Målmedveten hemvändare med nya idéer i sikte

Foto KOMM / Bodens Kommun

Processen från idé till verklighet är det absolut roligaste jag vet, säger Lisa Hansson, entreprenör, handbollsspelare, husrenoverare och ytterligare en hemvändare till Boden.

— Nu händer det ju verkligen grejer här. Jag vill vara med och bidra, säger Lisa.

Lisa Hansson renoverar hus med samma kraft som hon levererar bollar mot mål på handbollsplanen. Hon var en stark profil i Boden Handboll och spelade för Boden i den högsta damligan i Sverige, innan hon flyttade söderut för ett gästspel i allsvenska Eslövs IK 2018. 

FOTO: MATS ENGFORS / FOTOGRAPHIC

Sambon Ludvigs jobberbjudande på en arkitektbyrå i Boden och deras längtan tillbaka till riktig vinter och närhet till familjen förde dem tillbaka till Boden igen. 

— Jag gillar inte regn och rusk, jag vill ha riktig vinter och insåg hur viktigt det är för mig när jag bodde i Malmö. Här hemma i Boden är det helt fantastiskt att kunna ta skotern från gården och åka och fiska röding. Det är så lätt att ta sig överallt. Här har jag fyra minuter till träning, i Malmö tog det 45 minuter enkel väg, säger Lisa.

HANDBOLL OCH RENOVERING

När Lisa kom tillbaka till Boden tog hon åter på sig Bodentröjan och satsade helhjärtat på handbollen, tillbaka i Boden Handboll och damallsvenskan. Parallellt med det arbetade hon med att sälja restaurerade designmöbler, motsvarande ungefär en halvtid. 

— All annan tid utöver handbollen och det la jag på huset, berättar Lisa.

På handbollsplanen har hon beskrivits som explosiv med mycket power och stort krigarhjärta. Det kan nog genomsyra det mesta hon tar sig för – från renovering och entreprenörskap till idésprutande. 

— Det har tagit oss två år att få huset precis som vi ville, vi har gjort i princip allt själva, konstaterar hon.

Hon berättar bubblande att hon byggt bastun med återanvänt byggmaterial från det totalrenoverade huset. Det traditionella Älvsbyhusets nya kök har blivit en plats för matfotografering av hennes väns och kompanjons, tillika TV-kocksvinnaren Nazuk Turdievas, kulinariska skapelser. Bakom kameran står oftast Lisa och tillsammans har de nu startat eventföretaget Niza. De båda möttes som grannar som samåkte till samma arbetsplats för ett antal år sedan. Pendlandet skapade en vänskap som har vuxit till gemensamt företagande där deras förmågor kompletterar varandra. Däremellan har de båda andra åtaganden på egen hand. 

NYA IDÉER

I det nya eventföretaget Niza samarbetar även Lisa och Nazuk med Studio Sansa, som tillhandahåller de lokaler där Niza håller sina event. I en av Bodens anrika gamla militära byggnader, på det område som kallas Kårbacken, ska de utveckla ett nytt koncept.

— Vi ska koppla ihop konferenser, workshops och teambuilding med vällagat fika och möjlighet till Nazuks mat i konferensmiljö med guldkant. Min roll är att koordinera det, förklarar Lisa.

Köket i det välrenoverade Älvsbyhuset
Lisas egenbyggda bastu

EN DEL AV SAMHÄLLSOMSTÄLLNINGEN

Ytterligare ett starkt skäl till att återvända till Boden, förutom vinter, familj och handboll, är allt som sker här nu.

— Jag har läst till maskiningenjör inom design och produktutveckling. Det finns mycket industrijobb här. Fast nu har jag ju arbetat med annat, skrattar hon.

— Nu händer det ju verkligen grejer här. Vi vill vara med och bidra när människor samlas och nätverkar och har en ambition att skapa egna event med Niza. Vi vill vara med och bidra till Bodens näringsliv, hitta på roliga grejer som vi tycker saknas och som vi vill uppmuntra andra till att göra. Det är kul att se Boden växa.

I takt med att Boden växer frodas också hennes fortsatta renoveringsdrömmar. På önskelistan, när hon är helt nöjd och färdig med Älvsbyhuset på Torpgärdan, är ett helt nybyggt drömhus ännu närmare familjen. Nära de båda bröderna i Buddbyn strax utanför Boden väntar en tomt på henne, sambon Ludvig Forsström och deras växande flat coated retrievervalp. 

— Det blir första gången jag bygger något helt nytt och det ska bli vårt sista byggprojekt. Där vill jag stanna, konstaterar Lisa.


TEXT: ANNA BERGSTRÖM

Relaterat innehåll