Ett stöd i ensamheten

Foto Mats Engfors/Fotographic

Under pandemin har Meleknur Alevcan hjälpt ett hundratal äldre med gratis terapi online. Hon flyttade hit för att studera och stannade kvar tack vare lugnet och den vackra vintern.

När Covid-19 kom till Norrbotten arbetade Meleknur Alevcan, 31, som KBT-terapeut i närpsykiatrin. Hon träffade många människor och såg en ökning av psykisk ohälsa bland äldre.

– Många äldre har känt sig väldigt ensamma och drabbats av depression och ångest. Jag kände att jag kunde hjälpa till, jag hade tid efter jobbet på kvällar och helger, säger hon.

Hon gjorde ett par inlägg i grupper som “Det händer i Boden” på Facebook och sökte efter personer som var intresserade. När pressen lyfte engagemanget började bokningarna strömma in på allvar.

– Många mådde bra redan efter två-tre samtal och jag fick mycket positiv feedback. De uppskattade att någon ringde och frågade hur de mådde och gav praktiska verktyg och hjälp. När jag såg framgången fick jag motivation att fortsätta, det känns meningsfullt, säger Meleknur.

Sedan starten för ett år sedan har hon hjälpt över 100 personer. Majoriteten bor i Sverige, en tredjedel i Turkiet och ett par i Ryssland och USA. All terapi sker online, som videosamtal över exempelvis Facetime eller Skype, på fyra olika språk som Meleknur behärskar väl.

Ett stöd i ensamheten 02

Prisad av universitetet

För detta utsågs Meleknur till årets alumn 2020 av Luleå Tekniska Universitet (LTU), ett pris som tilldelas tidigare studenter som nått särskilt stor framgång i karriären.

– Det kändes väldigt hedrande, det var en positiv överraskning och jag blev stolt och glad över att någon uppskattar det jag gör. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att göra en positiv förändring, säger Meleknur.

LTU är också en viktig anledning till att hon hamnade här i Boden. Meleknur föddes i Istanbul och sin första universitetsutbildning skaffade hon i Ankara där hon läste ryska i fem år. Hon var toppstudent och tilldelades därför ett stipendium för att läsa vidare utomlands, precis var hon ville. Och hon ville byta bana och plugga psykologi i Sverige. 2013 flyttade hon till Göteborg och började lära sig svenska.

– Det gick jättebra, jag tycker jättemycket om det svenska språket eftersom det är så melodiskt. Det är så fint att lyssna på. Sen ville jag uppleva norrsken, riktiga vintrar och vintersport och det lät äventyrligt att bo i norra Sverige.

Trivs i Norrbotten

Så inom ett år hoppade hon på psykologiprogrammet vid LTU. Hon var den enda i klassen som inte har svenska som modersmål men det gick bra och hon fick fint stöd från klasskamrater och lärare. Ett år av utbildningen läste hon vid State University of New York och hon tog sin masterexamen i psykologi sommaren 2020. Hon trivs så bra här att hon stannat kvar för att arbeta och bor nu i centrala Boden med sin sambo.

– Det är lugnt, tryggt och harmoniskt. Här stressar man inte lika mycket som i stora städer. Och snö

–Snö älskar jag också. Här kan man åka skidor och njuta av naturen, lyssna på sig själv och promenera i skogen. Och så finns det ju så fantastiska och trevliga människor här.

Hon har inga planer på att flytta härifrån. Nyligen fick hon nytt jobb på Polismyndigheten som civil utredare av brott i nära relationer och sexualbrott mot barn.

– Det är tufft, men det känns jättebra att det finns möjlighet att påverka de utsattas liv i en positiv riktning, på ett effektivt sätt. Det är spännande, jag älskar jobbet.

Vid sidan av anställningen driver hon ett eget företag med inriktning på kognitiv beteendeterapi och konsultverksamhet mot företag och organisationer. Och så fortsätter hon ge gratis terapi. #

Relaterat innehåll

En ny framtid i Boden

När entreprenören Jimmy Stenman lämnade Boden såg han en stad utan framtidstro och utvecklingspotential. Nu är han tillbaka i ett pånyttfött Boden. En svag doft

Läs mer »