På två hjul genom närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Familjen Niewieczerzal cyklar upp och ner, över stock och sten och längs många långa stigar i skogen. På sina mountainbikes kommer de riktigt nära naturen och får träning och utmaningar på samma gång.

Fem dagar i veckan susar de fram på två hjul genom skogarna runt Boden. Makarna Piotr och Ewa Niewieczerzal har verkligen fastnat för mountainbike, eller MTB som de inbitna säger.

– Det är frihet, du kan cykla vart du vill. Det är verkligen en naturupplevelse, naturen är så nära. Det bästa är när man får flowet och blir ett med stigen. Man behöver inte fundera, man bara kör och det känns rätt, man får mycket dopaminer, säger Piotr.

Sönerna Filip, nio år, och Sebastian, snart sju, hänger också med ut i skogen och gillar att tricksa och hoppa. Piotr har cyklat i många år och Ewa började för tre år sedan. Då var det mest för att kunna följa med familjen men nu är hon också biten.

– Utmaningen och att klara av vissa stigar, det är ju roligt. Jag klarar kanske inte av att åka hela vägen första gången eller andra, men tredje gången släpper jag bromsarna och – “Jo, det går!”. Det är fantastiskt. Jag är fortfarande rädd, jag bromsar och jag ramlar men det är roligt, säger Ewa.

MTB-familjen3

Perfekt terräng

I MTB finns olika genrer, som downhill och enduro, men här i Boden är det cross country som passar bäst, när man kör genom terrängen och det kan gå både uppför och nerför.

– Det finns jättemycket att välja på och riktigt rolig terräng. Det finns så mycket möjligheter i den typen av cykling här, säger Piotr.

– Kring alla forten finns massor med fina stigar. Men de som är lättast att hitta och bra markerade är i Pagla och på Gruvberget, säger Ewa.

I cykelstället hos familjen Niewieczerzal finns även vanliga cyklar för vanliga vägar. De har fått hänga med på semestrar till Frankrike, Tyskland, Österrike och Italien. Familjen lämnar bilen och cyklar runt i tre-fyra veckor med tält och packning i cykelväskor. Mellan campingplatserna upplever de resmålen på nära håll, utan filtrerande bilrutor. När Filip och Sebastian var små åkte de i en cykelkärra efter Piotr och nu för tiden cyklar de med påhängscyklar som man kan koppla på efter de vuxnas cyklar när det blir för tungt.

– I år tog vi med barnen till Dolomiterna och det var ju lite utmaning att cykla upp på 2000 meters höjd, säger Ewa.

MTB-familjen2

Onsdagsturen

På onsdagarna träffas åtta-tio medlemmar ur CK Sävasts MTB-sektion för att cykla tillsammans. Målet är att ha roligt och körningen ligger på en nivå som alla ska klara av.

– Vi kör bara väldigt socialt, det är ingen träning utan vi cyklar runt i skogarna och man får se nya stigar. Många tror att skogscykling är jättefarligt men du bestämmer själv hur och var du vill cykla. Du kan cykla på grusvägar eller stigar, det är ingen som tvingar dig att ta galen fart, det kommer med tiden om man vill, säger Piotr.

Ewa är oftast enda kvinnan i sällskapet men hon önskar att fler skulle ta steget och våga sig till träffarna.

– Det är många tjejer som cyklar men som aldrig kommer på träffarna. Jag tror att många har den känslan att “jag kommer inte kunna hänga med, jag kommer bli trött och alla kommer köra sakta på grund av mig”. Men på onsdagarna handlar det om att alla ska vara med och testa, säger Ewa.

MTB-familjen6

Träning och tävling

De tuffare träningarna planerar de till andra veckodagar. Det senaste året har makarna börjat träna med en personlig cykeltränare. Han ger dem träningsprogram och följer turerna i terrängen via gps.

– Vi cyklade mer och mer och mer och mer och började fundera på om man kanske överdriver, säger Piotr.

För dem ligger den största vinsten i att inte cykla för mycket och komplettera med styrketräning och löpning.

– När jag började cykla var det för att jag ville röra på mig och avreagera stressen men när jag började komma djupare in i det förändrades målet. Nu tränar jag för att jag gillar träning i sig, processen att bli bättre, säger Piotr.

Ewa och Piotr tycker om att tävla och det händer ibland att Piotr hamnar på pallen. De åker runt på stora tävlingar i Sverige och Polen som ibland pågår i flera dagar.

– När det är etapplopp på 5-6 dagar försöker jag bara klara av dem, för mig är det super. Känslan att komma i mål den sista etappdagen är otrolig, jag gråter varje gång, säger Ewa.

Det finns också mindre evenemang i Norr- och Västerbotten. Här brukar Filip och Sebastian följa med eftersom det brukar finnas tävlingar även för barn. I Boden anordnar CK Sävast en rad träningstävlingar varje år och föreningen har ansökt om att få bygga en fast mountainbikebana på Gruvberget med pumptrack för barnen.

MTB-familjen5

Flyttade från Polen

Ewa och Piotr kommer båda från Polen, de är tandläkare och driver de egna kliniken Kungsbrotandläkarna. Paret träffades under sista terminen på tandläkarutbildningen och redan då var det klart att flyttlasset skulle gå till Boden efter examen.

– Det var jag. När jag började plugga till tandläkare var jag på besök här hos bekanta till mina föräldrar. Jag skulle komma och sommarjobba litegrann och jag blev ju förälskad i lugnet och naturen här, så var det, berättar Ewa.

Hon bestämde sig för att komma hit varje sommar, började läsa svenska, och fick praktik som tandläkarstudent.

– Jag var varje sommar på Folktandvården och sen var det klart. Plugga färdigt och komma. Sen ringde jag bara och sa att vi kan komma två.

De började jobba på Folktandvården i Boden 2008, köpte hus i Sävast 2009 och startade kliniken 2012.

– Det var en period när vi inte gjorde något annat än att jobba. Nu har vi landat här så nu har vi tid att cykla, säger Piotr. #

MTB-familjen4
Relaterat innehåll