Lämnade London för Bodsvedjan

Foto Mats Engfors/Fotographic

Erika Andersson och Andrew Allen lämnade ett högintensivt liv i London och hittade en balans i livet i Boden. “Livet med barn är tio gånger bättre här”, säger Andrew.

Erika är född och uppvuxen i Boden men har levt hela sitt vuxna liv i London. Familjen funderade många gånger på att lämna storstadshetsen och hitta lugnet någon annan stans, antingen i Norrbotten eller i mellersta England där maken Andrew Allen är uppvuxen. Men de kom aldrig till skott, det där rätta läget infann sig aldrig. Andrew hade fullt upp med konsultjobb som kvalitetsutvecklare inom utbildningsväsendet och när Erika kom tillbaka till yrkeslivet efter föräldraledigheten var det som kontorschef på en rad stora företag. Ekorrhjulet snurrade på och dagarna var långa för hela familjen, de åt sällan middag före 18.30.

Tills Erika en dag fick svar på en jobbansökan hon slängt iväg, lite som en chansning. Jobbet var i Boden och började inom kort.

– Det var så oväntat. Men jag ville inte sitta där när jag är 80 och säga “Tänk om …”. Det var nu eller aldrig. Jag ville att barnen skulle få lära sig mer svenska och träffa sina släktingar medan de finns kvar. Jag ville ge dem det jag upplevt som liten, som att åka skidor. Jag älskar snö och jag ville ge dem chansen att uppleva det när de var små.

Hon bestämde sig för att prova bo här ett tag med sönerna Oscar och Oliver, om det inte kändes rätt kunde de ju alltid flytta tillbaka. Även om Erika hade jobb så fattades bostad, skola och förskola för barnen, som då var sju och snart fyra år så det blev en hel del roddande för att få ihop allt. De bodde växelvis hos Erikas mamma i Luleå och pappa i Boden och föräldrarna ställde ofta upp med barnpassning vilket underlättade mycket i början.

– De var väldigt hjälpsamma och glada att få hjälpa till, säger Erika.

Lämnade London för Bodsvedjan 02

Utvecklar spelbranschen

I ett och ett halvt år bodde Andrew kvar i London för att avsluta några större uppdrag och för att sälja bostaden. Precis innan Brexit och pandemin slog till i mars 2020 flyttade han till Boden på heltid, och då var det till ett stort 1920-talshus i Bodsvedjan där familjen installerat sig.

I samma veva hittade han ett jobb i Boden som passade honom perfekt, som site manager för Changemaker Educations utbildningar vid Boden Gamecamp på Boden Business Park.

– Som av en händelse dök det här jobbet upp. Jag kunde se vad de försöker åstadkomma här och det stämde väl överens med mina egna värderingar och tankar om att lära sig genom att göra, säger Andrew.

Ända sedan han kom in i branschen för 17 år sedan har det varit hans främsta mål att öka samverkan mellan utbildning och näringsliv och just det är en viktig del av hans jobb här i Boden. I höst startar fyra nya YH-utbildningar, tre inom spel och en inom turism, och det är en hektisk tid för Andrew och hans kollegor.

– Jag ser fram emot utvecklingen. Det finns stora möjligheter och vi vill sätta Boden på den internationella kartan. Kan vi vara ledande i det här området så har det betydelse för hur hela samhället utvecklas, säger han.

Lämnade London för Bodsvedjan 03

Bättre livskvalitet

Självklart saknar familjen vissa delar av livet i London, som att umgås med vänner i parken eller på en restaurang. Samtidigt är de väldigt tacksamma över att de bott just här under pandemin. Ibland vågar de knappt nämna att de just varit ute och åkt skidor när de pratar med bekanta i England.

I Boden upplever Erika och Andrew att de lever billigare, de har mer livskvalitet, mer yta och framför allt mer tid tillsammans. De trivs i huset i Bodsvedjan och uppskattar att det är tryggt för barnen att cykla runt och att det är nära till centrum.

– Det känns som att vi har fått det vi förväntade oss. Vi ville ha ett långsammare tempo, förut var vi väldigt upptagna och allt gick supersnabbt. Nu har vi mer kvalitetstid med familjen. Att få äta frukost och middag ihop varje dag och prata med varandra tycker jag är jätteviktigt, säger Andrew.

I dag är Oscar 11 år och Oliver 8 och de har ett väldigt aktivt liv och många vänner. Så här års blir det en hel del skidåkning både utförs och på längden och under sommarsäsongen är fotboll deras största intresse.

– Allt finns i närheten och det sparar mycket tid. Det är nära till Storklinten och till längdspåren i Pagla och Sävast och pjäshallen där de spelar fotboll ligger ju alldeles här intill, säger Erika. #

Relaterat innehåll