”Kände mig som orkestern på Titanic”

Foto Roland Persson

Tänk dig att du sitter på ett flygplan och får reda på att det är fem procents chans att planet kommer störta, hade du stannat kvar?

Orden kommer från Sebastién Boudet, för många känd från sin tid i Nyhetsmorgon där han har pratat om degar med ett näst intill erotiskt vokabulär. För tillfället är tiden i TV-rutan pausad, men det innebär inte att han har lämnat rampljuset. Varje dag når han över 100 000 användare via sitt instagramkonto och har blivit en modern influenser. Eller inspiratör som han själv ser sig.

Där finns det många bilder på saftiga surdegsbröd, men det är inte det som dominerar kontot. För Sebastién har påbörjat en stor resa.

Den 25 september 2021 sålde han sin sista surdegslimpa på bageriet Söderhallarna på Södermalm i Stockholm.

– Jag kände mig som orkestern på Titanic som står och spelar samtidigt som skeppet sjunker. Det var roligt att baka jättegott bröd till andra, men samtidigt ville jag och kände att jag kunde göra mer.
Sedan dess handlar hans stora gärning om att prata om vad bra mat egentligen innebär. Berätta om och besöka lantbrukare som odlar ekologiskt kulturspannmål, prata med skolungdomar och privatpersoner som vill lära sig mer. Vilket bara är ett axplock mellan alla kurser, intervjuer och projekt som följer samma tema.

SNABBA PENGAR

I sina kanaler lyfter han fram de som idag går lite mot strömmen. Som väljer en sämre skörd, men använder naturliga bekämpningsmedel eller bedriver en mer kostsam verksamhet där djuren får gå fritt och tugga på gräset.

– Jag har gjort en del uppdrag som har gett mig ett kändisskap. Nu försöker jag använda det till att hjälpa de som anstränger sig för att skapa bra mat. Hjälpa dem att nå ut och få ännu fler att välja mer hållbara alternativ.

Sebastién lyfter fram exempel efter exempel på hur kortsiktigt perspektivet är. Matproducenterna vill tjäna snabba pengar och konsumenten vill spara pengar för att kunna lägga dem på annat. 



Sebastién Boudet har många projekt på gång och igång. Det senaste är podcasten Bryta Bröd där han bjuder in matproducenter, experter och matprofiler för att diskutera matsystemet.

– Jag skulle säga att det är en annorlunda podd som sätter lampan på livsmedelsindustrin ur olika vinklar. En kan säga att vi vänder på varje sten och ingen fråga är för svår för att ställa, säger han.


LOKALA ALTERNATIV

När han får höra om Ellinor Nymo Helleblads planer att starta ett småskaligt bageri i Vittjärv blir han glad.

– Det är ett steg i helt rätt riktning. Jag var i Boden tidigare i sommar under hållbarhetsveckan och det finns stora möjligheter att göra Boden till en riktig fin matstad. Det finns redan ett nätverk med fantastiska människor som säljer lokala och bra produkter. Viljan finns där, det är kul. Det blir tyst en kort stund och sedan blir han allvarlig.

– Men även om det händer bra saker i Boden så blev jag bekymrad. Staden är full av snabbmatsställen och i matvaruaffären handlades mycket som var rent skräp. Känslan var inte att bodensarna ser det lokala som ett självklart alternativ, utan mer som någonting exklusivt. De behöver fundera på vad de vill ha för matindustri och produkter i affären? Livsmedel som gynnar naturen och biologisk mångfald, eller livsmedel som förstör jorden och gör oss sjuka.

VAD ÄR LÖSNINGEN?

– Enkelt, stötta lokala producenter. Välj lokalt och välj ekologiska produkter. Det är många som har det tufft ekonomiskt och känner att de behöver prioritera. Som kanske vill, men inte kan. Jag förstår det. Samtidigt är valet vill vi ha det bra på kort sikt eller på lång sikt?

– De flesta sparar trots allt pension för att ha det bra om 20–30 år. