Med skogen som närmaste granne

Foto Mats Engfors/Fotographic

Nina Hahto har skapat sitt drömliv på landet. Närheten till naturen och till djuren, det är det viktigaste på Bjässparken Gården. I sommar är du välkommen hit.

Ända sedan Nina Hahto, 58, var liten har hennes största dröm varit att bo på landet och ha egna djur. När familjen reste upp till Tornedalen om somrarna verkade det så idylliskt, livet hon såg utanför bilrutan; de faluröda stugorna och djuren i hagarna. Skogen är en plats hon alltid återvänt till för att finna lugn och samla kraft.

– Det är inte ovanligt att jag tar med mig hundarna, en kaffetermos och en macka och går ut och sätter mig i skogen. Det är de bästa stunderna, säger hon.

Men var sak har sin tid. När Nina och maken Ulf fick barn flyttade de till Hamptjärnmorans villakvarter och bodde där i 19 år. Familjepusslet var enkelt att lägga och de hade nära till allt som var viktigt då. När barnen blev stora var det dags att ge livet på landet ett försök.

– Vi bor alldeles vid älven och det är väldigt naturskönt med skog åt alla håll. Jag tycker att det är häftigt att vakna upp till det. Det var verkligen en dröm som blev sann. Jag har hittat hem – vid rätt tid, när jag är mogen för det, säger Nina.

Med skogen som närmaste granne 02

Nybyggare på landet

2007 tog Nina och maken Ulf det första steget och köpte en jordbruksfastighet i Bjässmoran, några kilometer från Boden på södra sidan av älven. Det gamla soldattorpet med ladugård och uthus som funnits här låg i ruiner och de två hektaren var fullkomligt igenvuxna.

– Det var över tusen träd och vi höll på i tre år och försökte forma en gård med motorsåg och röjsåg, så att man säg älven. Våra vänner tyckte att det såg ut som en park och hittade på namnet Bjässparken, säger Nina.

De lät en firma skapa skalet till sitt nya boningshus och byggde insidan själva. 2010 flyttade makarna hit permanent och bodde första tiden i en liten timrad stuga med gjutjärnskamin och kokplatta, utan varmvatten, tv, dator eller toalett.

– Det var mitt i vintern och minus 25, så det var lite extra kallt med utedass. Det var en resa.

Med skogen som närmaste granne 03

Café och butik

Efter hand tillkom fler uthus på gården: hönshus, fårhus, gäststuga och bagarstuga. Här lever också en handfull gotlandsfår och ett tiotal dvärgkochiner och hedemorahöns i växande skaror, två kaniner och två hundar.

– Vi har fantastiska betesmarker så det var ganska naturligt att vi skaffade djur. De ger mig ett stort meningsfullt djup. Det är häftigt att leva med djur på det här sättet, att gå upp klockan sex och kolla till alla och starta igång dagens sysslor, säger Nina.

Det pågående projektet är en stor timrad ladugårdslänga som framåt sommaren ska husera gårdsbutik och sommarcafé. Nina ska baka eget surdegsbröd, sälja fika och bjuda gästerna på en genuin gårdsupplevelse nära djur och natur, i nya företaget Bjässparken Gården. I sommar ska hagarna fyllas av bräkande och sprättande nya små ulliga liv, som du kan gå runt och hälsa på efter fikat (beroende på hur framtiden ter sig). Inspirationen kommer från Ninas barn och barnbarn som ofta besöker gården och djuren.

– Det är fint att få dela med sig av glädjen i det lilla, som att hålla i en nykläckt kyckling, det är många som inte vet var äggen kommer från. En stor del av den här satsningen är möjligheten att dela med sig till generationer som inte har samma möjlighet att vara nära djur. Min man har också vuxit in i rollen som djurägare och är nu minst lika engagerad som jag, säger Nina.

Hon odlar grönsaker, rotfrukter, potatis och kryddor för hushållsbruk om somrarna, plockar bär på gården och har ägg så att det räcker året om. I gårdsbutiken ska hon bland annat sälja ägg, kött, fårskinn och nybakt surdegsbröd till besökarna. Innan den är på plats säljs överskottet via Rekorutt 616 och sociala medier.

Med skogen som närmaste granne 04

Brödnörd

Nina har alltid haft ett intresse för de hantverksmässiga hussysslorna och gärna bakat och snickrat. 2017 fick hon nys om en surdegskurs i Bensbyn som hon hoppade på, och sedan ytterligare en. Sedan dess har hon experimenterat, utvecklats och hittat sin känsla för brödet, bortom recept och klockor. Hon anpassar mängd och tid efter årstid och väder så väl som efter mjölets egenskaper. Det krävs bara mjöl, vatten och salt men för Nina är det viktigt med ekologiskt mjöl direkt från kvarnen och oraffinerat salt. Surdegsbröd tar tid och det har sin procedur, men det slår allt annat i smak enligt Nina.

– Bra, rena, naturliga råvaror är grundpelaren i allt, jag genar inte i några kurvor. Jag ska baka bröd och fika med hänsyn till djur och miljö, med lokala råvaror och utan onödiga tillsatser. Det är det viktigaste för mig. Jag eftersträvar att det ska vara så hållbart som det bara går, säger Nina.

Hållbarhetstänket genomsyrar hela livsstilen och gården hos Nina och Ulf och de återbrukar och återvinner så mycket de kan och tar till vara på det naturen ger. Bakom allt det finns kärleken till naturen, eftersom de tycker om naturen vill de också vara rädda om den.

– Vi har tagit gammalt tegel från den gamla ladugården och murat in det i bakugnen. Det var en jättehäftig känsla att få använda det i bagarstugan, säger Nina.

Den ved som värmer ugnen och gräddar surdegsbrödet kommer från skogen runt husknuten. Det kan man kalla närhetsliv. #


Fakta

Namn / Nina Hahto, 58 år.

Familj / Maken Ulf, 59 år, egenföretagare, två barn, 30 och 32 år, och barnbarn.

Bor / Lantligt på en gård i Bjässmoran utanför Boden.

Gör / Egenföretagare och personlig assistent.

@bjassparken_garden

Med skogen som närmaste granne 05

Frukt- och mandelbröd i gjutjärnsgryta

650 g stenmalet mjöl

450 g vatten

200 g friskt bubblande surdeg

15 g grovt havssalt

20 g honung

100 g russin och aprikoser

50 g mandel

Dag 1

1. Hacka russin och aprikoser. Häll kokhett vatten över och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet. Hacka mandeln grovt och rosta i torr stekpanna.

2. Blanda mjöl och vatten med surdeg. Rör tills

degen går ihop.

3. Låt degen vila i 45 minuter under plastfolie.

4. Strö på salt, tillsätt russin och aprikoser, rostad mandel och honung. Vik in det i degen; gör fyra vikningar under 60 minuter (varje kvart).

5. Låt vila i cirka 1,5 timme.

6. Forma brödet och lägg det på en mjölad duk i en korg eller bunke. Ställ in i kylen över natten i en plastlåda.

Dag 2

1. Värm ugnen i god tid till 250 grader.

2. Placera ugnsgallret så att grytan får plats med locket. Förvärm grytan 10-15 minuter.

3. Lägg över degen i grytan och snitta brödet. Sätt på locket och ställ in i ugnen. Baka av i totalt 40-45 minuter, ta av locket efter halva tiden.

Lycka till!

Relaterat innehåll