bryggningen med valfri färskpressad juice, frukt, bär eller örter. Beräkna cirka 1 dl juice/frukt/bär/puré till 9 dl kombucha. Förslag på smaksättning kan vara citron och ingefära, blåbär, jordgubb och mynta.
OBS: Använd alltid ekologiska råvaror när du gör kombucha för att gynna den naturliga fermenteringen.
Tips: För att märka upp dina flaskor med tillverkningsdatum, använd förslagsvis maskeringstejp som är lätt att skriva på.
Drömmen: Att bygga ett eget hus i två plan, lantligt men också nära till jobb och förskola. Klassiskt på utsidan men modernt och öppet inuti.
Nio stjärnkockar från Michelinrestauranger i hela Norden. Mat av smakrika råvaror som vuxit och mognat i midnattssolens land. Krydda med norrsken, eld och is och
Spelindustrin är en av Bodens starka och snabbt växande näringar. I höst tillkommer ytterligare en spelutbildning på Boden Game Camp, Futuregames Animator and VFX Artist. Denna
I nästan 40 år har Thomas Fägerman kallats för visionär och drömmare i hållbarhetsfrågor. Men omställningen som påståtts vara ett utopiskt scenario sker nu –