»Det här är stort i USA«

Foto Mats Engfors/Fotographic

Handsvetsade avgassystem till fyrhjulingar. Smal nisch, kan tyckas. Men här har Bodenföretaget RJWC lyckats slå sig in ordentligt på den internationella marknaden.

2010 startade Robin Jansson eget och tog sig an de svetsjobb han kom över. Företagsnamnet . blev Robin Jansson Weld Custom, förkortat RJWC, och verksamheten bedrevs hemma i garaget.

En dag ringde en kompis och frågade om inte Robin kunde svetsa honom en ljuddämpare till sin fyrhjuling – och det var här hela framgångssagan tog sin början. Robin sa okej och byggde några ljuddämpare till som han provade sälja på Blocket.

– I slutet på 2012 la jag ut ett inlägg på Facebook och då var det en amerikan som hörde av sig och frågade om han kunde få dema den på en offroadträff som de skulle ha i USA. Efter det var det en snubbe som frågade om han kunde börja sälja dem i USA, i Louisiana, berättar Robin.

Kunden frågade vad minimiordern var och Robin föreställde sig ett tiotal. Men beställningen blev 60 avgassystem.

– Jag hade inget eget lager så jag fick jobba rätt hårt i några veckor, haha. Det var typ en order på 20 000 dollar och det var ju väldigt mycket då. Jag fick ju kämpa men det var som då det startade igång.

RJWC2

Stora på Instagram

I en anonym verkstad på Erikslund är företaget anspråkslöst, många bodensare har inte ens hört talas om dem. Ändå har kontot @rjwcexhaust 54 000 följare på Instagram. Sociala medier, influencers och sponsrade åkare har haft stor betydelse för företagets tillväxt.

– Det började när en stor sida delade vårt Instagraminlägg och morgonen efter hade jag fått 8 000 nya följare – vad hände? Det är svårt att förstå men det här är så stort i USA, det är helt ofattbart, säger Robin.

I juni kom ett 20-tal internationella gäster på besök här i Boden, influencers och återförsäljare från Kanada, Ryssland, Litauen, Norge och södra Sverige. Däribland världens största youtuber inom området, “Ostacruiser”. De gick på guidad tur i Rödbergsfortet, hade surströmmingsfest och körde en himla massa fyrhjuling.

– De var väldigt imponerade och sa att det var det bästa de gjort. Det regnade ordentligt dagen innan så det var precis så lerigt som de ville ha det. Jag var nervös, det kan jag ärligt säga, över att ta hit folk till mitt lilla företag. Men alla var helylle och tyckte att det var skitskoj och att verkstaden var fin. 

RJWC3

Handgjort i Sverige

Verkstaden köpte han 2014, 25 meter från hemmet och garaget där allt startade (#närhetsliv), och året därpå anställde han sin första medarbetare.

– De senaste två åren har det verkligen exploderat. Nu är vi fyra i företaget och det är nära till att vi blir fem, jag håller på att scouta folk. Arbetet är närmast kirurgiskt, du måste vara duktig på det du gör, säger Robin.

RJWC tillverkar i dag eftermarknadsprodukter till powersportindustrin, i första hand rostfria avgassystem för ATV (fyrhjulingar), UTV (ungefär terränganpassade golfbilar) och snöskoter. Marknaden finns framför allt i USA, Kanada och Ryssland, men även Europa.

– Allt är handgjort i Sverige. Jänkarna är ju väldigt patriotiska men “made in Sweden” verkar förknippas med något bra. Det unika är att vi har väldigt hög kvalitet på våra produkter. De är ju dyra men vi sparar inte in på krutet någonstans, säger Robin.

RJWC4

2019 räknar han med att omsätta 12 miljoner och leverera 4000 avgassystem i ett 40-tal modeller. Under våren har de även utvecklat modellanpassade lampor för fyrhjulingar, ett projekt som slagit väl ut.

– Vi uppfinner en massa bra saker. Vi gör allt in house – allt från utveckling och ritningar till prototyper och tester, säger David Rutström, ansvarig för försäljning och produktutveckling. 

Nytt för i höst är en CNC-maskin som kan tillverka prototyper i metall, en miljoninvestering som ska underlätta produktutvecklingen och bringa nya inkomster genom beställningsjobb.

– Jag älskar det jag gör. Jag brinner ju för det här med tillverkning och det jag tycker är roligast är custom-grejer. Sen är jag rent företagsintresserad också, jag är driven och vill framåt, säger Robin. #

RJWC5

Relaterat innehåll