Närmast vinner

Foto Mats Engfors/Fotographic

På bouleplanen kan vinnarskallar i alla åldrar mötas på lika villkor.”Man blir aldrig för gammal för att tävla”, säger Jan Petschler, ordförande i IF Bodens Petanque.

Tisdag och torsdag kväll betyder träning för tävlingssektionen på Bodens Boule Center. Jan och Kerstin Petschler, Anders Nyström och Annett Martinsson tränar inför nästa match. De spelar boule i div 1 för veteraner (55+).

– Vi spelade ju golf så det fanns ju inte planer i världen för oss. Men då frågade min syrra en gång om jag inte skulle hänga med och prova. Jag tänkte “Vad är det för svammel?” men jag for ändå. Och jag blev frälst, från första gången, säger Kerstin.

Maken Jan var skeptisk och det tog ett år innan han testade men han blev lika biten. 

– Det som är roligt är att man kan bli hyfsat bra tävlingsmässigt fast man inte är så ung. Det går fort att lära dig så att du kan vara med men det tar tid att bli bra. Det är en riktig koncentrationssport, det gäller att kunna fokusera hela matchen, säger Jan.

Spelet går ut på att lägga sina klot nära den lilla bollen, “lillen”, och skjuta bort motståndarnas klot. Den som är närmast lillen när spelet är slut får poäng för de klot som ligger närmare än motståndarens. Först till 13 poäng vinner och en match brukar ta en dryg timme. Man kan spela i lag om tre, två eller ensam.

Bodens Petanque4

Vinnarskallar

För att bli riktigt bra krävs en massa träning och matchvana, det är de alla överens om. Man måste bemästra många tekniker för att rå på alla banor, underlag och motståndare.

– Det är ju en sak att stå och kasta klot här på kvällen när man inte har någon press på sig men sen hamnar du i matchläge, kanske är i final till och med, folk sitter och tittar på och då gäller det också att kunna prestera. Det är det som är tjusningen tycker jag, säger Anders.

Att vi har att göra med ett gäng riktiga vinnarskallar är det inget snack om. 

– Jag tycker att det är så otroligt roligt, jag är ju en tävlingsmänniska. Jag vill ju bara spela och vinna. Det händer ju inte alltid men någon gång då och då, säger Kerstin.

– Folk säger att man behöver ha bra bollkänsla, men jag tyckte då när jag var yngre att jag har då fan ingen bollkänsla. Däremot tycker jag att det är fantastiskt roligt att tävla. Oavsett vilken sport man håller på med är det roligt att vinna, säger Anders.

Bodens Petanque3

30-årsjubileum 2019

1989 bröt sig några av medlemmarna i Societé Arctic Boule loss och startade IF Bodens Petanque för att satsa på tävling. Det var då Anders började.

– Sedan dess har jag varit på SM varje år utom ett, säger Anders.

Det har blivit en del medaljer för föreningen genom åren. Nu senast blev SM-guld i klassen singel för Benny Martinsson. Var och varannan vecka finns chans att tävla, förutom seriespelet och SM finns distriktsmästerskap och många öppna tävlingar på olika håll i landet. Bodenspelarna har också varit på bouleresor till Frankrike, Spanien och Tjeckien. När de är ute på sina turnéer träffar de vänner med samma intresse överallt.

– Det är väldigt socialt. När man spelar så träffar man hela tiden folk och vi står tillsammans med husbilarna, lagar mat och äter tillsammans, säger Kerstin.

Föreningen har i dag omkring 90 medlemmar i åldrarna 27-93, varav drygt 70 procent är över 65 år. Långt ifrån allt handlar om tävling, den sociala biten är en viktig del av föreningens verksamhet. Drygt hälften av medlemmarna kommer hit måndagar, onsdagar och fredagar på dagtid. De spelar en match, sitter och pratar och fikar tillsammans och spelar lite till. Spelet är inte fysiskt tungt, men man får chans att röra på armar och ben och komma ut och träffa folk. Hjärtföreningen kommer också hit en gång i veckan.

– Jag tror att det här har sparat in en hel del läkarbesök. Även om du har ett funktionshinder kan du spela, det är inga problem om du har rollator, sitter i rullstol eller blivit förlamad i halva kroppen efter en stroke, säger Anders. #

Boden Petanque1

Relaterat innehåll