Vårt föreningsliv

Vårt föreningsliv

Ett starkt civilsamhälle och en rik fritid med gemenskap och meningsfulla aktiviteter är viktiga förutsättningar för att människor ska utvecklas och trivas på en plats. I Boden har vi ett fantastiskt föreningsliv och nära till våra eldsjälar, förebilder och vinnarskallar. Det är det vi brukar kalla #närhetsliv.  

Här finns gott om starka ideella krafter som outtröttligt och frikostigt ger av sin tid för att Boden ska vara en bra plats att leva på. Tack vare dem har bodensarna stora möjligheter till rekreation, motion, kultur, gemenskap och nya upplevelser – överallt i hela kommunen, såväl i centrum som på landsbygden. För ett vitalt föreningsliv krävs också goda relationer mellan det ideella och det offentliga, mellan föreningarna och kommunen. Det finns här i Boden, här har vi nära till naturliga mötesplatser och nära kontakt med både beslutsfattare och driftiga eldsjälar som får saker att hända. Därför är vi lite extra stolta över att Boden nyligen utsågs till Sveriges föreningsvänligaste kommun.  

Är du en av våra ca 300 föreningar?

Bodens civilsamhälle, med enorma ideella krafter är verkligen värt att visa upp. På den här sidan finner du en del av våra föreningar och hur du kontaktar dem. Vill din förenings synas här? Skicka in material här

Kulturföreningar

Bodens kulturföreningar finns inom många olika områden som till exempel konst, musik, scenkonst och kulturhistoria och möjliggör till ett rikt och varierat kulturliv i hela kommunen.Föreningarna bidrar till att du har möjlighet att utöva kultur genom att skapa och producera som till exempel måla, dansa eller spela instrument. De möjliggör även för dig att konsumera upplevelser som åskådare eller publik. Kulturföreningarna bidrar till social hållbarhet och möjliggöra för inkluderande mötesplatser.

Idrottsföreningar

I Boden är det alltid nära till en rik fritid, oavsett om du är en nybörjare, en glad motionär eller vill satsa hårt. Här finns anmärkningsvärt många idrottsföreningar med tanke på ortens storlek och ett stort utbud alla för barn och ungdomar som vill prova på flera olika sporter. Du kan testa allt från innebandy, basket och simning till cheerleading, slalom, motorsport, mountainbike, bågskytte och e-sport – och allt däremellan. Det är bara att välja och vraka.  

En stark idrottstradition med breda ungdomssatsningar ger också framgångar högre upp i nivåerna. Det ser vi inte minst hos publikfavoriterna Boden Handboll, BBK Fotboll, Boden Hockey men bodensare visar även stora framgångar inom motorsport, bowling, tyngdlyftning och slalom, skytte och mycket mer. 

Gillar du hästar har du kommit rätt. Boden är norra Sveriges hästtätaste kommun och det hästnära livet är en integrerad del av samhällsplaneringen. En viktig pusselbit är Bodens Ridklubb som skolar måna nya ryttare men här finns även andra föreningar och aktörer som möjliggör hoppning, ponnytrav, trav, dressyr, westernridning och turridning. 

Här ser vi mångfald som en tillgång och arbetar aktivt för att alla ska ha möjlighet till en aktiv fritid – oavsett var i kommunen du bor, hur gammal du är, var du kommer ifrån eller vilka funktionsvariationer du har. Bland annat satsar Dance Direction Association på dansklasser för funktionsvarierade och BBK fotboll och Boden City FC visar hur idrott kan vara en god väg till integration.  

Visste du att vi blev Sveriges föreningsvänligaste kommun 2020?

Spela videoklipp

Visste du att vi blev Sveriges föreningsvänligaste kommun 2020?

Bya- och hem-
bygdsföreningar

Bodens hembygds- och byaföreningar bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Hembygdsföreningarna håller liv i gamla metoder för hantverk, byggnadsvård och odling. På så sätt bevaras kunskapen i en framtid där skonsam miljöpåverkan och klok hantering av jordens resurser blir allt viktigare.

Med ideella krafter bidrar byaföreningarna till en mer levande landsbygd och stärker den sociala hållbarheten. Genom att verka lokalt och skapa viktiga mötesplatser utgör de ett kitt för de som bor på platsen.

Intresseföreningar

Om du söker efter gemenskap och vill träffa andra som delar ditt intresse eller din livssituation finns goda chanser att hitta rätt i Boden. Kanske kan du lära dig något helt nytt? Här hittar du föreningar inom allt från brädspel, lajv, schack och bridge till veteranbilar, föreläsningar, biodling, foto och film. Det finns ett aktivt trädgårdssällskap, en pensionärsförening, ett par radioföreningar och mycket mer. 

Närhetsliv - en hyllning till våra eldsjälar

Bodens civilsamhälle, med enorma ideella krafter är verkligen värt att hylla och prisa. Därför anordnar vi var tredje år en hyllningskväll. Hyllningskvällen hölls för första gången i november 2019 (#Närhestliv 2019) och blev ett uppskattat initiativ, både hos föreningslivet och bodensarna. 

Fritid- och friluftsföreningar

I Boden finns friluftslivet överallt, ridvägar, skoterleder, motionsspår och gångleder, natur, bad, lägerverksamheter och fiskemöjligheter finns på många ställen runtom i kommunen. Vill du njuta av det tillsammans med andra så finns det många föreningar att gå med i. Scouterna, Friluftsfrämjandet, Bodens skoterförening, Naturskyddsföreningen för att nämna några. Det finns även andra sätt att njuta av friluftslivet, Bodens kommun har många skoterföreningar som preparerar våra leder gör naturen mer tillgänglig vintertid.

Läs om våra föreningar