Hon bakar lokalproducerat gofika för fler

Foto KOMM / Bodens Kommun

Längs en mysig, vintrig väg in mot Mjedsjön en mil utanför Boden hittar vi Ylva Björngap, en passionerad kreatör och entreprenör som har nischat in sig på gofika som fler kan ta del av.

Med en pappa som är glutenintolerant upplevde Ylva och familjen en bristfällig tillgång på goda glutenfria bakverk under lång tid. Detta blev hennes drivkraft. Hon ville inte bara skapa en affär för att tjäna pengar, utan för att helt enkelt göra livet som glutenintolerant lite godare.

Ylva är 32 år gammal och flyttat till Boden från Älvsbyn. Till vardags är hon officer på I19, hon jobbar heltid där och trivs med jobbet. Bakandet vid sidan om har blivit mer som en terapi på fritiden. Hon älskar att vara kreativ, och har alltid drömt om att driva eget företag. I juni förra året blev det verklighet, när hon i bagarstugan på tomten startade Björntorpets Glutenfria Bageri. Vägen dit bestod av mycket experimenterande.

— Ja, det har ju krävts en hel del provbak och misslyckanden innan man hittade vad som fungerar bra, säger hon fnittrande.

Ett av Ylvas knep för att få saftiga och goda glutenfria bakelser är rätt enkelt: att våga göra kletiga smetar! När vi besöker henne är hon i full gång med att göra härliga sirapsfrallor, och häller upp en kletig smet i en ugnsform. Det granna förklädet med hennes egenproducerade logotyp på fick hon av sin man i julklapp. Hela atmosfären, med radion som står igång i bakgrunden, de handskrivna recepten och stugan med en gammal traditionell ugn, andas lokalt bageri och hantverk i allra högsta grad.

— Jag hoppas på att få igång den här ugnen en vacker dag! Jag behöver bara ta tag i skorstenen, den har inte fått kärlek på ett tag och skulle behöva lite renovering. 

Ylva häller sirap i smeten
Glutenfritt hantverksbageri

Ylva hämtar mycket av sin inspiration och sina ingredienser från den norrländska naturen. Hon är noga med att undvika tillsatser och använder lokala och ekologiska råvaror i så stor utsträckning det går. Äpplena, som ska bli till en äppeltårta och levereras i slutet av veckan, plockas från grannens gård. Bovetet kommer från Värmland och äggen från Strömnäsgården här i Boden. Det står också en stor burk på bänken med en fiberrik blandning i, och med en datumlapp på. Hon förklarar att det är en blandning av sav och löv från björk som ska bli till frallor så småningom.

Det var en särskild händelse på en marknad som verkligen berörde Ylva. En dam i rullstol kämpade sig genom snön för att komma fram till hennes bord och berättade att hon tagit sig dit bara för att ta del av Ylvas bakverk. 

— Det känns som att jag gör skillnad, fast jag bara bakar bröd, säger Ylva ödmjukt.


TEXT: ROBIN SÖDERLUND

Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Bild från Björntorpets Instagram
Relaterat innehåll
Hon gräddar bröd för ett friskare liv
Ett gott bröd som är bra för Boden och bodensarna. Det är Ellinor Helleblad Nymos vision med företaget Ellis Hantverksbageri. Till våren sadlar hon om på heltid och väcker liv i den gamla la…
”Kände mig som orkestern på Titanic”
Tänk dig att du sitter på ett flygplan och får reda på att det är fem procents chans att planet kommer störta, hade du stannat kvar? Orden kommer från Sebastién Boudet, för många känd från sin …