Vad ska jag göra med
all tid jag sparar?

Vad ska jag göra med all tid jag sparar?

I Boden får du mer tid till fritid, vilket betyder att du har mer tid till att göra det du vill utanför jobbet för att det är nära till allt som är viktigt. Låt oss inspirera dig med aktiviteter som du kan göra själv och med andra.

Boden är en plats där fritiden tar en speciell form, där naturen, kulturen och gemenskapen utgör grundpelare i invånarnas liv. Här finns gott om starka ideella krafter som outtröttligt och frikostigt ger av sin tid för att Boden ska vara en bra plats att leva på. Tack vare dem har bodensarna stora möjligheter till rekreation, motion, kultur, gemenskap och nya uppleveler – överallt i hela kommunen, såväl i centrum som på landsbygden. 

I Boden finns ca 300 föreningar

Bodens civilsamhälle, med enorma ideella krafter är verkligen värt att visa upp. På den här sidan finner du en del av våra föreningar och hur du kontaktar dem. 

Kulturliv

Boden omfamnar också en rik kulturell tradition. Musik är en vital del av staden med genrer som jazz, hårdrock, folkmusik, pop, rock och mycket mer. Estetiska programmet på Björknäsgymnasiet har fostrat många begåvade musiker som fortsätter att förgylla stadens evenemang. Kulturnatta i augusti och Boden Alive lockar både lokala talanger och nationella akter till scenerna.

Teater, dans, musik och biovisningar för både unga och gamla arrangeras av olika föreningar. Havremagasinet Länskonsthall Boden är ett kulturellt nav, som rymmer samtidskonst från lokala, nationella och internationella konstnärer. Här ges även besökarna möjlighet att utforska sin egen kreativitet genom workshops och aktiviteter. Café Pampas blir en plats för livemusik och föreläsningar, skapande en inkluderande mötesplats.

Naturupplevelser

Boden erbjuder en skattkista av naturupplevelser. Runt omkring staden omfamnar skogen med sina höga tallar och hundraåriga träd allt som kommer i dess väg. Här kan du uppleva tystnadens kraft, avskildheten och skogens alla invånare, inklusive älgar, harar, rävar, tjädrar och ugglor. Vintertid förvandlas landskapet till ett paradis för längdskidåkning, med välpreparerade spår i varje by och stadsdel. Slingrande stigar bjuder in till utforskning året om, med gyllene hjortronmyrar som gömda pärlor i det gröna landskapet.

Luleälven och Råneälven, som slingrar sig genom kommunen, är livgivare för både fiskeentusiaster och naturälskare. Här kan du fånga en lax eller utforska de brusande forsarna längs älvens stränder. Badmöjligheterna är också otaliga, från sjöar till natursköna bryggor, allt under de ljusa sommarnätterna.

I Boden lever vi närhetsliv

Spela videoklipp

I Boden lever vi närhetsliv

Stadskärnan

Boden centrum är hem för olika butiker och restauranger som erbjuder allt från lokala specialiteter till internationella rätter. En promenad längs gatorna i centrum är ett trevligt sätt att spendera en ledig dag. 

Staden erbjuder en mängd kulturella upplevelser mitt i centrum. Havremagasinet Länskonsthall Boden är en stolt kulturell anläggning där samtidskonst från lokala och internationella konstnärer visas. Det är en plats för kreativitet och skapande, och många workshops och evenemang äger rum här. Café Pampas, som ligger på entréplanet, fungerar som en mötesplats för livemusik, föreläsningar och samtal.

Det finns flera musikscener där lokala talanger och nationella artister uppträder. Evenemang som Kulturnatta och Boden Alive lockar besökare med olika musikgenrer, från jazz till rock och pop. Det finns också möjligheter att delta i teaterföreställningar, dansuppvisningar och biovisningar.

Historia

För den som är intresserad av historia finns Försvarsmuseum och Rödbergsfortet. Dessa platser ger en inblick i stadens försvarsarv och arrangerar tillfälliga utställningar och familjevänliga aktiviteter.

Samtidigt som Boden växer och omformas för framtiden, behåller staden sina rötter och traditionsrika kulturer. Här finns en balans mellan det moderna och det historiska, och fritiden i Boden är fylld med äventyr, naturupplevelser och kulturella skatter. Oavsett om du är en entusiastisk utomhusperson eller en kulturälskare, finns något för alla att upptäcka och njuta av i denna vackra del av Sverige.

Nordpoolen Äventyrsbad

På Nordpoolen möter du en underbar värld av gränslösa badäventyr. En värld full av glädje, skratt och en känsla av tillhörighet för hela familjen. Här finns det mycket att göra både för vuxna och barn. Bada, leka, tävla eller bara ta det lugnt i vattenrutschbanor, motionsbassäng, relaxavdelning och barnbassäng. Här finner du även restaurang, badcafé och relaxbar.

Nordpoolen.com

Vinteraktiviteter

Vintern i Boden är en magisk tid fylld med en rad spännande aktiviteter. Här kan du njuta av längdskidåkning på välpreparerade spår, delta i ishockeymatcher eller ta skridskor på isbanor. För de äventyrliga finns möjligheter till snöskoteråkning och vinterfiske på de frusna sjöarna. De omgivande fjällen erbjuder också utmärkta möjligheter för skidåkning. Oavsett vad du föredrar, har Boden något för alla att upptäcka och njuta av i den vackra vintermiljön.

Sommaraktiviteter

Sommaren i Boden är en tid fylld av spännande aktiviteter och naturupplevelser. Här kan du njuta av avkopplande stunder vid närliggande sjöar, simma från bryggor och uppleva de ljusa sommarnätterna. Vandring längs de många slingrande stigarna är en underbar möjlighet att utforska den omgivande naturen. Lägg till en skopa bärplockning i det midnattssolupplysta skogslandet, inklusive lingon och blåbär. För den äventyrlige erbjuder Bodens omgivningar möjligheter till mountainbike-turer och utflykter till de kuperade bergen. Oavsett om du föredrar lugna stunder i naturen eller aktivt äventyr, har Boden sommaraktiviteter som tillfredsställer alla.

Läs om våra föreningar