Grillplatser

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Det finns gott om grillplatser i Boden, både i skogen och i staden. Grillplatser i skogen är populära men det finns goda möjligheter att hitta sina egna smultronställen om du vågar dig på att ge dig längre ut i naturen.

Grillplatser ute i skogen är perfekt för naturälskare som vill njuta av utomhusaktiviteter och samtidigt ha möjlighet till att laga mat och värma sig vid brasan. Grillplatserna är vanligtvis utrustade med grillringar, samt sittplatser som bänkar eller picknickbord, men ibland finns det även vindskydd. Många av dessa platser ligger nära vandringsleder, sjöar eller utsiktspunkter, vilket gör dem till idealiska platser för en avkopplande utflykt i naturen.

Det är viktigt att tänka på att använda grillplatserna när du eldar i naturen för att minska risken för att elden ska sprida sig, håll även koll på Länsstyrelsens beslut om eventuellt eldningsförbud i området. Kom ihåg att släcka elden ordentligt efter användning, inte lämna skräp eller matrester och att respektera den lokala floran och faunan.

Här är tips på vad som är bra att ta med sig om du ska grilla över öppen eld:

 1. Ved och tändmaterial: Vissa grillplatser är utrustade med ved men långt ifrån alla. Så tänk på att ta med ved (om du inte är säker på att det finns), samt tändstickor eller en tändare. Ibland kan du även behöva tändkuddar, undvik att använda tändvätska. Du kan även behöva ta med dig en kniv och/eller en yxa för att göra tändmaterial på plats. Här är en guide om hur du gör upp eld i naturen.

 2. Redskap: Beroende på vad för mat du ska bereda kan du behöva anpassa utrustningen men här är några av de vanligaste redskapen: en morakniv, en stekpanna för utomhusbruk som tål hög värme, stekspade i trä eller metall, salt och peppar, smör eller olja till stekning, vatten till rengöring. Ta gärna med en kaffepanna i metall, grillpinnar eller halster, kokkaffe och vatten.

 3. Sittplatser: Ofta finns det bänkar kring grillplatserna men inte alltid och under vinterhalvåret kan de vara under snön. Då kan du antingen ta med en hopfällbar spade att skotta fram sittplatserna med, stolar eller sittunderlag.

 4. Tillbehör: Kom ihåg att ta med något att äta på, äta med och dricka ur, samt något att förvara skräptet i tills du kommer hem. På sommaren är myggmedel att rekommendera. P.S. glöm inte en rulle toalettpapper.

Kom ihåg att alltid kontrollera lokala regler och restriktioner kring eldning i naturen. Det är också viktigt att se till att elden är helt släckt innan du lämnar platsen. Säkerhet och respekt för naturen är avgörande vid användning av grillplatser i skogen.

Grilltips

Det är vanligt att äta souvas på mjukkaka ute i skogen, suovas betyder rökt på samiska och är lättrökt och saltat renkött. Det är enkelt att ta med och tillaga ute i naturen. Saker du behöver ta med:

 • Suovas eller veg alternativ grillost, finns på matvarubutiker i Boden med omnejd samt NäraMat Boden.
 • Peppar, valfritt, men du behöver inget salt.
 • Mjukkaka, om du har tur kan du köpa hembakad på NäraMat eller någon marknad.
 • En gul lök
 • Smör

Suovas är en traditionell samisk rätt som ofta tillagas över öppen eld, vilket ger en unik och rökig smak. Här är en beskrivning av hur man tillagar suovas över öppen eld med lök och serverar det på mjukkaka:

 1. Förbered suovas: Den suovas som du köper i mataffären är oftast fryst och redan skavad i bitar, men om den inte är skuren i bitar så rekommenderar vi att tina den lite grann och skära den när den är halvfrusen. Gör detta innan utflykten.

 2. Steka köttet: Sätt smör i stekpannan och sätt stekpannan på elden, när smöret är smält, lägg i köttet. Stek köttet tills det får en brun yta, vilket vanligtvis tar några minuter beroende på köttets tjocklek och hur varm elden är.

 3. Tillsätt lök: När köttet nästan är klart, lägg till tunna skivor av lök i stekpannan. Låt löken bli mjuk och lätt karamelliserad, vilket förhöjer smaken.

 4. Förbered mjukkakan: Värm mjukkakorna lätt över elden för att de ska bli lite krispiga och varma.

 5. Servering: Lägg de stekta suovas-skivorna och löken på en bit mjukkaka.

Det är viktigt att hålla koll på köttet under tillagningen för att säkerställa att det inte bränns. Att tillaga suovas över öppen eld kräver lite övning för att få till den perfekta balansen av rökighet och saftighet i köttet.

Du kanske även gillar