Oskar tog bucklan till Boden igen

Han är bodensaren som vunnit Stanley cup två gånger. Vägen mot toppen har inte varit spikrak men Oskar Sundqvist har aldrig gett upp, alltid älskat att stå på is.

Oskar Sundqvist, 25, från Boden är hockeyproffs i NHL, världens högst rankade hockeyliga. Den 12 juni 2019 juni vann han Stanley Cup för andra gången, tillsammans med sitt lag St. Louis Blues.  

– Det var obeskrivligt, så mycket känslor. Speciellt när vi hade många äldre spelare och en hel stad som aldrig har fått vinna, säger Oskar. 

En kväll i augusti flögs den stora bucklan med helikopter till Boden och Oskar fick en chans att visa upp den för hemmapubliken i Björknäshallen, iklädd Boden hockeys röda tröja. På frågan om vem som är mest stolt gissar Oskar att det är dött lopp mellan pappa och sambon Klara.   

– Det är en speciell känsla att få visa upp bucklan i Boden. Det är mycket känslor runt hela evenemanget och jag känner en enorm stolthet över att få vara en av två spelare som fått visa upp den här, säger Oskar. (Niclas Wallin tog hem bucklan 2006, reds. amn.)  

Bucklan har landat i Boden

Motgång till framgång 

Första gången som Oskar vann var med Pittsburgh Penguins 2016, men då hade han en betydligt mer undanskymd roll i laget. 

– Mina två år i Pittsburgh blev inte riktigt som jag tänkt mig. Även om vi vann Stanley cup var det en tid då det mesta gick emot mig. Jag fick aldrig riktigt en ärlig chans i NHL och var mest i AHL. Det var många som frågade varför jag inte kom hem och sa att jag inte skulle funka där borta, berättar Oskar. 

När han blev bortbytt till St. Louis såg han det som en chans att visa vad han gick för men motgångarna fortsatte. Det blev många utskällningar från tränarna och i en försäsongsmatch mot Washington Capitals i oktober åkte Oscar på en ordentlig hjärnskakning.

– Jag vaknade upp i omklädningsrummet och visste inte vart jag var. Det var en av de läskigaste sakerna jag varit med om. Efter en vecka började jag tänka på om jag skulle kunna spela hockey igen eller inte. Jag har aldrig varit så orolig över något i hela mitt liv, tänk om jag måste sluta göra det jag älskar mest?  

En tid senare började han ändå må bra igen och komma tillbaka – till ett lag i kris. Sist i serien, ny tränare, kaos bland spelarna och slagsmål på träningarna. Men de lyckades vända trenden och Oskar gjorde sin bästa säsong någonsin. 

– Det känns som att jag har varit med om allting på en säsong. Jag är bara nöjd att jag lyckades med det jag slitit för så länge, att få visa vilka som hade fel. Det är många som bett om ursäkt efteråt, som inte trodde det här om mig. Det är skönt att höra men det var egentligen mest för mig själv jag ville visa att jag klarar av att spela på den högsta nivån. 

Oscar Sundqvist har startat sin nya säosng i NHL

Fostrad i Boden 

Det berättar Oskar när han under sitt besök i hemstaden när han träffar barn på Boden hockeys summer camp för att berätta om sin resa och inspirera. 

– Många tror att det bara finns en väg till NHL, men det finns flera. Min har inte varit spikrak, det har varit mycket upp och ner, men jag har bitit ihop och fortsatt. Jag tror att min vinnarskalle alltid har hjälpt mig, att aldrig ge upp och aldrig sluta tro på mig själv. Och jag har alltid älskat ishockey, varje gång jag stoppar skridskon på isen försvinner alla bekymmer. Det är en ganska häftig känsla. 

Den känslan har han haft ända sedan han börjare åka skridskor på uterinken hemma i Södra Svartbyn som liten. Han fastnade direkt och började träna hockey i BIK. 

– Det var viktigt att alla skulle känna sig delaktiga. Det tycker jag är viktigt, alla ska få vara med och alla ska trivas. Det gjorde tränarna fruktansvärt bra. 

De var ett tajt gäng med vänner som bara hade sport i huvudet, oavsett om det var träning eller inte. Om somrarna spelade de fotboll, om vintrarna ishockey eller landhockey på gatan. Barndomsvännerna finns kvar än i dag, de är en handfull killar som hållit ihop genom hela resan. 

Det har blivit två säsonger i AHL, två i NHL och nu påbörjar Oskar sin femte säsong på andra sidan atlanten.  

– Mina personliga mål är att fortsätta bli bättre och göra bättre ifrån mig än förra säsongen. Så klart vill jag ju vinna, det är slutmålet och det kommer det alltid vara. Oavsett om jag skulle spela för St. Louis eller Boden. # 

…………………..

FAKTA / 

Namn: Oskar Sundqvist 

Ålder: 25 år 

Yrke: Hockeyspelare i NHL 

Bor: Saint Lewis, Missouri, USA / Skellefteå 

Familj: Sambon Klara Norman och hunden Nova. Och mamma, pappa och syskon i Boden. 

Relaterat innehåll