Bo på landet

Bo på landet

Från köksfönstret ser du hästarna beta borta i hagen, barn med barfotafötter springer in och ut som de vill och till middag äter ni potatis, grönsaker och örter från den egna trädgården. Drömmen om ett liv på landet finns i dag hos allt fler – i Boden kan drömmen bli verklighet. 

Ett hus på landet i staden

I Boden lever landsbygden i allra högsta grad. Efter många år av avbefolkning upplevs nu det motsatta i många av Bodens byar – det finns ett allt större intresse av att flytta ut på landet. Många gånger är det närheten till naturen och ett lugnare liv som lockar, men också större ytor och möjligheter att hålla djur och odla sin egen mat. Vissa talar om en ny grön våg som sköljer över Sverige, både i spåren av pandemin och klimatkrisen, och kanske ligger det något i det. 

I Bodens byar finns också ett rikt föreningsliv där bland annat Skogså IF och Bredåkers och Alträsks byaföreningar och många fler får landsbygden att leva upp. Drivna eldsjälar och ideella krafter gör livet här ännu roligare. I Råne älvdal, Edeforsbygden och Unbyn finns ekonomiska föreningar som alla bidrar starkt till respektive bygds utveckling. 

 

Tomma hus får nya ägare 

Du som drömmer om ett liv på landet är inte ensam. Det är många som är på jakt efter en vacker norrbottensgård eller gammal timring med utsikt över äng, skog eller sjö – men utbudet av sådana hus som är till salu är inte alltid jättestort. Däremot finns fortfarande en del bortglömda hus som står tomma på vår landsbygd. I Gunnarsbyområdet har Råne älvdals ekonomiska förening (RÅEK) gjort en inventering av ödehus och nästa steg är att matcha dessa bostäder med potentiella inflyttare – något som mycket möjligt kan bli en succé med vinster i flera led. Ett liknande projekt är också på gång i Haradsområdet. 

Bodens kommun har ofta lediga tomter, både centralt och på landsbygden, här har du chansen att bygga ditt drömhus med nära till allt.

Service på landsbygden

I Boden har du nära till samhällsservice även om du bor en bit från stadskärnan. De tre största landsbygdsklustren i kommunen finns i Harads, Gunnarsbyn och Unbyn och här har kommunen tillsammans med lokala eldsjälar och ekonomiska föreningar valt att starta servicepunkter. Här finns kommunal service tillgänglig på nära håll, anpassat efter den specifika platsens unika förutsättningar och människornas behov.  

Spela videoklipp

Landsbygdsutveckling 

I Boden finns många byar, närmare 50-talet stycken. En levande landsbygd är avgörande för kommunens tillväxt och därför satsar kommunen på landsbygdsutveckling genom bland annat: 

  • Nya villatomter i Unbyn under 2023 
  • Nytt planprogram i Haradsområdet under utveckling 
  • Popupsommar med kultur och evenemang runt om i byarna 
  • Företagsfrukostar och näringslivsträffar i byarna 
  • Livsmedelsklustret Nära Mat Boden 
  • Riktlinjer som främjar lokalproducerade livsmedel i kommunens upphandlingar

     

Jobba var du vill 

88 procent av hushållen i Bodens kommun har tillgång till eller absolut närhet till fiberanslutning. Och ännu bättre ska det bli. Just nu pågår bredbandsutbyggnad i ännu fler av byarna i kommunen. Det innebär att du som har möjlighet att arbeta på distans kan göra det i princip var som helst i hela kommunen, så väl i stan som på landsbygden. Bredband ses som en viktig del av landsbygdsutvecklingen då det möjliggör för fler att leva och verka här. 

Besöksnäring 

Det är på landsbygden som en av Bodens största basnäringar är som starkast och fortsätter att utvecklas, nämligen besöksnäringen. Flaggskeppet Treehotel i Harads lockar turister från hela världen, tillsammans med bland annat Arctic Bath och Logger’s Lodge i Haradsområdet och Arctic Retreat och Aurora Safari Camp i Gunnarsbyområdet. Inom branschen finns en stark gemenskap och samverkan, bland annat mellan företag som hotellen ovan och aktivitetsföretag inom fiske, hundspann, viltskådning, fatbike och övrig naturturism. 

Hållbarhet, värdskap och innovation går som en starkt lysande röd tråg genom den unika mix av upplevelser som Boden bjuder på. Harads siktar så långt som mot att bli världens mest hållbara high-end-destination. Det är både smart och grönt.

Det hästnära livet 

Boden är norra Sveriges hästtätaste stad och vissa hävdar att det finns fler hästar än människor här. En egen hästgård, där du ser dina fyrbenta vänner utanför fönstret och lägger noll och ingen tid på att ta dig ut till stallet är drömmen för många hästintresserade. I Boden finns det hästnära livet med i samhällsplaneringen och området Hästbyn på Bränslan är skapat med hästen i åtanke. Här finns stora tomter och närhet till hagar, bra ridvägar, ridskolan och Bodentravet. Det är närhetsliv det, eller kanske närhästliv? 

Skolor och förskolor på landsbygden 

Kommunala byaskolor finns i Harads, Gunnarsbyn och Unbyn. Kommunala förskolor finns i Bredåker, Unbyn, Gunnarsbyn. I Svartlå, Harads och Skogså finns fristående förskolor.