Tina sätter Boden på deckarkartan

Foto Mats Engfors/Fotographic

Tina N Martin har lika nära till smittande skratt som till kusliga historier. I hennes böcker förenas det mörkaste mörka med midnattsljus och gnistrande snö i natursköna Bodenmiljöer. På tre år har Tina matat ur sig tre kriminalromaner som har tagit både henne och Boden ut i världen.

Ja, det går att leva på sitt författarskap. I Boden. Som nybliven författare. Tina N Martin har förvisso livlig fantasi. Men att hon skulle sitta på sin altan hemma i Boden och håva in siffror från olika länders bestsellerlistor för sina böcker, det hade inte ens hon kunnat föreställa sig för bara några år sedan.

Hon var, och är, gymnasielärare. Inledningsvis var hon lärare i dans. Idag är det hennes fingrar som valsar fram över tangentbordet, medan hon har kvar ena foten som svensklärare i skolvärlden.
Trots att det bara har gått två år sedan debutromanen och hon redan kan försörja sig som författare, har hon valt att fortsätta arbeta som lärare.

– Tonåringar är världens bästa människor. Jag brinner verkligen för ungdomar och får också inspiration från dem.

Den yngre generationens situation i samhället, vuxenvärldens svek mot unga, makt och utsatthet, återkommer i flera av hennes berörande historier och fiktiva karaktärer.

Bakom sig har Tina N Martin de tre kriminalromanerna Befriaren, Åskmakaren och Sorgsystern. Där får vi följa kriminalinspektör Idun Lind och hennes kollegor genom upptäckter och avslöjanden som kantas av parallella tillbakablickar i tid, rum och mänskliga öden. 

STARK HISTORIA

Startskottet för Tinas författarkarriär var inte planerat. Det slog ner som en blixt under hennes distansstudier i religionsvetenskap.

– När vi läste om sekter väcktes mina tankar om sektmiljöer. Det jag ville berätta blev så starkt att jag till sist lät bli att anmäla mig till sista kursen i religionsvetenskap. Jag började skriva på min första bok istället.

Att lyssna på magkänslan och låta det som växte fram komma på pränt var ett lyckokast. Kort efter att hon skickat manuset till flera förlag blev hon signad som en av författarna i förlaget Polaris stall, med kontrakt på fortsatt utgivning av flera böcker. Den fristående uppföljaren kom bara ett år senare. Den handlar om trafficing.

– Åskmakaren skrev jag i rent raseri. Den var klar på några månader. Den senaste boken, Sorgsystern, kom ut 2023 och utspelas inom sluten ungdomsvård i en berättelse om SiS-boenden och psykisk ohälsa.

VACKRA PLATSER

Tina pratar livfullt om hur hon lite lätt miljöskadad av sina mordhistorier samlar idéer och inspiration överallt. Hon öser ur den källa av platser, natur och årstidsskiftningar som vi har nära här i Boden.

– Norrbotten är ju perfekt för mord! Sommartid har vi ljust jämt och ingen lampa som avslöjar något. Vi har vattendrag, isar, åar och skogar.

Karaktärsdrag och miljöer från verkligheten flätas samman med fiction och fantasi till hårresande berättelser. Hon inspireras av det som sker i Sverige och världen och sätter fingret på problem som hon vill lyfta. Men med sin egen twist.

Bland mycket annat finns hennes egna barndomsstigar, klätterträd och skolan som hon själv gick på i Heden med i en av böckerna. I en annan har kyrktornet på Överluleå kyrka en central plats.

– Jag tycker att Norrbotten alltför ofta är en misshandlad del i litteraturen. Norra Sverige beskrivs ofta som kargt med enstöringar som inte pratar med varann och fokus på mörker, en bild jag inte delar.

Att placera sina mordhistorier i Bodens ljusa natursköna och unika miljöer ger hennes böcker en extra dimension, något som uppskattas speciellt av läsare utanför Skandinavien.

NY BOK PÅ VÄG

Nu skriver hon på sin fjärde bok. Enligt henne själv otäckare än någon av de andra, denna gång från Haradsskogarna.

– Risken är att jag inte kommer kunna visa mig i Harads igen efter nästa bok, men det var faktiskt på ett biblioteksbesök där som en läsare önskade att jag skulle välja Harads nästa gång, skrattar Tina.

Exakt vad den handlar om och vad som inryms mellan dess pärmar är än så länge topphemligt. Men metodiskt växer storyn fram, varvad med besök på platser, faktainhämtning och inspiration.

– Dansaren i mig är van att jobba disciplinerat och jag följer ett schema. Men jag visar inte manus för någon förrän det är klart. Då kommer min förläggare in och sen redaktören.

Så, till dess får vi ge oss till tåls. Ett tips – låt Tinas första böcker ta dig till Boden. Och är du här så ta gärna en tur i hennes spår. 


TEXT: ANNA BERGSTRÖM

 FAKTA

  • Tina N Martins debutroman Befriaren kom ut 2021, Åskmakaren 2022 och Sorgsystern 2023.
  • Hennes böcker har förutom i Sverige också sålts till Tyskland, Tjeckien, Norge och Nederländerna.
  • I skrivandets stund är det Befriaren som har hunnit släppas i Tyskland och Tjeckien.
  • Nästa bok planeras att släppas under 2024.
Relaterat innehåll