Succé för nya trendsporten

Boden Padel har snart varit igång i ett år – och vilket premiärår det blev! Det stod snabbt klart att en hall inte räcker och nu i april flyttar en tränarduo in från Spanien.

Det var under en semesterresa till Grekland sommaren 2019 som idén dök upp. Mats Wikman träffade en man som sålde padelbanor och föll för konceptet – självklart skulle vi ha en padelhall i Boden också, även om Mats faktiskt aldrig hade testat spela själv.

Tillsammans med de övriga delägarna David Thomelius, Björn Enberg, Patrik Falk och Janne Samuelsson drogs projektet igång och Boden Padel stod klart intill Boden Arena första maj 2020.

– Det var full fart från första början med bokningar en vecka framåt. Vi tog snabbt beslutet att bygga en hall till så att man kan boka spontana tider, säger Mats Wikman, hallansvarig.

Till det kom också målbilden om ungdomsverksamhet som i det rådande läget inte fanns utrymme för. Den 18 december öppnade utbyggnaden och nu finns åtta dubbelbanor och två singelbanor.

I mars startade en ny idrottsförening, Bodens Padelklubb, med träning för 80 ungdomar mellan nio och 17 år.

– Det är ju barn och ungdomar vi ska satsa på. Målet är att få fram några riktigt bra spelare från Boden, säger Mats.

Succé för nya trendsporten 03

Padelboom

Intresset för sporten växer snabbt i hela landet och det strömmar till nya spelare på Boden Padel varje vecka. Ungefär 700 personer har gått introduktionskursen.

– Det är lätt att lära sig och alla kan spela, vår äldsta spelare är 80 och vår yngsta 3-4 år. För många är det också en social grej när man träffas och spelar, säger Mats.

En som fastnat för den nya trendsporten är Emmy Nordmark. Hon hade testat ett par gånger utomlands utan att kunna reglerna så hon var taggad på att spela här i Boden.

– Det var roligt att det kom något nytt till Boden. Heja företagarna som vill satsa på vår stad!

Det dröjde inte länge efter min förlossning tills jag följde med min sambo Mattias till padelhallen, lärde mig reglerna och fastnade i padel-pandemin. Jag behöver tävlingsmomentet när jag inte spelar handboll. Även om jag och Mattias spelar med vänner så vill jag vinna. Mattias tar inte våra mixmatcher på så stort allvar, så det kan vara heta diskussioner i bilen på väg hem, säger Emmy och skrattar.

Att dra igång en helt ny verksamhet mitt i en pandemi kan tyckas som en chansning, när många andra idrottshallar och gym stängt. Men enligt hallansvarige har det gått bra att anpassa hallen efter rådande restriktioner.

– Vi har nu 15 minuter mellan starttiderna, omklädningsrummen är stängda, vi har tagit bort möbler, ingen publik tillåts, det är olika in- och utgångar till banorna och seriespelet är pausat. När det är fullt är det max 34 spelare på 2700 kvadratmeter så det är gott om utrymme, säger Mats.

Succé för nya trendsporten 02

Tränarduo från Spanien

Nu tas nästa steg i utvecklingen. I april flyttar tränarna Marco Musso och Yolanda Mortensen från Málaga till Boden för att arbeta som padeltränare. De var på besök under en vecka i mars för att testa närhetslivet och älskade det. De provjobbade i padelhallen, åt souvaslunch utomhus och provade på att åka skidor i Storklinten.

– Det är första gången jag har upplevt snö och jag tycker om det väldigt mycket, säger Marco.

– Det är verkligen en magisk plats och vi har aldrig sett något liknande förut. Allting, landskapet, snön, alla träd, älven som nu är is, det är verkligen värt att besöka, säger Yolanda.

Med detta hoppas man höja nivån på Bodens padelspelare ytterligare. För delägarna var det viktigt att få in just en kvinnlig tränare då hälften av alla spelare här är kvinnor.

Inför framtiden finns gott om planer och idéer. Mats tror att det finns underlag för ännu fler banor i Boden, men när och var återstår att se. Just nu pågår projektering av en restaurang i anslutning till padelhallen och förhoppningen är att ha utbyggnaden klar till sommaren. #

Relaterat innehåll