Danskungen Thomas

Foto Mats Engfors/Fotographic

15-årige Thomas Vallgren från Sävast har blivit ett riktigt Instagramfenomen. Hans dansvideos sprider glädje bland tusentals följare.

”Kungen, du är en förebild!”, ”Levande legend!”, “Schyssta moves kingen, som alltid!”, “Du sprider så mycket bra energi, sluta aldrig med det du gör!”. Ett femtiotal kommentarer som dessa och 5000 likes per inlägg, det är vardagsmat för Thomas Vallgren och hans Instagramkonto @thomasking004. Denna 15-åring har skrapat ihop 21 000 följare genom sina livsbejakande dans- och gymvideos. 

Det var Thomas bror Fredrik, 19 år, som skapade kontot förra sommaren, som ett sätt för familjen och släkten att hänga med i Thomas liv. De tänkte fota honom men så började han dansa och det fick bli film i stället.  

– Vi la ut en video i samband med fotbolls-VM där han dansar till De Vet Dus VM-låt “Vi sjunger”. Vi taggade #vm och bandet och sånt, de gillade videon och det var där det tog fart. Den vart jättepoppis och ligger på 60 000 visningar, berättar Fredrik. 

 Thomas hittar inspiration till danserna i favoritspelet Fortnite där det finns ett läge där man kan få sin karaktär att dansa. Han visar, ställer sig nära den stora skärmen i pojkrummet och härmar rörelserna på skärmen tills han blir alldeles svettig. 

– Jag gör basketball, såhär och såhär. Jag dansar, hoppar, badar, solar, myser, och äter glass. Det är jag, säger Thomas. 

Thomas Vallgren1

Vill öppna dörrar 

Fredrik filmar, fotar, redigerar och skriver texter till inläggen med hjälp av övriga familjen. Han svarar på meddelanden och kommentarer och skickar små hälsningar från Thomas och får följarna att känna sig sedda.  

– Jag vill få det här stort så att det gynnar honom så mycket som möjligt, ju större han har blivit desto fler dörrar har öppnats för honom. Människor med Downs syndrom har kortare livstid så ju mer han hinner göra och ju fler drömmar han får uppfyllda desto gladare blir både han och vi i familjen, säger Fredrik. 

Thomas är yngst av åtta syskon och alla var inte helt positiva till ett öppet Instagramkonto till en början. De trodde att det skulle komma mycket hat. Och visst händer det, men de kommentarerna tar Fredrik bort och 95 procent av responsen är ändå positiv. Många uppskattar att Thomas vågar vara sig själv och att han sprider glädje, kärlek och motivation. 

– Det är så mycket mer positivt än negativt och alla vi mött och pratat med är positiva. Folk brukar säga att det är jätteroligt att vi gör det vi gör, och att han bor i närheten. Nu på senare märker man ju att vi har en röst i vardagen och lyckas lyfta Downs syndrom, säger Fredrik. 

Thomas Vallgren4

En hel helg med idolen  

I november hade Thomas besök av youtubern SampeV2, Thomas största förebild näst efter Ronaldo. Det ökade följarskaran ännu mer.  

– Jag har kollat på honom på Youtube när han spelade Fortnite, säger Thomas. 

De åkte på gymmet tillsammans, åt middag och gick på en Luleå Hockeymatch där de fick låna en loge. Thomas fick ett TV-spel och en tröja.  

–  Thomas blev riktigt lycklig och fick skriva sin första autograf, berättar Fredrik. 

När han besökte Boden Brawl var det flera som tog selfies med honom och när han går på stan kommer folk fram och skakar hand.  

–  Han blir jätteglad och det är kul, men det är också roliga att folk har börjat se honom och hur unik han är. Han har fått så sjukt många fler vänner och har alltid någon att spela med. Förut var han mer ensam, säger Fredrik. # 

Thomas Vallgren5

FAKTA 

Namn / Thomas Vallgren 
Även känd som / @thomasking004 
Gör / Studerar på Stureskolan 
Bor / I Sävast 
Familj / Mamma, pappa och sju syskon 
Intressen / Fortnite, dans, innebandy, Instagram och spela landhockey och basket hemma på gården  
Favoritämne / Träslöjd 
Förebild / Ronaldo och SampeV2 

Thomas Vallgren6
Relaterat innehåll