Hon gräddar bröd för ett friskare liv

Foto Mats Engfors/Fotographic

Ett gott bröd som är bra för Boden och bodensarna. Det är Ellinor Helleblad Nymos vision med företaget Ellis Hantverksbageri. Till våren sadlar hon om på heltid och väcker liv i den gamla lanthandeln i Vittjärv.

Klockan visar 0.00 och det piper till. Ellinor öppnar ugnsluckan och den osande vattenångan stiger dansande upp mot taket. Hon tar upp limpan med den gyllenbruna skorpan, vänder på den och knackar på undersidan. Ett dovt ekande ljud hörs. Omdömet blir perfekt. Vördnadsfullt lägger hon ned brödet på den svarta köksbänken.

– Jag har fått riktiga bagarhänder, säger hon och skrattar åt hanteringen av den närmare 100 grader varma produkten.

Det är här i köket som hon har upptäckt sin stora passion. Surdegsbrödet. Precis som jäsningsprocessen har det fått ta sin tid. Faktum är att hon hade ett uppehåll med surdegsbrödet i tio år.

– Då kändes det inte alls som min grej och jag gav upp det ganska snabbt, säger hon.

PULSEN SJÖNK

Men under covidpandemin jobbade Ellinor som sjuksköterska och blev kommenderad till Sunderby sjukhus för att ta hand om smittade patienter. Arbetstempot skruvades upp och kombinationen med att vara småbarnsförälder gjorde att kroppen till slut sa stopp.

Så en dag fastnade hon framför ett TV-program där det bakades surdegsbröd. En tanke väcktes om att ge det ett nytt försök. När hon sedan stoppade ned händerna i den klibbiga degen var det någonting som hände i kroppen.

– Min puls sjönk med tio slag och jag kände mig genast mycket lugnare.

Ellinor började använda bakningen som en del av rehabiliteringen och fördjupade kunskapen om tillverkningen.

– Jag nördade verkligen ned mig och ju mer jag lärde mig desto mer insåg jag hur bra det är och hur skruvad livsmedelsindustrin är. Alla tillsatser helt i onödan, jag tror verkligen att det gör oss sjuka, säger hon.

Efter ett tag kunde hon återvända till arbetet, men en tanke hade etsat sig fast. Var det här det hon egentligen ville göra?

– Mitt jobb går ut på att hjälpa människor och det är därför jag är sjuksköterska. Men jag kände att det kanske fanns andra sätt att göra det på och samtidigt göra någonting som är bra för mig själv.

STORT STEG

Hon sökte in till utbildningen Foodmaker i Boden, för att lära sig mer om mathantverk och kom in. Utbildningen har också hjälpt henne att ta det avslutande steget som hon drömt om. Att starta ett eget företag.

– Riktigt läskigt faktiskt. Mina vänner och bekanta var enormt stöttande och frågade varför jag ens tvekade, men jag såg massor av hinder. Skulle någon annan vilja köpa bröd av mig? Med facit i hand har det gått fantastiskt. Jag har mer beställningar än jag klarar av just nu och har aldrig behövt annonsera, säger hon och ler stort. 

Till våren planerar hon därför att ta nästa stora steg genom att öppna ett eget bageri i den gamla lanthandeln bredvid fotbollsplanen i Vittjärv.

Där kommer hon baka och sälja mat- och fikabröd som är tillverkade på ekologiska produkter och lokala råvaror. Lokalen på cirka 30 kvadrat ska rustas upp på egen hand. Utrustningen som köps in är begagnad, förutom ugnen då en ny är energieffektivare.

– De sista åren har jag börjat att tänka mer på hållbarhet och vill göra det jag kan för att bidra. Jag ska förse Bodensarna med bra bröd. Fikabröd som är gjort från grunden, är ekologiskt och som…
… En pipande signal ljuder, mitt i meningen.

– Det är dags att vända degen.

