Bryggare i närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Genom hårt jobb och engagemang har Sofia och Lina gjort Tjers till Sävasts eget bryggeri. Nu utökar de eventverksamheten och planerar en ölfestival på Peetgården.

För drygt fem år sedan startade Frida Andersson mikrobryggeriet Tjers Bryggeri i Överkalix. Hon blev snabbt ett namn i branschen och fick in flera ölsorter på Systembolaget. En kväll var hon på middag hos sin vän Lina Ekström Morin i Sävast och släppte nyheten: hon skulle sälja.

Linas första tanke var att köpa bryggeriet och anställa en bryggmästare. Till anställningsintervjun tog hon med sig sin kompis Sofia Lundström som då jobbade med rekrytering.

– När jag klev in i bryggeriet tänkte jag ”Men Gud så härligt! Så här kan man ju också jobba!”. När jag pendlade till Luleå kände jag att jag kastade bort mitt liv så jag gjorde en förändring, berättar Sofia.

Tjers Peetgården2

Det blev ingen anställd bryggmästare. I stället valde Sofia och Lina att ta över verksamheten och brygga ölen själva. De fick lära sig allt på ett fem månaders bryggarinternat hos Frida i Överkalix och flyttade sedan verksamheten till Sävast i juni 2019.

– Den här lokalen var bäst. Allt fanns här, vatten, ventilation och el. Och så var det nära. Vi bor här, det händer massor i Sävast och på Boden Business Park. Det är nära till Luleå och det bor många här, så det känns som ett bra ställe att vara på. Att vi får leva närhetsliv, det är ju viktigt, säger Sofia.

Tjers Peetgården6

Hantverksöl på riktigt

Hon lägger ner den fjärde och sista dosen humle i bryggverket enligt ett bestämt tidsschema. Den brunaktiga vätskan har mäskats och kokats och ska nu kylas, sedan jäsas, fryschockas, buteljeras och kolsyras. Och allt sker för hand av Sofia och Lina. Just den här ölen ska bli sommarens folkis-IPA och namnet är ännu inte satt.

– Det roligaste är att hitta på namn på överlulemål. Vi har en gammal bok med bondska som vi hämtar inspiration ifrån, säger Sofia.

De fortsätter brygga några av smakerna från Överkalix och har själva utvecklat nyheterna Lyngen, Såolöga, Swägen samt ölsorter särskilt för Storklinten och Treehotel.

– Vi vill att smakerna ska andas Norrbotten, säger Sofia.

Tjers Peetgården4

Enligt henne ligger hemligheten i jäsningen, kreativiteten och råvarorna. De gör bland annat öl med björkskott och blåbär från närområdet. Sommarens smak ska bygga på fläder.

– Jag var ingen ölentusiast tidigare men jag har blivit det. Jag har blivit en riktig ölnörd faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Och det är ju jätteroligt, säger Sofia.

Det är nu i mars som produktionen inför sommaren sätter igång och bryggeriet går för full kapacitet. 4500 flaskor i veckan blir det.

– Att få göra allt från A till Ö i ett företag var min motivation, och att få jobba närmare hemmet och att få skapa upplevelser för människor. Det är därför vi brygger öl. Det är väldigt givande, säger Sofia.

Tjers Peetgården3

Tog över Peetgården

I oktober 2019 tog Lina över driften av Peetgården, tre minuters promenad från bryggeriet. Hon har en bakgrund inom hotell och event och hade länge haft blickarna på gården, såg potentialen och ville utveckla verksamheten.

Tjers Peetgården6

Det blev full fart direkt, redan första veckan kom de första gästerna. Verksamheten består av en blandning mellan konferenser, middagar och aktiviteter i närområdet. Huvudbyggnaden är timrad redan 1648 och bjuder på en avkopplande atmosfär i ett enskilt läge – men ändå nära till allt som är viktigt.

– Vi har haft grupper från Norge och USA men just nu är det framför allt gäster från Norrbotten. Service är A och O, inget är omöjligt utan vi löser det som behöver lösas, säger Lina.

En populär aktivitet är matlagning med kocken Sebastian Gröndal. Han är ofta här och lagar mat i vildmarksköket och lagar mat över öppen eld med lokala råvaror.

– Vi försöker egentligen hitta en lokal anknytning för allt, det ska kännas som Boden och Sävast, säger Lina.

Tjers Peetgården5

Övrig matlagning, bakning, städning och värdskapet gentemot gästerna står Lina och Sofia för, med hjälp av en timanställd. Närheten gör kopplingen mellan de två verksamheterna självklar.

– Det har varit vår plan från början att ha ett till ben att stå på och knyta ihop verksamheten, säger Lina.

Tjers Peetgården8

Satsar på evenemang

Nu i vår och sommar utvecklar de verksamheten men en rad olika event, både på bryggeriet och på Peetgården. De arrangerar digitala ölprovningar och ölprovningar med musikquiz på Peetgården, rundvandringar i bryggeriet och gör även samarbeten och gästspel på restauranger i Boden.

– Vi vill verka för bygden vi bor i. Vi vill att något ska hända här i Sävast och Boden och locka människor som bor  häromkring, säger Lina.

Tjers Peetgården8

I sommar ska Sofia och Lina ordna en ölfestival på Peetgården under midnattssolens sken. Planen är att sätta upp tält på gården, ta hit en trubadur, servera mat och grilla om vädret tillåter. Och allt ska vara hållbart och lokalproducerat.

– Tanken är att bryggerier i länet, vi är ju ändå 26 stycken här i krokarna, ska kunna samlas och de som är ölintresserade ska kunna komma hit och testa öl. Nu har det blivit ett väldigt intresse för det här, och inte bara härifrån utan folk från södra Sverige har också hört av sig. Vi hoppas att det kan bli startskottet på något återkommande, säger Lina.

– Alla Sävastbor måste ju få ha sin egen ölfestival, det hör ju till sakens natur, säger Sofia.

Självklart dyker Tjers också upp på ölmässan Nolia Beer i Luleå den 29-30 maj och när Birka Cruises lägger till i Luleå i sommar får besökarna chans att komma hit. En grillkurs med Sebastian Gröndal är planerad och han ska även börja tillverka ost i bryggeriet. Listan över idéer på nya ölsorter och evenemang är lång, så en sak är säker: vi har inte sett det sista av Lina och Sofia. #

Tjers Peetgården7
Relaterat innehåll