Styr storyn med din röst

Foto Mats Engfors/Fotographic

Wanderword är Bodens första och största internationella spelstudio. ”De partners vi jobbar med just nu är de största i världen”, säger Mattias Bergqvist, studiochef.

Högst upp i nybyggda Verkstan å Boden Business Park huserar Wanderword. Här sitter digitala kreatörer och utvecklar interaktivt ljud i olika former. De gör ljudböcker, spel och  underhållningsapplikationer som bygger på talsyntes, röststyrning och smarta högtalare.

– Amazon har sålt 130 miljoner smarta högtalare och det finns röstassistenter i varje mobiltelefon. Men det finns inte så mycket innehåll, förutom att fråga om vädret eller nästa möte. Vi gör kvalitativt underhållningsinnehåll till dem, säger Mattias Bergqvist, studiochef.

Under året är planen att ge ut ett 20-tal titlar, både eget innehåll och samarbeten. Här utvecklas också ny teknik och målet är att lansera en egen plattform att fylla med innehåll.

Wanderword5

– Vi kommer förmodligen göra ett par spel till eftersom det är den bakgrunden vi har. Mot slutet av året, när vi har tekniken, ska vi producera längre interaktiva ljudböcker, säger Mattias.

Grundidén går ut på att skriva text som blir en digital röst. Berättelsen kläs i en ljudkuliss som skänker stämning och du väljer själv hur det ska gå genom att använda rösten.

– Vi har ett exempel som har sju olika slut, beroende på vissa centrala punkter i historien där du får göra moraliska val. Du blir påkommen i en situation, väljer du att prata bort det, springa därifrån eller starta ett slagsmål? Sen tar berättelsen helt olika inriktning efter det, berättar Mattias.

Skapades som hobbyprojekt

Grundaren Peter Zetterberg jobbar på Microsoft i Seattle och skapade Wanderword som ett hobbyprojekt för att få utlopp för sin kreativitet. När Boden Gamecamp sökte spelstudios för praktikplatser var han en av de första som valde att satsa här. Tre studenter fick praktikplats och en av dem var William Hambraeus, 23 år från Stockholm.

– Att ha boende och det här huset med utbildning och alla företag så nära tycker jag är jättehäftigt, säger han.

Wanderword2

När Peter besökte klassen för att pitcha sina idéer fanns ljudrollspel med på listan. William såg kopplingen till Dungeons & Dragons och nappade direkt. I dag är han story designer och har drivit utvecklingen av Cursed Painting som nyligen lanserades i topp på Amazon Alexas förstasida.

– Allt som man vanligtvis behöver för att sätta upp ett papper- & pennaspel, som tärningar, papper, ett stort gäng och en spelledare som jobbat i veckor på en story – det har man i Cursed Painting.

Man bara startar upp och har ett äventyr att spela igenom, en karaktär att levla upp och monster att slåss emot.

wanderword3

Stora samarbetspartners

William fick jobbet direkt efter examen, när bolaget skapades den 17 juni 2019. Då anställdes sex personer och Mattias Bergqvist klev in som studiochef på 75 procent, vid sidan av jobbet som  affärsutvecklare. I januari tog de in tre praktikanter till och nu är de totalt elva på kontoret.

– Min vision har hela tiden varit att först bygga upp en bransch i min hemstad som man aldrig trodde var möjlig – och sen vara med och utveckla bolag i den. Vi ska bygga ett ordentligt och stort bolag, det är det som är målsättningen. Och kärnan av verksamheten ska vara här i Boden, säger Mattias.

Bakom företaget finns, förutom Peter även Thomas Lindgren, vd och medgrundarna, Jacob Dalborg och Pelle Josefsson, fyra personer som har ett nätverk i form av spel, finansiering, förläggare och marknadsföring i den absolut högsta sfären.

– Trots att vi är en liten junior-studio i Boden är de som sitter på andra sidan luren ofta stora bolag med väldigt starka varumärken, säger Mattias. #

wanderword6

Relaterat innehåll