man cyklar med växter i cykelkorgen. blå himmel.

Världens första ”smarta” trädgårdsmästare

Foto Mats Engfors/Fotographic

I vinter ska han ta reda på om det går att odla exotiska frukter i växthus vid polcirkeln och samtidigt lägga grunden till att göra Boden ännu mer hållbart. Möt Manne Ek – trädgårdsmästare, pionjär i en blomstrande bransch och en nykomling i närhetslivet. 

Nattemperaturen har närmat sig fem plusgrader och det är ett säkert tecken på att odlingssäsongen i Norrbotten går mot sista skörden. Men innanför skjutdörren till växthuset grönskar unga, starka plantor och de första blommorna har precis knoppat. 

– Titta, här har det börjat komma en zucchini, säger Manne Ek och pekar på mot den gula trumpeten på växten, innan han tillägger: 

– Den här blomman går att äta, det är en riktig delikatess. 

Man klädd i vit t-shirt och keps står och plockar med växter i stort växthus.

Normalt sett brukar växterna vara i det här stadiet i juni, inte i september. I alla fall på den här breddgraden. Men då är det här inget vanligt växthus heller. 

TRÄDGÅRDSMÄSTARE I UNIKT VÄXTHUS

Byggnaden värms upp med hjälp av spillvärme från ett datacenter, vilket gör det möjligt att skapa ett inomhusklimat där det går att odla grödor även under årets kyligaste dagar. Lokalen har dessutom utrustats med sensorer och avancerade kameror som läser av allt från luftfuktighet till växtens förmåga att producera klorofyll. 

Någonting liknande existerar inte på någon annan plats på jorden. Förmodligen gör det Mannes tjänst än mer intressant då det är han som ansvarar för odlingarna inne i växthuset. 

– Självklart känns det spännande att få vara med från början och samtidigt göra någonting som jag tycker är väldigt roligt. Men det blir en utmaning. Jag utbildar mig till trädgårdsmästare i utomhusmiljö och skötsel. Här ska vi vara inomhus och använda ny teknik. Många av sakerna som vi gör har ingen annan gjort tidigare. 

närbild på händer som plockar sallad i växthus.

Den här vintern ska växthuset testas fullt ut. Målsättningen är att ta reda på vilka frukter och grödor som trivs i miljön och kan odlas i större växthus som värms upp med samma metod. 

– Vi kommer rikta in oss på mat som vi importerar mycket av. Tomater, gurkor och kryddor. Exotisk frukt ska vi också prova att odla. Sedan hörde vi om någon i södra Sverige som har lyckats att odla ett bananträd i en lägenhet. Det blir intressant att se om vi kan göra det här också. 

”Det är säkert några grannar som har skrattat när jag har kommit cyklande med en massa plantor som sticker ut åt olika håll” 

Manne Ek, trädgårdsmästare

ETT VÄXANDE INTRESSE 

Odlingsintresset delas med hans mamma och vid besöken hemma hos henne har en och annan perennväxt landat i cykelkorgen. 

– Det är säkert några grannar som har skrattat när jag har kommit cyklande med en massa plantor som sticker ut åt olika håll, säger han och ler brett. 

Men den stora passionen upptäcktes sent i livet. Manne och hans fru Ida-Marie köpte sitt första hus 2016 och på gården fanns ett slitet växthus som skapade en del huvudbry. Skulle det skrotas eller användas? 

De landade i att ge det ett försök och fick fram några tomater i krukor. 

– Det gick helt okej och var ganska kul. Nästa år provade vi några nya växter och sedan har det bara accelererat. 

Sex år senare, 29 år fyllda och ett år från att vara färdigutbildad trädgårdsmästare, är Manne anställd av Bodens kommun och har startat en enskild firma inom området. 

