Kimchi & kombucha 

Foto Mats Engfors/Fotographic

Sara Rezgui är Treehotel-kocken som hämtar inspiration från jordens alla hörn. Hon lagar helst hälsosam mat från grunden och fermenterar både te och grönsaker.  

Under många år reste Sara Rezgui runt i världen och lagade mat. I dag lagar hon mat åt hela världen på Treehotel i Harads. Hon är också utbildad kost- och näringsrådgivare. 

– Jag vill inspirera och förmedla hur enkelt det kan vara att äta hälsosamt och var man kan hitta näring naturligt, och det är ju i grönsaker och naturliga råvaror som inte är processade. Sluta köpa halvfabrikat, hitta glädjen i matlagningen och våga prova något nytt, säger Sara. 

Hennes bästa råd är att äta mer grönsaker och mer varierat, försöka tänka på att äta i säsong, prova nya rätter och grönsaker. För att spara tid i vardagspusslet och ändå äta bra tipsar Sara om att koka mycket ris på en gång och preppa genom att skala potatis kvällen innan.  

– Vi är mitt i en förändring, man håller på att bli mer medveten om vad man sätter på tallriken och var maten kommer från, säger hon. 

Sara Rezgui7

Fermenterade grönsaker 

Under sina resor kom hon i kontakt med många olika matkulturer och stötte ofta på fermenterade livsmedel, det vill säga mat som konserverats av naturliga mjölksyrabakterier. Intressant, tyckte Sara och började testa själv. I dag tillverkar Sara egen kimchi och andra fermenterade grönsaker under namnet “Sur Saras syrade grönsaker”.  Själv äter hon det varje dag som tillbehör på tallriken. 

– Det stärker immunförsvaret, ger god maghälsa och så är det fantastiskt gott. Det är en speciell smak som inte passar alla men jag tycker att det är ett komplement som vi saknar i husmanskosten i dag, man behöver något syrligt och krispigt som tillförs i rätterna, säger hon.  

Hon strimlar grönsakerna och masserar in en matsked salt per kilo tills det vätskar ordentligt. Sedan packar hon grönsakerna tills de kommer under vätskenivån, lägger på en tyngd och låter det stå i rumstemperatur två till fyra veckor och sedan någon vecka i kylen. 

– Alla ekologiska råvaror och grönsaker har naturligt mjölksyrabakterier på sig. Jag tar grönsakerna som de är och skapar en miljö där de goda bakterierna trivs, utvecklas och tar över. 

Sara Rezgui8

Lokal produktion 

Sara vill helst använda lokala råvaror men det kan vara svårt att få tag på stora mängder grönsaker som är odlade i närheten. Det är en av anledningarna till att hon är en drivande medlem i Bodens livsmedelskluster. Syftet med det är att stärka den lokala livsmedelsproduktionen genom ökat samarbete mellan producenter, förädlare och distributörer.  

– Turismen ökar ju hela tiden och det skulle ju vara fantastiskt för en japansk turist att kunna äta grönsaker som vuxit upp under midnattssolen. Vi har sån ren natur, så mycket ytor och såna möjligheter, säger Sara.  

När #Närhetsliv besöker henne hemma i lägenhetsköket i Boden bjuder hon på en vegetarisk och glutenfri måltid med svarta bönbiffar, pumpamos, kimchi och grönsaksnudlar med en kombuchadrink till. 

– Vegetariskt ligger i tiden och det är alltid bra att få nya vegetariska alternativ och tips. Kombucha är det många som är nyfikna på så jag tänkte att vi kunde titta lite på vad det är och hur man gör det. Det är en fermenterad tedryck. 

Sara Rezgui8
Relaterat innehåll