Årets Bodensare 2017

Foto Mats Engfors/Fotographic

Glädje, gemenskap och kunskapstörst. På Let’s Go Swedish samlas människor från världens alla hörn för att lära sig svenska. Och bakom allt står tre kvinnor, Årets Bodensare.

Lina Hällström, Linda Olofsson och Jessica Bergman. Så heter Årets Bodensare. Det var på Bodens Näringslivsgala i februari som de tre eldsjälarna tilldelades det ärofyllda priset, framröstade av Bodens kommuns invånare.

– Det kändes helt fantastiskt, vi blev väldigt glada. Det är så roligt att Bodensarna stödjer oss i det vi gör. Vi känner att vi vunnit det här tillsammans med våra elever, säger Lina.

Lina, Linda och Jessica driver svenskaskolan Let’s Go Swedish, med lektioner två gånger i veckan i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

– Det började som en svenskaskola för asylsökande som väntar på beslut men nu skulle jag nog säga att det är en samlingspunkt, säger Linda.

Dagen efter Näringslivsgalan bjöd Lina, Linda och Jessica sina elever på tårta och Pommac för att fira vinsten.

– Det var väldigt uppskattat och roligt. Jag har nog aldrig träffat människor som är så bra på att fira som våra elever. Någon slog på musik och sedan började folk dansa, de släppte loss och bjöd på sig själva. Det var kul, säger Jessica.

Visar upp närhetslivet

Varje lektion kommer ett 50-tal elever som delas upp i tre grupper beroende på svårighetsgrad. De tre kvinnorna tar hand om var sin grupp och förutom att lära sig språket får eleverna även veta mer om samhället och kulturen.

– De berättar sina historier och vi berättar om Sverige, säger Jessica.

Dessutom brukar Lina, Linda och Jessica regelbundet hitta på aktiviteter med sina elever och visa upp närhetslivet.

– Vi har nära till så mycket som är gratis, så många platser nära där man kan göra saker tillsammans och som passar alla, säger Lina.

Bland annat har de åkt pulka i Pagla, ridit på Bodens ridklubb, spelat kubb och volleyboll på Kvarnängen, besökt Havremagasinet, gått på bio, bowlat och sprungit tillsammans.

– Det brukar vara väldigt uppskattat, det blir som en introduktion av vad som finns i Boden. Vi är tacksamma för all hjälp vi fått från Bodensarna, säger Jessica.

Får mycket tillbaka

Det var Linda som drog igång skolan tillsammans med sin syster våren 2013.

– Vi kände några från Västafrika som hade så tråkigt. Vi tänkte ”det kan väl inte vara så svårt att lära dem svenska” och började lära dem enkla meningar.

De bjöd in sina bekanta och och det kommer fortfarande nya varje vecka. När systern flyttade 2014 bjöds Lina in för att hälsa på men började direkt hjälpa till och fastnade. På samma sätt kom Jessica in några veckor senare. Lina är lärare på universitetet och Jessica har jobbat som förskollärare och de har alla tre ett väldigt stort engagemang. Allt arbete de lägger ner är ideellt, men det har aldrig känts jobbigt för någon av dem.

– Vi får så mycket tillbaka och så många nya kompisar. Det är som att resa till hela världen. De flesta kommer från krig och hemskheter men här är det så mycket kärlek och glädje ändå, säger Linda. 

Alla är välkomna

När det står 50 personer utanför skolan och väntar på att få lära sig svenska känner Lina, Linda och Jessica sig väldigt uppskattade. I klassrummen finns en stark vilja att lära och alla är här frivilligt. Enda regeln är att man ska vara i tid om man kommer, men man behöver inte gå på alla lektioner.

– Till oss är alla alltid välkomna. Vi har lyckats skapa en bra atmosfär där även nya kan känna sig hemma, säger Lina.

– Vi respekterar alla oavsett var man kommer ifrån, kön, ålder eller religion. Och vi har aldrig sett den minsta tendens till bråk, utan alla är vänner, säger Linda.

Relaterat innehåll