– Många som pluggar har ju ett extrajobb, ofta inom ett annat yrke än det en läser. Här får jag möjlighet att arbeta med det som jag utbildar mig till. Det är ju helt otroligt egentligen. Dessutom får jag vara arbetsledare till en grupp som arbetstränar och jobba med utvecklingen av utomhusmiljön i staden.

man i växthus

FÅTT MER TID 

I somras valde familjen att byta kommun, från Luleå till Boden, den förändringen har gjort livspusslet enklare. Från hemmet i Södra Svartbyn till arbetsplatsen på Plug and play-området tar det drygt tio minuter att cykla. Förskolan och skolan ligger ett kvarter bort och efter fem minuter i bilen är han framme vid matbutiken. 

– Det känns som att vi har fått mer tid sedan vi flyttade hit. Tidigare tog det 20-25 minuter att pendla till jobbet. Vi lämnade tidigt och var bland de sista som hämtade barn på förskolan. Nu får vi mer kvalitetstid tillsammans med barnen. 

För Ida-Marie innebär flytten från Gammelstad att komma hem. På samma gata finns både släkt och vänner vilket har hjälpt barnen, Molly, sex, och Milla, fyra, att snabbt göra sig hemmastadda. Syskonen springer över gräsmattorna till kompisar och lekparken i området nyttjas flitigt. De har fått egna rum och trädgården har utvecklats till en stor hinderbana. 

– Det har blivit precis så bra som vi hoppades på.  

Barnfamilj leker i trädgård.

Men det är inte bara en lekplats för döttrarna. Det nya hemmet innebär också en större tomt och en möjlighet att forma en ny trädgård och där har pappa roligast. 

– Vi har hunnit få in lite växter och håller på att bygga ett nytt växthus. Nu i sommar har det varit mer uppbyggnad och planering. Vi har köpt mycket bärbuskar då vi tror att det kommer kännas lyxigt för barnen att kunna gå ut och plocka färska bär. Trädgården börjar sakta ta form och det känns spännande att få se den växa fram. 

Flicka håller fram äpple i trädgård.

GODA FRAMTIDSUTSIKTER 

En liknande känsla finns också kring hans bransch. Det råder inte överflöd av antalet utbildade trädgårdsmästare i Boden, vilket i sin tur öppnade upp dörren till det smarta växthuset för Manne, trots att han inte är färdigutbildad ännu. Men allt tyder på att det kommer förändras de närmsta åren. 

– Det här växthuset är på 300 kvadrat. Det kommer byggas fler och större. Där kommer det att finnas jobb. Sedan satsar Boden mycket på parkskötsel och vill vara en grön stad. Vilket märks då vi får mer jobb hela tiden. 

– Människor odlar också mer hemma. Efter pandemin har många köpt växthus och insett värdet av en fin trädgård. Därför ser jag ljust på framtiden för mitt eget företag också. Det känns verkligen som att jag har valt ett framtidsyrke i precis rätt stad. # 

@tradgardseken 

TEXT: ANDRÉ SAMUELSSON / FOTO: MATS ENGFORS 

Växthus och en cykel.
Manne jobbar på ett testväxthus där man testar AI och maskininlärning för att ge växterna optimala förhållanden. Växthuset värms upp av spillvärme från ett datacenter.

FAKTA / SMART VÄXTHS

  • Är ett samarbetsprojekt mellan Bodens kommun, forskningsinstitut och kommersiella aktörer på lokal och internationell nivå. 
  • I projektet återvinns spillvärmen från ett litet datacenter på en halv megawatt och används för att värma upp ett växthus på 300 kvadratmeter. Växthuset är också utrustat med sensorer och kameror som opererar tillsammans med AI-teknik (Artificiell Intelligens) för att analysera odlingarna i realtid. 
  • Parallellt drivs det ett socialt projekt för personer som står långt från arbetsmarknaden. Dessa arbetstränar genom att sköta om odlingarna inne i växthuset i syfte att komma närmare en anställning i framtiden. 
  • Läs mer: DET 300 KVADRATMETER SMARTA VÄXTHUSET I BODEN DRIVS PÅ SPILLVÄRME
Relaterat innehåll