Han basar över Sveriges kronjuvel

Han har gjort raketkarriär och är nu Sveriges yngsta regementschef. Möt överste Jonny Lindfors som ska få Försvarsmakten att växa i Boden.

När Jonny fick jobberbjudandet av arméchefen tackade han ja direkt.

– Det här är ett av de bästa ställena man kan få jobba på i armén. Det är en av kronjuvelerna, skulle jag vilja påstå. Det är ett väldigt gammalt, traditionsrikt och stort förband och det är traditionellt sett en riktig hedersbetygelse att få det här jobbet, så det ville jag självklart ha, säger han.

chefen I192

Han klev på tjänsten som 43-åring den 1 oktober 2018 och blev arméns yngsta regementschef. Han har stora mandat att fatta beslut och basar över en krigsorganisation som totalt rymmer runt 4000 personer.

– Jag känner mig väldigt trygg, inte för att jag  behärskar allt själv utan för att jag känner att mina medarbetare behärskar allt. Det finns liksom ingenting vi inte kan lösa tillsammans, säger Jonny.

För Jonny handlar jobbet mycket om problemlösning och ledarskap, avvägningar och tydlighet.

Det han uppskattar mest är de omväxlande arbetsuppgifterna och att han får träffa mycket människor.

 – Jag tror att jag är en individ som ser människor. Jag har en stark övertygelse om att allt militärt arbete är en lagsport och det bygger på relationer. Min roll som ledare är att få människor att växa och göra sitt bästa. Alla människor mår bra av att bli sedda och få uppskattning, säger han.

chefen I19 3b

Tillväxt väntar: ”Fantastiskt”

Bodens garnison står inför en tillväxtresa för första gången på mycket länge. Nu väntar man på den försvarspolitiska inriktningspropositionen som ska beskriva detaljerna i höst, men enligt Jonny är det tydligt att det kommer att bli en kraftig ökning av antalet krigsförband och tjänstegrenar i Bodens garnison.

– Det känns fantastiskt roligt. Försvarsmakten har ju faktiskt under hela min karriär bara krympt och avvecklats så det är otroligt spännande att få vara med och försöka vända det här, en utmaning som vi gärna tar oss an. Dock får man inte glömma allvaret bakom tillväxten, ett försämrat omvärldsläge och stormakternas kamp om Arktis ställer krav på att nationerna på Nordkalotten tar sitt säkerhetspolitiska ansvar, säger Jonny.

Även om det inte sker över en natt tror Jonny att Bodensarna kommer att märka en stor skillnad på Försvarsmaktens närvaro i Boden de närmsta fem till tio åren.

– Då kommer det att vara dubbelt så många värnpliktiga på kaserngårdarna i garnisonens förband, fler civilanställda, vi kommer att bullra mer och jag tror att vi då har blivit så pass många att det märks i samhället.

chefen I194

Närhetsliv under veckorna

Tjänsten i Boden fick Jonny precis när han och familjen skulle flytta hem efter ett års studier på Army War College i Pennsylvania, USA. De planerade att bo i Boden allihop, men rekryteringen drog ut på tiden och sönerna Viktor och William hann  hitta tillbaka till en vardag med skola och idrottslag i Stockholm. Eftersom Jonny reser mycket och förordnandet går ut 2022 beslutade familjen att det inte var värt att rycka upp barnen på nytt. Så familjen bor i Stockholm, Jonny bor i Boden och så ses de på helgerna. När de är här badar de på Nordpoolen, utforskar naturen och forten eller fiskar tillsammans. Om vardagskvällarna tar Jonny gärna en tur i skidspåret eller en sväng ner till ishallen för att titta på hockey.

– Jag tycker att närhetsliv är en väldigt bra beskrivning av Boden för det är nära till idrott, naturområden och också till storstadssmaken av Luleå. Jag trivs väldigt bra och skulle jättegärna bo här om  jag visste att jag skulle vara kvar.

Här upplever han en hjärtligare stämning än i Stockholm och för Jonny vinner närheten till naturen alla gånger över storstadspuls.

– Det är återhämtning för mig. Jag får styrka av att vara ute i skogen, ta en promenad, träna eller grilla korv. #

chefen I193

Fakta

Jonny Lindfors / 44 år, överste.
Titel / Garnisonschef för Bodens garnison och regementschef för Norrbottens regemente I 19.
Bor / Boden, men familjen bor i Järfälla i Stockholm.
Familj / Frun Maria och sönerna William, 12 år och Viktor, 14 år.

Relaterat innehåll