Sara Rezgui brinner för hälsosam mat med mycket näring. Här är hennes recept på Svarta bönbiffar med pumpastomp och grönsaksnudlar – vegetariskt, laktosfritt och glutenfritt. Till det bjuds vi på ett glas läskande kombucha.
4 portioner
1 msk chiafrön
3 msk vatten
2 paket färdigkokta svarta bönor (eller annan bönsort)
2 msk kallpressad olja (raps eller oliv)
200 g svamp, t.ex. champinjoner
2 dl havregryn
2 vitlöksklyftor
2 msk torkade örter, t.ex. oregano, persilja, timjan, ramslök
Salt och peppar efter smak
Olja till stekning eller ugnen
4 portioner
1 medelstor pumpa, gärna butternutpumpa
1 vitlöksklyfta, hackad
1 cm färsk gurkmeja finriven eller 1 krm mald
2 cm ingefära finriven eller 1 tsk mald
2 msk kallpressad olja
Salt och peppar efter smak
4 portioner
1 rödbeta
2 gulbeta
2 polkabeta
½ paket groddar
2 msk kallpressad rapsolja med citron
Örtsalt
ger ca 2 liter
2 liter vatten
4 tepåsar av svart, grönt eller vitt te alternativt 2 msk löste
2 dl råsocker
2-4 dl kombucha (startvätska)
1 scoby
Stor kastrull, stor glasburk, tygbit och gummiband, sil, flaskor.
Gör såhär:
1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader).
2. Ta upp tepåsarna eller sila bort tebladen. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
3. Tillsätt kombucha (startvätska) och lägg i din scoby. Fäst sedan ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar. Rör inte om.
4. Smaka av efter 7 dagar. När du är nöjd med sötman och syran, sila vätskan för att ta bort eventuella scobyrester och tappa upp på flaska.
4. Förvara i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står desto syrligare blir den.
Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter bryggningen med valfri färskpressad juice, frukt, bär eller örter. Beräkna cirka 1 dl juice/frukt/bär/puré till 9 dl kombucha. Förslag på smaksättning kan vara citron och ingefära, blåbär, jordgubb och mynta.
OBS: Använd alltid ekologiska råvaror när du gör kombucha för att gynna den naturliga fermenteringen.
Tips: För att märka upp dina flaskor med tillverkningsdatum, använd förslagsvis maskeringstejp som är lätt att skriva på.
Nadja Ekbloms närhetsliv är “långtifrånliv”. Ett medvetet val där ett jobb med puls och ny teknik balanseras upp med en fritid nära lugn och natur.
– Det här är vår dröm och nu har den blivit sann. Giulia De Rocco och Luca De Angelis lämnade Italien och har hittat hem
Familjen Van Der Bijl har bytt Sydafrika mot Boden. De kom för pappan Johan Van Der Bijls arbete på H2 Green Steel. Det som får
Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har