» Man måste älska det «

Foto Mats Engfors/Fotographic

Dans är livet. Så var det för Lina Denevald under uppväxten i Sovjetunionen. Nu delar hon sina kunskaper med barn i Boden. Genom dansen har Lina fått ett socialt sammanhang i ett nytt land.

När Lina Denevald var fem år gammal traskade hon iväg till dansskolan i den lilla byn i Krim helt på egen hand, utan att föräldrarna visste om det. Och hon älskade det från första sekund.

– Dansskolan låg nära så jag gick dit och provade och jag tyckte att det var jätteroligt. Sen träffade min mamma dansfröken som sa ”din dotter har börjat hos mig”. Så, det var det, berättar Lina.

lina denevald2

När det var dags att börja skolan fick hon en plats i kulturskolan som just öppnat i byn. Efter de allmänna lektionerna hade hon musik och dans, med läroplan, prov och betyg.

– Det är inte så lätt att lära sig balett. Det kräver jättemycket arbete, tålamod och koncentrationsförmåga. Man måste älska det, självklart. Det var mitt liv och jag kunde inte föreställa mig något annat.

Lina denevald 8

Hon fortsatte dansa under hela skoltiden och jobbade extra på en förskola som musik- och danslärare. En dröm sedan barnsben var att utbilda sig till lärare.

– Jag älskade att undervisa och ville lära alla, det var min favoritlek som jag alltid lekte när jag var liten.

Men där sa Linas mamma stopp. Eftersom hon själv var lärare och arbetsvillkoren där och då inte var bra rådde hon dottern att satsa på ekonomi i stället. Och så fick det bli, fem års studier och sedan jobb som revisor. Tills hon träffade sitt livs kärlek, Alexander.

lina denevald3

Ett nytt liv  i Boden

Efter två år på distans tog Lina steget i oktober 2010. Hon följde kärleken och flyttade till Boden med sin son Nikita. Livet startade om och Lina började lära sig svenska. En dag fick hon hem en broschyr om att Bodens gymnastikklubb sökte tränare, bland annat inom dans. Så hon gav det ett försök.

– Jag kunde bara några ord, men barnen sa aldrig att de inte förstod. Det var bra förståelse mellan oss hela tiden. Det gav mig styrkan att tro på mig själv. Jag kände ibland att livet saknade mening, det var så jobbigt att börja allt från början. Dansen gav mig något att jobba med och hjälpte mig att må bra, minns Lina.

lina denevald7

Genom föreningslivet fick hon ett socialt sammanhang och kände sig mindre ensam. Efter en tid startade hon en egen dansförening, Art Dance Studio, tillsammans med några engagerade föräldrar. Föreningen har cirka 65 aktiva dansare i åldrarna 3 till 16 och dansen är konstnärlig, en blandning av balett och modernt.

– Det tar enormt mycket tid, jag har inga lediga kvällar. Intresset för dans växer i Boden så vi behöver fler ledare. Det är mycket jobb och en person kan inte göra allt. De föräldrar som har förstått det hjälper till jättemycket med allt möjligt. Det blir en fin samhörighet, vi blir som en stor familj som alla hjälps åt, säger Lina.

lina denevald9

Även hennes egen familj är engagerad i föreningen. Dottern Alice, åtta år, hängde på höften när Lina började som danslärare och har själv dansat sedan hon var två år. Maken Alexander hjälper till med teknik och film och ställer även upp och dansar vid behov. De bor bara några kvarter från danslokalen så närhetslivet underlättar.

Drömmen blev sann

När Lina bytte hemland tog hon också chansen att byta karriär och förverkliga sin barndomsdröm. Hon studerade morgon till kväll i nio år och arbetar sen i höstas som lärare i matte/NO. Visst kan hon vara trött efter jobbet och undra hur hon ska orka med tre dansklasser på kvällen. Men sekunden hon ser barnen strömma in i lokalen fylls kroppen av ny energi.

– Det är jättekul att föra vidare vad jag själv kan till de som vill lära sig. Det är en jättebra kombination när båda sidorna vill ge och ta emot. Att se deras utveckling är det som ger mig drivkraft att jobba vidare, säger Lina.

lina denevald10

Som danslärare har hon haft möjlighet att utveckla sin pedagogik redan innan hon kom in på lärarutbildningen.

– Jag reflekterar mycket efteråt, vad jag behöver göra mer eller på annat sätt. Både jag och barnen utvecklas, vi gör det tillsammans.

Sprider glädje på scenen

Sedan 2015 är Art Dance Studio ett återkommande inslag på Bodens nationaldagsfirande och dansarna är också med på Dansens dag, Friidrottsdagen, Kulturnatta och Boden alive, på dansläger och på aktiviteter under loven. Fler och fler kommer och tittar och många hör av sig med beröm, även de som inte har anhöriga på scenen.

– Vi gör våra konstnärliga danser för en publik och för att sprida glädje, inte bara för att det är roligt att dansa. Och det betyder att feedback från publiken är jätteviktig för oss.

lina denevald11

Deras största produktion hittills var julshowen 2019, där de för första gången hade levande musik. En stämningsfull danssaga toppades av en 100-årskavalkad med dans, musik och kläder från det gångna seklet för att bidra till Bodens 100-årsfirande. Lina älskar hela processen, från planeringen till sista applåden.

– Man möter utmaningar, tränar hårt, ser glädjen och ser att de har lyckats. Dansen på scenen är resultatet, men också en del av lärandet.

Hon tycker att det är viktigt att ge barn och unga i Boden möjlighet att dansa i närheten, att ge dem kunskap, självförtroende och gemenskap. Hon hoppas att hon genom dansen kan ge fler en lycklig barndom och skapa minnen för livet. #

lina denevald12

Fakta

Namn / Lina Denevald
Ålder / 38 år.
Familj / Maken Alexander och barnen Nikita, 15 år, och Alice, 8 år.
Bor / Villa på Sveafältet, nära danslokalen.
Gör / Lärare i matte/NO för åk 6–7 på Fria Emilia.
Intressen / Danslärare och eldsjäl på Art Dance Studio.

lina denevald6
Relaterat innehåll