Närhetsliv med sjöutsikt

Foto Mats Engfors/Fotographic

Bodenprofilerna Emmy Nordmark och Mattias Bergqvist tog chansen och köpte ett renoveringsobjekt med guldläge. Tillsammans har de gjort en sliten 60-talsvilla till ett modernt drömhem med sjöutsikt.

Det var läget som gjorde att Emmy Nordmark och Mattias Bergqvist valde just den här tegelvillan på Torpgärdan. De bodde i en lägenhet i centrala Boden och hade inte en tanke på att bli husägare. Men när Emmys mormor tipsade om ett billigt hus nära henne gick de förbi och tittade. Och de fastnade direkt.

– Det var en torsdag. Så vi ringde mäklaren, fick en visning på fredagen, var på banken på måndagen, la ett bud och köpte det på tisdagen. Och vi hade inte ens pratat om att köpa hus, säger Emmy.

Just då fanns i och för sig ingen utsikt alls. Intill huset växte en fem meter hög häck men strax nedanför börjar Svartbyträsket och paret såg potentialen. 

Hemma hos Emmy2

Huset var i slitet originalskick sedan 1963 med röda medaljongtapeter och korridorkök. De började från scratch med både tomten och huset. De röjde, rev och bytte fönster, el, värme, vatten och avlopp.

– Det var vi väldigt glada att vi gjorde för när de började bila i källaren upptäckte vi att avloppsrören var trasiga, säger Emmy.

Väggen mellan kök och vardagsrum slogs ut för att öppna upp planlösningen och badrummet på entréplanet byggdes ut.

– Emmys pappa kapade bort hela väggen i badrummet, puttade den en meter och satte fast den igen, ungefär som att du sitter vid datorn klipper ut och klistrar in. Det var det sjukaste jag sett, det tog 20 minuter att flytta väggen en meter, säger Mattias.

Hemma hos Emmy9

Lägenheten såldes snabbt så första tiden bodde paret hos Emmys mormor. Efter jobbet fick de middagen serverad, kastade i sig den, åkte på sina träningar och tillbringade sedan varje ledig minut i huset. Efter fyra månader var de redo för inflyttning.

– Vi hade väl ingen aning om vad det egentligen skulle innebära. Men hade vi inte haft hjälp av Emmys morfar så hade vi varit med i Arga snickaren för länge sedan. När vi monterade köket var vi 13 personer här samtidigt, säger Mattias.

Hemma hos Emmy5

En pågående process

Sedan dess fortsätter hemmaprojekten att avlösa varandra. På sju år har de flesta rummen gjorts om två gånger och Mattias beskriver huset som en ständigt pågående process. Inredningen är skandinaviskt minimalistisk med inslag av naturmaterial som trä och sten. Ett exempel är det nya soffbordet som Emmy byggt av en vägtrumma, kvartsstav och en rund stenskiva.

– Inredning är mitt stora intresse så jag spanar mycket på internet och får tips och idéer. Nu vill jag få in mer jordnära och varma toner. Jag tycker om att göra om och producera själv och får jag en idé så gör jag det på en gång, säger Emmy.

Efter en helg på resande fot kom Mattias hem till platsbyggda garderober och en inbyggd tv i sovrummet. Bakom sängen sitter en brunbetsad sänggavel av smala träribbor som Emmy också byggt. Hon fick inspiration från Pinterest, åkte till närmaste bygghandel och fick hjälp med att klyva och kapa allt i rätt storlek.

Hemma hos Emmy7

Mattias å sin sida bytte fönster i vardagsrummet när Emmy var borta på handbollsmatch. Innan resan åt Emmy middag hos sina föräldrar och såg kranbilarna från andra sidan Svartbyträsket. Hon ringde för att höra vad det var frågan om och Mattias tvingades hitta på en vit lögn.

– Men vi lyckades i alla fall överraska och få in fönstren innan helgen var över. Det blev en jättestor skillnad och man började se hur det skulle bli, säger Mattias.

Nu går fönstren från golv till tak längs hela väggen vilket ger den glittrande utsikten över sjön en absolut huvudroll i rummet. Utanför finns en väl tilltagen altan med samma slående kuliss.

– Det är väldigt harmoniskt att bo så här nära vattnet, säger Emmy.

Hemma hos Emmy6

400 meter krypning

Källaren inrymmer bland annat klädkammare, tvättstuga och ett stort badrum med bastu och badkar. Här har Emmy snickrat en trävägg som kontrasterar mot det betonggrå kaklet, efter inspiration från Arctic Bath.

Hemma hos Emmy8
Hemma hos Emmy4

Hela huset har golvvärme och för att slippa kompromissa med takhöjden spårfräste Mattias in värmeslingorna i källargolvet.

– Vi kröp runt och la 400 meter slang och höll på en hel helg. Du kan tänka dig att ta dig runt Björknäsvallens bana och du har tre dagar på dig. Det var ganska tröstlöst där i mitten någonstans kände jag. Men det blev två centimeter bättre takhöjd, säger Mattias.

Gravid i vecka 37 bestämde Emmy att det var dags att göra om badrummet på övervåningen för andra gången. Väggar och golv är nu klädda i grå granitkeramik med matt och halkfri yta, likadant som golvet i hallen.

– Det skulle ta tre dagar trodde Emmy, men det tog hantverkarna två och en halv vecka så det var ju ändå väldigt snabbt. Det var klart en vecka innan Bosse föddes, säger Mattias.

Hemma hos Emmy9

Det är nu lite drygt fyra månader sedan Emmy och Mattias blev föräldrar och 60-talshuset blev ett hem för en hel familj. Graviditet, förlossning och första tiden har gått väldigt bra och nu har lilla Bosse fått ett eget rum.

– Vi spenderar mycket tid hemma och är lyckliga i vårt hem, säger Mattias.

– Här har vi nära till alla som betyder något, säger Emmy. #

Hemma hos Emmy8

Fakta

Familjen / Emmy Nordmark, 31 år, egenföretagare (enpunkt) och handbollsspelare, Mattias Bergqvist, 36 år, affärsutvecklare (Boden Business Park) och operativ chef (Wanderword) och så sonen Bosse, 4 månader.
Hemmet / Helrenoverad enplansvilla med källare byggd 1963, på 96+96 kvadratmeter, på Torpgärdan i Boden.

Hemma hos Emmy10
Relaterat innehåll