Bagarstugor

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Bagarstugor, som var vanliga i Sverige från medeltiden fram till 1900-talet, spelade en central roll i det traditionella samhällslivet. Dessa små byggnader, ofta belägna vid bondgårdar eller i byarnas utkanter, är gemensamma bakningsplatser som numera går att hyra för att baka bröd och andra bakverk.

Historisk representerar bagarstugorna inte bara det praktiska syftet att baka bröd, utan de var platser för kunskapsöverföring och sammanhållning. Det var här som generationer av baktraditioner och lokala recept fördes vidare, och där bybor kunde samlas för att dela nyheter och berättelser.

Numera spelar hembygdsföreningarna i Boden en viktig roll i bevarandet av dessa historiska byggnader och traditioner. Genom att restaurera och underhålla gamla bagarstugor, organiserar dessa föreningar aktiviteter som brödbakning och kulturevenemang, vilket hjälper till att bevara och förmedla kunskap om det lokala kulturarvet. Det finns många bagarstugor i Boden som går att hyra av våra hembygdsföreningar, så prova ta kontakt och se vilka alternativ som finns nära dig.

Här är tips på vad som är vanligt att baka i en bagarstuga

  1. Mjukkaka: Ett mjukt, runt bröd som som är populärt i Norrbotten och kan vara smaksatt med exempelvis brödkrydda eller sirap.

  2. Knäckebröd: Ett krispigt, ofta rågbaserat bröd, som passar bra att grädda i vedugn.

  3. Surdegsbröd: Ett bröd som kräver en längre jäsningstid och passar väl i bagarstugan där det är lättare att kontrollera temperaturer.

  4. Hembakat bondbröd: Näringsrika och hållbara bröd som passar för att bakas i stora satser.

  5. Pizza: Det går jättebra att baka pizza i bakugnen, ta med dig olika pizzatoppings och gör pizza till lunchen som ett uppskattat avbrott i baket.

Recept på Mjukkaka

Mjukkaka är typiskt norrländskt och en favorit hos många bodensare, många påstår även att bästa mjukkakan är den som gräddats i vedugn.

1,5 l mjölk
2 pkt jäst
1 halv flaska Sirap
2 tsk salt
150 gr smör eller margarin
brödkrydda om du vill ha lite kryddig smak
1 kg Rågsikt
1 kg Vetemjöl

Gör så här:

  1. Smält smöret eller margarinet.

  2. Häll på mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula ned jästen. Tillsätt sirap och salt. Rör om till dess att jästen löst sig.

  3. Nu är det dags för rågmjölet och 6 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig med hjälp av det resterande vetemjölet, du kanske inte behöver allt mjöl, försök känna på degen. När du kan skicka fingret i degen och den inte kladdar fast så är den bra. Låt sedan degen stå varmt och jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den jämn. Dela degen i lika stora bitar. Tänk på att du ska kavla ut dem i ca 20 cm runda kakor. Kavla ut kakorna och använd sedan kruskavel. Om du inte har en sådan använd vanlig kavel och stick tätt med gaffel innan kakorna läggs åt sidan för att jäsa i ca 15 minuter på plåten.

  5. Grädda sedan kakan i bakungen i bagarstugan.

  6. Låt mjukkakorna svalna och lägg på varandra under bakduk att kallna helt.

Vedeldad bakugn

Att använda en vedugn i en bagarstuga kräver lite kunskap och förberedelse. Oftast så kan du fråga hembygdsföreningen om hur du ska göra eller så finns instruktioner i bagarstugan. Här är några grundläggande steg:

  1. Förbered ved och ugn: Se till att du har tillräckligt med torr ved. Vedugnen ska vara ren från aska och sot för att säkerställa jämn värmefördelning och för att undvika rökbildning.

  2. Tänd elden: Placera mindre vedträn och tändmaterial (som tidningspapper eller tändved) i mitten av ugnen och tänd på. När det börjar brinna ordentligt kan du lägga på större vedträn.

  3. Uppvärmning: Låt elden brinna tills ugnens inre når den önskade temperaturen. Detta kan ta allt från en timme till flera timmar beroende på ugnens storlek och isolering. Använd en ugnstermometer för att mäta temperaturen.

  4. Jämna ut värmen: Innan du bakar, sprid ut glöden jämnt över ugnens botten eller flytta den till sidan beroende på vad du ska baka och vilken typ av värme som krävs.

  5. Bakning: Placera ditt bakverk i ugnen. Tiden och temperaturen varierar beroende på vad du bakar. Vanligtvis används en vedugn för bröd och mat som gynnas av en jämn och hög värme.

  6. Eftervård: När du är klar med bakningen och ugnen har svalnat, rengör den från aska och eventuella matrester. Detta är viktigt för att underhålla ugnen och för att säkerställa god hygien.

Kom ihåg att varje vedugn är unik, så det kan krävas lite experimenterande för att lära sig hur din specifika ugn fungerar bäst.

Du kanske även gillar