Från Singapore till Boden

Foto Mats Engfors/Fotographic

Vivienne Koh från Singapore flyttade till Boden för de stora möjligheterna i spelbranschens framväxt. När det rätta jobbet dök upp var tajmingen perfekt.

Vivienne Koh, 33, är Bodens Business Parks senaste tillskott och jobbar deltid som utbildningsledare för den nystartade YH-utbildningen webbutvecklare/e-handel. Utbildningen är en del av Boden Gamecamp och håller till i “Nybygget”, en kreativ smältdegel för Bodens tillväxtbranscher. Vid sidan om driver hon det egna spelföretaget Cafiend. Hon har ett par idéer på gång som först ska ges ut som brädspel och framöver även som tv-spel och VR-spel.

– Det var egentligen det som var huvudanledningen till att jag ville flytta hit från första början, säger Vivienne.

Vivienne Koh3

Fel och rätt utbildning

Vivienne växte upp i Singapore och började göra webbsidor hemma i källaren som 15-åring. Så småningom började hon frilansa, men hon utbildade sig samtidigt till någonting helt annat och blev på pappret strålterapeut.

– Jag gjorde praktik på ett sjukhus och det var verkligen deprimerande så efter examen ville jag inte ha mer med det att göra, berättar hon.

I stället jobbade hon bland annat med sökordsoptimering, som studentkoordinator och webdesignlärare, tills föräldrarna sa åt henne att skaffa en utbildning som hon verkligen skulle använda. Hon valde interaktiv och visuell design på ett universitet i Brisbane, Australien. Efter en kort tid som anställd upplevelsedesigner satsade hon på att driva eget. Från början handlade det mycket att rycka in och slutföra designprojekt som kört fast.

– Att jobba 24 h om dygnet och sedan krascha är inte så himla bra. Någonstans i mitten började vi fokusera mer på spel för att det är roligare än att lösa andra människors problem.

Vivienne Koh4

Flyttade till Sverige

Fokusskiftet var till viss del tack vare Viviennes fru Nickole Li som är spelutvecklare och på den tiden var en del av företaget. Nickole fick jobb på Dice (ett av världens främsta spelföretag som ligger bakom bland annat Battlefield-serien) och paret flyttade till Stockholm. Till en början kände sig Vivienne vilsen i Sverige, hon gick på SFI och jobbade med att laga mat.

Sen hände Valkyrie Jam. Det var sommaren 2018 och Vivienne bodde i Peetgården i Sävast tillsammans med 11 andra kvinnor från spelbranschen. De satt vid datorerna och skapade spel tillsammans hela dagarna.

– Från början skrek jag typ att jag inte vet något om spel och en massa andra dumheter. Jag kände mig som en total noob. Men under de tio dagarna förstod jag att jag ju har jobbat i spelbranschen i tio år, jag kan det här. Det gav mig självförtroende, säger Vivienne.

Hon bestämde sig för att läsa spelutveckling på Future Games (som drivs av Changemaker Educations vilka också håller i utbildningarna på Boden Gamecamp). Men ansökningstiden hade gått ut och hon halkade in som gästlärare i en kurs om brädspel i stället.

– Jag har ibland en tendens att göra saker lite baklänges, haha.

Vivienne Koh5

Perfekt tajming

På en Valkyrieträff i Stockholm förra hösten hamnade hon i ett samtal med Mattias Bergqvist, affärsutvecklare inom spel på Boden Business Park, och han berättade om spelbranschens utveckling i Boden. Det lät väldigt intressant tyckte Vivienne så när hon och Nickole åkte till Kiruna på semester i januari passade de på att göra ett besök här.

– Allt verkade verkligen häftigt och det fanns så stora möjligheter. Eftersom det inte finns så mycket än så är det en bra chans att få igång saker och ting direkt från starten, och det är inte så dyrt heller.

Tillbaka i Stockholm sa hon upp sig från kockjobbet direkt. Hon skulle flytta till Boden. Som av en händelse dök tjänsten som utbildningsledare upp och Vivienne passade som handen i handsken.

– Tajmingen var nästan för perfekt, säger hon. 

I maj köpte paret ett radhus i Södra Svartbyn och Vivienne flyttade hit. Nickole fortsätter på Dice i Stockholm tills vidare men förhoppningsvis kan hon flytta upp till Boden inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Det är trevligt, tyst och mindre fruktansvärt än Stockholm. Både jag och min fru gillar kylan. #

Vivienne Koh2
Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »