På Solskensvägen i Sävast har hemvändarna och nybyggarna Jenny och Viktor Malmqvist skapat en frodig oas. I dubbel bemärkelse befäster de begreppet “som du sår får du skörda” här i den växande Bodens kommun.
Bodens gröna industriella tillväxt och utvecklingen av ett hållbart samhälle har många liknelser med att anlägga och vårda en växande trädgård. Att planera, hitta platsens fördelar och nyttja dem, välja rätt, ha framförhållning och tålamod, skydda och härda, stötta och ansa, förena snabb tillväxt och långsiktiga planer och ibland få ompröva och våga testa nytt. Alla dessa faktorer samsas såväl i samhällsbygget som i Jenny Malmqvists trädgårdsfilosofi “hållbarhet, giftfria metoder och naturliga processer i välmående jordar. Grön klokskap, helt enkelt”.
Medan ett vitt tjockt snötäcke glittrar i januarisolen över den vilande trädgården på Solskensvägen i Sävast, har de första tomatfröna redan satts att förgro och pysslas om inne i värmen, för att sedan få flytta ut i orangeriet på gården.
Här har Jenny och Viktor, barnen Elsy, 8, Alfred 4 och två katter skapat sin drömtillvaro. Jenny kommer ursprungligen från Södra Bredåker och Viktor från Svartbjörnsbyn i Bodens kommun. Efter lite mer än tio år på annan ort vände de tillbaka hem till Boden och var bland de första som började bebygga det nya villaområdet Brännan i Sävast 2018. Med tiden har allt fler nya villor vuxit upp runt dem, med inspirerande design och storslagen vy mot Luleälven som följer årstidernas alla skiftningar.
Under snön väntar sommarlivet på att få blomma ut med prunkande växter som frodas under midnattssolen. Under några intensiva vårveckor går naturen här från snötäckta ytor till intensiv grönska, för att framåt midsommar vara helt ifatt många av södra Sveriges odlare.
– Bästa tiden på dygnet är sent på kvällen när allt är stilla och alla sover. Då kan jag gå runt här ute i ljusa sommarnätter och njuta av trädgården, säger Jenny och du kan nästan känna doften av solmogna hallon, det daggvåta gräset mot tårna och se naturens skönhet dubbelt upp i den spegelblanka älven med nattsolen högt på himlen när hon berättar.
Men bakom det som snart tinar fram hos Malmqvists ligger mycket tid och möda.
– När vi flyttat hit kände starkt att jag ville prova att göra något av jordplätten vi fått. Att odla sin jord och värna om gröna miljöer skapar mervärde på så många olika plan. Att kunna föra detta vidare till barnen är något av min största drivkraft för en hållbar framtid, även om det är i liten skala, säger Jenny.
I sitt förra hus hade de en gammal igenvuxen trädgård som letades fram. I sin nya trädgård fick de börja helt från noll.
– Det var blålera och på det sand, det var som att bo i Sahara, med sanddyner överallt, minns Jenny.
Men med matjord på plats och successiv påfyllning av grönt började ytorna fyllas. Jenny handlade på bytesdagar och köpte på nätet av andra hobbyodlare, läste och sög åt sig all ny kunskap. Maken Viktor är drifttekniker, händig och inte rädd för att hugga i. Tillsammans är de ett bra team som båda engagerar sig i uppbyggnaden av sin trädgård. Ett projekt som aldrig blir färdigt, precis så som det ska vara. Rita, testa, ändra, fylla på, flytta, byta till sig nytt, gräva bort…
– Jag som är uppvuxen i princip i skogen saknade träd. Så vi satte elva träd från början, både för vindfång, prydnad och frukt, berättar hon.
Jennys intresse för odling och trädgård började redan som barn och somrarna hos mosterns familj i Falkenberg där hon fascinerades av allt som går att skapa och smaka i en trädgård. Minnena och drömmen att testa att odla själv har med åren vuxit till ett brinnande intresse och kurser i trädgårdsdesign. Deras trädgård på Solskensvägen har utvecklats till en plats som besöks både spontant av förbipasserande och under organiserade trädgårdskurser. Jenny har nu tagit det hela steget längre och startat eget för att dela med sig mer av kunskap och inspiration till det spirande odlarintresset i norr.
Till vardags är hon gymnasielärare inom vuxenutbildning, både på distans och på plats i Norr- och Västerbotten. I företaget Grow by Jenny förenas odlarintresset med hennes pedagogik, vana av digital undervisning och olika typer av utbildningsprocesser. Hon samarbetar med andra lokala företag inom trädgård och hälsa och ser fram emot att bidra till ökad kunskap och inspiration i det växande Boden.
– Jag tycker att det händer så mycket här som är intressant, med exempelvis koppling mellan odling och social hållbarhet, och industriers spillvärme som kan användas till växthus. Min förhoppning är att allt fler lokala samarbeten inom grön sektor ska få förutsättningar att växa fram så att hållbarhetslinjen i vår kommun kan gå i spetsen för vår region.
TEXT: ANNA BERGSTRÖM
– Det här är vår dröm och nu har den blivit sann. Giulia De Rocco och Luca De Angelis lämnade Italien och har hittat hem
Familjen Van Der Bijl har bytt Sydafrika mot Boden. De kom för pappan Johan Van Der Bijls arbete på H2 Green Steel. Det som får
Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har
Familjens skogsmark löstes in för den nya industriutbyggnaden i Boden. Två gånger! Sista gången valde de att inte ta ersättningsmark. Istället investerade de i en