Fantastiskt friluftsliv

Fantastiskt friluftsliv

I Boden är naturen alltid nära och vi har ett rikt friluftsliv, det är en stor anledning till att många väljer att bo här eller flytta hit. Oavsett om du föredrar storslagna utsikter, tysta skogar eller porlande vatten så hittar du det allt som oftast just runt husknuten. Det är det vi kallar #närhetsliv.

Skogen 

Riktig skog med höga tallar som vuxit sig starka i hundra år, där allt du hör är fåglarnas sång och vindens sus bland trädkronorna. Det har du nära till var du än väljer att bosätta dig i Boden.  

Här finns en rik flora och fauna, alltid nära. Förutom en och annan hare, räv, tjäder eller uggla kommer du troligen någon gång stöta på skogens konung älgen. Om vintrarna finns det längdskidspår i praktiskt taget varenda by och stadsdel tack vare våra oumbärliga eldsjälar runt om i kommunen. Och så klart otaliga slingrande stigar att vandra. Våra marker är rika på bär som fått mogna i midnattsljuset. Lingon och blåbär hittar du överallt men de gyllene hjortronmyrarna kan vara dolda skattkistor.  Välkommen till lugnet, tystnaden och stillheten. 

Vattnen  

Rakt genom Bodens kommun flyter Luleälven med Sveriges troligen närmaste laxfiske och även en viktig källa till hållbar grön energi. Lite längre norrut finner vi den oreglerade och vackra Råneälven med sina brusande forsar och rika fiskevatten. Längs älvens stränder finns en lång rad rastplatser med spänger och eldstäder väl värda en dagsutflykt med eller utan fiskespö. Om somrarna badar vi helst i närmsta bästa sjö, dyker från bryggor och simmar ut i mörka vatten under ljusa natthimlar. 

Naturnära upplevelser

I Boden har du alltid nära till naturen. Du kan upptäcka den själv, med andra eller med en guide. Här finns skogslandet mitt emellan våra två älvdalar och du har nära till fjälltopparna.

Bergen  

Staden är omgärdad av berg och det kuperade landskapet är en viktig del av vår bild av Boden. Gillar du att åka skidor utförs så har du verkligen hamnat rätt. I Bodens kommun finns tre skidbackar i olika storlekar som passar allt från minsta knatte till alpina skidlandslaget.   

Bodens fästning med sina fort och fästen runt omkring staden väcker minnen från förr och upptäckarlustan hos den äventyrssugne. Här är det kuperade landskapet en självklarhet och de många bergstopparna är dina att utforska, oavsett om du inte kan få nog av hisnande utsikter eller den kittlande känslan i magen en tur på mountainbike kan ge. 

Föreningarna

För dig som gärna njuter av naturen tillsammans med andra under organiserade former finns ett rikt föreningsliv med många frilutfts- och idrottsföreningar runt om i kommunen. Du kan till exempel orientera med Vittjärvs IK, cykla mountainbike med Sävast CK, eller lära dig mer om skogen med Naturskyddsföreningen. Barnen kommer nära naturen i Friluftsfrämjandets skogsmulleverksamhet eller Bodens scoutkår och det anordnas kurser i allt från löpning och skidåkning till svampplockning. Du hittar alla föreningar i vår föreningskatalog. Civilsamhällets eldsjälar hjälper också till med att ta hand om underhålla motionsslingorskidspår, backar, rastplatser och skoterspår så det finns goda möjligheter att ta sig ut i skog och mark. Samarbetet mellan föreningarna och kommunen är väldigt bra och 2020 utsågs Boden till Sveriges föreningsvänligaste kommun.