Full gas genom närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Robert Widgren har bara kört sedan i vintras men han redan gjort sig ett namn i rallysvängen. Fort går det och oftast blir det pallplats. “Vi har jäkligt kul och bra fart i bilen” säger han.

Att Robert Widgren kom in på det här med rally är svärfar Dick Olanders förtjänst. Robert hängde med honom för att titta på tävlingar och fick prova köra isbana.

– Jag fick erbjudandet att låna hans bil på en tävling i vintras. Det gick väldigt bra och var riktigt roligt. Jag köpte bilen och så har vi kört sedan dess, säger Robert.

Robert har varit motorintresserad hela livet och alltid tyckt att det är roligt att få gasa på. När han tänker på känslan i rallybilen skiner han upp.

– Det bästa är adrenalinpåslaget när man får dra iväg, det är en härlig känsla, säger han.

rally7

Med sig i bilen har han sin kartläsare Marcus Morat. Han hade inte heller någon erfarenhet av rally men nappade när Robert ställde frågan och fastnade han också. Marcus beskriver vägen med hjälp av noter så att Robert får en bild av hur det ser ut i förväg.

– Det blir lite ansvarstagande, det går ju fort åt fel håll om man säger fel. Det är spännande och väldigt roligt, säger Marcus.

Robert och Marcus lärde känna varandra för tio år sedan och tillsammans har de åkt många mil i bil, på skoter och cross. Att de är nära vänner gör samarbetet enkelt och de läser av varandra bra.

– Vi har hittat en väldigt bra tajming, det funkar mellan oss och vi har så jäkla kul ihop i bilen, säger Robert.

rally6

Många pallplatser

Tillsammans har de kört sex rallytävlingar längs särskilda sträckor på skogsvägar och en rallysprint på en utstakad bana.

– Jag skulle väl inte säga att jag är den lugnaste utan jag har en ganska hård körstil. Jag försöker åka så fort som möjligt med den erfarenhet jag har. Än så länge har det gått bra, vi har inte åkt av eller voltat men det kommer väl en dag när det händer, säger Robert.

De har vunnit sin klass tre gånger, tagit två andraplatser och en tredjeplats så resultaten har verkligen varit med dem.

– Det är roligt när man känner att man ha lyckats med det man börjat med. Att vi får pallplaceringar är pricken över i, säger Robert.

I september körde de en SM-deltävling i Sandviken och där fick de prova tävla i motvind. Tidigare har allt funkat problemfritt men nu rasade kopplingen och de åkte dessutom på en punktering.

– Vi kom på en fjärdeplats ändå, av drygt 20 bilar i vår klass. Det gick bättre än förväntat, vi for ju dit med målsättningen att försöka åka topp fem, säger Marcus.

rally5

Familjär stämning

Robert kör en Volvo 940 i klassen VOC, Volvo Original Cup och tävlar för NMS Boden. Mellan tävlingarna ska bilen repas och förberedas. Här är det en stor fördel att Robert själv är bilmekaniker och kan skruva själv. Under tävlingsdagarna har han med svärfar eller sin pappa i depån. Roberts sambo Jenny och deras dotter på 10 månader brukar också hänga med på tävlingar i närheten, det blir riktiga familjesammankomster.

– Hon har själv åkt som kartläsare med sin pappa i många år så hon tycker också att det är roligt. Hon vet exakt vad det handlar om och brukar komma med tips, säger Robert.

rally4

– Alla har ju samma intresse så det är kul att fara på tävlingar, inte bara körandet utan allt runtomkring, hela gemenskapen, säger Marcus.

Nästa tävling blir på hemmaplan 8-9 januari, när NMS Boden arrangerar årets första SM-deltävling.

– Det känns väldigt kul. Man har kanske lite fördel på hemmavägarna efter alla år man varit och åkt efter dem, säger Robert.

rally3

Boden har tillsammans med Luleå, Kalix, Piteå och Region Norrbotten ansökt om att få arrangera Svenska VM-rallyt. Tävlingarna har gått i Värmland i 70 år men där kan man inte längre räkna med vinterväglag.

– Vilken grej om vi skulle få det hit, det vore väldigt mäktigt. Boden är ju en stor rallystad. Jag tror att det skulle gynna Boden och hela Norrbotten, säger Robert. #

Relaterat innehåll