»Musiken finns i mig «

Karin Johansson, 61, är musikläraren med hela Boden. Sedan 1982 har hon introducerat musiken i otaliga åttaåringars liv. “Musik ska vara för alla”, säger hon.

I snitt 20 elever i sex klasser, varje år i 37 år. Det är en himla massa bodensare som Karin Johansson undervisat i musik genom åren, tvåor och treor på skolor i hela kommunen.

– Jag har haft väldigt många barn. Det kommer fram barn som säger: “Du har haft min mamma”, haha. Jag hoppas att det är något positivt de fått vara med om och att de fått med sig något i livet, säger hon.

Karins musikaliska bana började när hon själv gick som elev i musikskolan som liten och spelade fiol. Det ledde till att hon fick ett vikariat och började undervisa.

– Då var man ju tvungen att spela blockflöjt, annars fick man inte börja. Det var ju jättelänge sen men då fick jag skriva upp alla barn som spelat blockflöjt och bedöma dem och jag tänkte “Men herregud, det kan inte vara sant – vad dumt!”

När Karin fick fast tjänst 1982 fick alla barn i kommunen besök av en musiklärare tillsammans med klassläraren och så är det än i dag. Genom åren har det skett många förändringar och en milstolpe för Karin var när musikskolan blev kulturskola och började innefatta dans och drama.

– Det är ju det bästa som hänt, nu kan vi ha hjälp och kan göra andra saker. Litegrann kan man spela blockflöjt, men du ser, det hänger en massa ukuleler där på väggen, man kan spela gitarr och andra instrument, vi har dans och drama och man kan göra små musikaler. Tillsammans är alltid bäst, säger Karin.

Karin Johansson2

Musik för alla

Verksamheten är numer gratis. När man går i årskurs fyra får man välja ett instrument och det enda som kostar är om man hyr ett instrument, men det är inte dyrt.

– Det viktigaste är att kulturskolan är för alla, att ingen blir utslagen på grund av ekonomi eller social bakgrund. Det är också viktigt att det är under skoltid, annars måste man ha någon som skjutsar och kommer ihåg och då är det inte för alla längre.

Musiklärare åker ofta runt mellan olika skolor men just nu jobbar Karin mest på Prästholmsskolan, särskolan och Pusslet, för autistiska barn. Här finns barn med en mängd olika nationaliteter och barn med särskilda behov. Att möta dem på deras villkor är något som Karin brinner för.

– Alla barn ska få chansen att spela något. Det är superviktigt, det är min mission. Även barn på särskolan som har någon slags funktionshinder. Ingen ska behöva känna att man står utanför. Man får försöka anpassa sig efter individen och var de befinner sig. Så är det ju med barn men kanske lite extra på särskolan.

Karin Johansson3

Växande som drivkraft

Karin älskar att se barnen växa, det är därför hon stannat kvar i yrket i alla år.

– Man får tillbaka himla mycket, som när man ser de här små barnen komma fram till mikrofonen och våga. Att de får utvecklas och våga, vara en person som kan.

För två år sedan drog hon och hennes kollegor igång projektet El Sistema på Prästholmsskolan. Det innebär att alla elever i årskurs två och tre får spela ett instrument (stråk eller blås) två gånger i veckan på skoltid, i grupp eller klass, och sedan hålla konsert för föräldrarna en gång i månaden. Konceptet kommer från Venezuela där musiken används som ett sätt att hålla barnen borta från gatorna.

Eftersom hon jobbar med musik hela dagarna behöver öronen vila när Karin kommer hem, men musiken kommer alltid ha en viktig roll i hennes liv. Hon fortsätter att spela fiol och går gärna på konserter och teater, som den kulturtant hon är.

– Musiken bara finns där, den är ju som i mig. #

Karin Johansson4

Fakta

Karin Johansson / 61 år, musiklärare vid Kulturskolan, Bodens kommun.
Bor / Villa i Bodsvedjan.
Familj / Man, två barn, fyra barnbarn.
Intressen / Kultur, resor med husbilen, barnbarnen.

Relaterat innehåll