Var du än befinner dig ska du kunna källsortera. Det är idén bakom Bodenföretaget Sortify. Som nu är starkare än någonsin.
När Victoria och Stefan Strömbäck träffades var de båda fattiga studenter. De drömde om att bli företagare men saknade en idé.
– När vi bestämt oss för att starta ett företag började vi brainstorma varje morgon vid frukostbordet. En skulle komma med en idé och den andra skulle omintetgöra den. Processen tog cirka ett halvår, tills vi kläckte fram en papperskorg som skulle tillåta källsortering i offentlig miljö utomhus, säger Victoria.
Den idén gick inte att slå hål på. De hade inget att förlora så de satsade och sålde allt de ägde, det vill säga Stefans motorcykel. Victoria skrev en affärsplan som vann regionfinalen i Venture Cup, de fick innovationsbidrag från länsstyrelsen och finansiell hjälp från Bodens kommun. Och så började de utveckla sin första prototyp.
Står på tre ben
Den första papperskorgen med samma namn som företaget (Sortify, från sortera i fyra) kom ut på marknaden för elva år sedan. Sedan dess har produktkatalogen vuxit och verksamheten står i dag på tre lika stora ben; papperskorgar för utomhusbruk, offentlig inomhusmiljö och hotellrum.
– Det är en sån glädje och tillfredställelse att se något du skissat på en servett, sand eller snö bli till verklighet. Det är en helt fantastisk känsla, säger Victoria.
Varje år åker paret på sex Sverigeturnéer där de träffar befintliga och nya kunder. Det blir tre månader på hotell varje år.
– Man får ju en arbetsskada och börjar utvärdera varenda papperskorg som finns. Vi började reta oss på hotellpapperskorgarna och speciellt plastpåsen som pryder dem. Så vi bestämde oss för att ta fram en papperskorg som tillåter källsortering och som är påsfri. För plastpåsarna ska bort, säger Victoria.
Stort avtal
Resultatet blev Papaya som kom 2017. I vintras skrev Sortify på ett stort avtal med Nordic Choice Hotels som ska köpa in dem när de bygger nya hotell, renoverar eller gör om.
– Det var tre års kamp för att ro i land det avtalet och det är väldigt stort för oss, säger Stefan.
Avtalet ledde också till att företaget i vintras flyttade till en ny och större lokal och planerar att anställa fler.
– Omsättningen har stadigt pekat svagt uppåt och det är väl de senaste tre åren som vi verkligen har fått lön för mödan när kurvan pekar spikrakt uppåt, säger Stefan.
Missionärer
Han och Victoria tror att framgången dels beror på deras fokus på försäljning men också på produktutveckling utifrån feedback från kunderna. Papperskorgarna har börjat sälja sig själva och paret märker av en positiv förändring i samhällets syn på källsortering.
– Vi bedriver något slags missionsarbete, konstant. Vi har källsorterat hemma, i skolan och på jobbet i decennier i vissa kommuner. Det måste finnas en möjlighet att göra det oavsett var man befinner sig, säger Victoria.
Miljöfrågan är en stark drivkraft och hållbarhetskonceptet finns genom hela produktionskedjan. Papperskorgarna Papaya tillverkas i Sverige av återvunnen plast och aluminium, de håller länge och är helt återvinningsbara. Även kartongerna köps tillbaka från kunderna för att användas igen och Sverigeturnéerna sker med en elbil.
Stannar i Boden
Bland kunderna finns både offentlig sektor och privata aktörer och den största marknaden finns i södra Sverige. Därför fanns ett tag en idé om att flytta söderut.
– Men ju mer vi har rest desto mer hemmakära har vi blivit. Vi har ett bra klimat, vi har naturen och våra stugor. Vi ska inte flytta. Vi har sett hela Sverige och vi ska vara här, säger Stefan.
– Det handlar om livskvalitet, det tempo vi trivs med och hur människor är, säger Victoria. #
Tips
Stefans och Victorias råd till dig som vill starta företag.
1 / Våga testa. Var inte rädd för att misslyckas och stå med en skuld för du lär dig väldigt mycket, precis som när du går en utbildning och tar studielån.
2 / Var inte för hemlighetsfull. Berätta om idén och ta vara på all feedback du kan få.
3 / Lyssna inte på dem som vill ta ner dina ambitioner.