Ellinor tar bort locket på en fyrkantig låda som har storleken av ett papper i A3-format. Hon stoppar ned händerna och drar degen mot sig. Den protesterar lite innan den släpper taget om botten. En del av innehållet klamrar sig fortfarande kvar när hon plötslig slänger ned degen och det uppstår ett plaskande ljud. Proceduren upprepas några gånger innan locket stängs igen.

– Det här är för att sträcka ut och stärka glutentrådarna, berättar hon och återvänder till frasen där klockan avbröt henne.

– Jo, inte bara det, utan också nyttigt och enligt mig det godaste brödet vi kan äta. Kan jag hjälpa människor att få bättre hälsa genom att baka sådant här bröd istället för, ursäkta mitt uttryck, skitbrödet som dominerar försäljningen i Boden så är det klart jag ska göra det.

NÄRHET TILL STAD OCH NATUR

Redan nu finns planer på hur hon ska få den gamla lanthandeln att leva upp igen. Temakvällar med surdegspizza, sommarcafé och förbereda bröd som går att värma upp till frukosten i ugnen hemma.

– Jag ser fram mot att göra det småskaligt. Och det bor ändå 700 personer i Vittjärv. Köper alla de bröd av mig så kommer jag ha mycket att göra, säger hon och skrattar.

– Sedan ligger lanthandeln perfekt. Precis bredvid väg 97, det finns gott om parkeringsplatser och Vittjärv är bara sex kilometer utanför Boden. Det är inte särskilt långt till stan.

Närheten till både stadsliv och natur är någonting som lyfts fram när hon förklarar vad det är som gör att familjen trivs så bra i byn.

– Det var därför som vi flyttade hit. Vi har skoterleden precis runt knuten och vatten där vi kan fiska och paddla, säger hon och nickar ut mot Vittjärvsträsket utanför fönstret.

Alarmet ljuder igen. Nu är det dags att forma brödet en sista gång innan det ska läggas in kylen och jäsa långsamt under natten.

Ellis recept på ett gott lantbröd:80 gram fullkornsmjöl
720 gram vetemjöl special
560 gram vatten
160 gram surdegsgrund
16 gram salt(Välj ekologiska alternativ och oraffinerat salt)

Ellinor viker ihop degen, det ser ut som att hon slår in ett paket. Hon rullar det mot bakbordet på köksön, ytan spänns och det bildas små luftbubblor.

– Den här delen är för att brödet ska hålla ihop när det expanderar i ugnen.

Bakom henne står en bok som pryds av en bild på en skäggig man som sträcker fram en surdegslimpa mot kameran.

Boken har en särskild plats på hyllan.
– Ja, det är Kenny Jacobsson, min förebild. Han guidade mig när jag började baka och inte förstod varför bröden såg ur som tefat. Hon skrattar till åt minnet och fortsätter:

– Kenny bor i södra Sverige, men jag har följt honom på sociala medier. Han har gjort ungefär samma resa som jag och kommer från en helt annan bransch. Så jag tänker, om han kan öppna ett bageri i sitt garage och lyckas så kan jag göra det här i Boden också. När allt är klart ska jag skriva till honom och berätta att det här är möjligt tack vare dig.

Innan hon har avslutat anekdoten ligger två nya bröd färdiga i jäskorgen som är gjord av pressad pappersmassa. Ellinor håller ett högt tempo och rörelserna ser nästan mekaniska ut.

När hon är färdig är kylen full. Då är det här bara en liten del av bröden som ska bakas ut till Gröna marknaden i Gunnarsbyn om två veckor.
– Just nu är det min ugn som sätter begränsningen. Jag kan bara baka två stora bröd åt gången och det blir rätt tidskrävande. Men för mig är det ganska meditativt. Jag slår på en podd och kör på när familjen sover. Men jag ser fram mot att få baka i en större ugn. 


TEXT: ANDRÉ SAMUELSSON

Relaterat innehåll