»En fantastisk miljö«

Det är fullt möjligt att bli mamma mitt i travkarriären och komma tillbaka starkare än någonsin. Det vet Sandra Eriksson och hon vågar göra om det. “Jag är gravid igen”, meddelar stjärnkusken.

Det blev en riktigt framgångsrik säsong för Sandra Eriksson. Hon kom tillbaka till sulkyn på heltid efter föräldraledigheten med flera travlopp i veckan och goda resultat. Dessutom har stallet fyllts upp av hästar som ska nå sin fulla potential i Sandras tömmar.

– Nu tycker jag att jag har kommit tillbaka till samma nivå. Det har gått bra. Jag håller ungefär samma procent och inkörda pengar per start, säger Sandra.

Sandra Eriksson1

Men resan hit har inte varit helt lätt. För ett par år sedan lämnade Sandra Boden för Eskilstuna. Hon tränade och skötte om nio hästar, hade roligt och lärde sig mycket. Det till ett pris av att hon jobbade 12-13 timmar om dagen och nästan aldrig var ledig.

– Jag är ganska säker på att jag nådde den berömda väggen men när man håller på med hästar har man inte tid att gå och söka hjälp för sånt. Jag kom hem och kunde ta det lugnare i några månader och sedan fick jag tillbaka energin. Dit ska jag inte igen. Nu håller jag det på en nivå jag klarar av och mår bra av, säger Sandra.

I Eskilstuna hittade hon kärleken vid namn Simon Cederborg. Han spelade hockey i Enköping och planen var att han skulle spela klart och komma upp till Boden när säsongen var slut. I stället blev det så att han flyttade upp tidigare då Sandra blev gravid.

– Vi hade inte varit tillsammans jättelänge och vi bodde inte ens ihop, så vi gick från att vara nykära till att dyka in i det värsta. Jag var galet trött, mådde väldigt illa och blev nedstämd när hormonerna slog slint. Det var ju jättejobbigt för mig men också för Simon. Det ska ju vara den lyckligaste tiden i ens liv och så ville jag bara spy över allting, minns Sandra.

Comeback

Paret tog sig igenom den tuffa tiden, lille Philip föddes i augusti 2019 och livet tog en helt ny vändning.

– Det är lika bra nu som det var dåligt då, säger Sandra.

Sandra Eriksson6

Hon tog in hjälp i stallet för att kunna vara föräldraledig men hade också möjlighet att träna vissa hästar och köra lopp tack vare hennes mamma som tog hand om Philip.

– Första gången jag körde efter att jag hade fått Philip så vann jag ett 100.000 kronorslopp på Bodentravet. Det var jättekul att jag fick vinna ett sånt lopp när det var comeback. Det var en månad efter att jag hade fått honom.

Sandra hade sett andra framgångsrika kuskar som trappat ned när de bildat familj och hon trodde att det kunde bli så även för henne. Hon var rädd att hennes tid och energi inte skulle räcka både till hästar och barn.

– Men nu har jag ju fått mitt första barn och det går ju faktiskt jättebra, mycket bättre än jag vågade tro. Och jag känner mig starkare efter att jag fick barn än jag gjorde innan, säger hon.

Sandra Eriksson3

Det tog ett tag innan hon fick tillbaka lika mycket  styrningar som innan graviditeten men det gick. Hästar innebär en hel del tungt arbete och kvällsjobb men Sandra kan också ha lugna veckor, styra över sin tid och hämta tidigt på förskolan. Nu vet hon att det går att kombinera travkarriär med familjeliv.

– Nu är jag gravid igen så nu får det bli en liten paus igen.

Barnet väntas i januari och det börjar vara svårt att köra lopp av praktiska skäl, men hon hoppas på att vara tillbaka i sulkyn i februari eller mars. Vikarie är löst och Simon kommer också vara hemma mer denna gång.

– Det känns som att det kommer att gå ännu lättare att komma tillbaka den här gången. Jag tror att folk förstår att det är bara några månader och sedan är jag tillbaka, säger Sandra.

Sandra Eriksson7

Hästnära hem

En förutsättning för att Sandra ska kunna leva det här livet är hästgården där familjen bor, mitt i Hästbyn strax söder om Boden. Gården byggde Sandra för åtta år sedan tillsammans med dåvarande sambon Petter Lundberg.

– Vi hade hästarna inne på Bodentravet och ville erbjuda mer till våra hästägare. Vi hade en dröm om att ha en egen sandbana och lite grönhagar.

De började med att titta på gårdar att hyra in sig på i södra Sverige men fick genom Sandras pappa snart nys om kommunens planer att skapa en hästby i Boden.

– Det var det bästa alternativet eftersom det finns närhet till körslingor, travbana, ridhus och ridbanor, berättar Sandra.

Sandra Eriksson5

Nu behöver hon bara gå ut genom dörren för att vara på jobbet.

– Det är en fantastisk miljö, att kunna leva så nära djuren. Jag kan gå ut och pyssla själv en stund eller så går vi ut tillsammans och Philip kan springa runt. Det är en bra miljö för honom att vara i.

Går sin egen väg

Sandra hyr gården av sin pappa och föräldrarna är en stor hjälp i Sandras liv. Men när Sandra var liten fanns ingen relation till hästar i familjen. Det var i stället en klasskompis som tog med Sandra till ett stall första gången och hon kunde inte slita sig därifrån. Det var då hon insåg att hon ville ha hästar i sitt liv.

– Jag har fått gå min egen väg. Mina föräldrar har varit snälla och skjutsat mig men ändå varit hårda med att jag ska klara mig själv. Det är jag väldigt tacksam över, att jag har fått lära mig att lösa problem själv.

Om fem år hoppas Sandra att hennes tränarverksamhet är större, att hon fortsätter köra lopp och gör det ännu bättre.

– Alla hästar jag får in vill jag göra det bästa av och få dem att tävla så bra som möjligt. Det som driver mig att fortsätta är kärleken till hästarna. De är helt fantastiska djur. Kombinationen med tävling gör det ännu lite roligare. #

Sandra Eriksson4

Fakta

Sandra Eriksson / Ålder: 30 år. 
Gör / Kusk och travtränare.
Familj / Sambon Simon Cederborg, 30 år, sonen Philip, 1 år, och en bebis i magen.
Bor / Hästgård i Hästbyn strax söder om Boden.
Stall / 20 stallplatser och ytterligare 24 lösdriftsplatser, stora hagar och en sandbana för travträning.

Relaterat innehåll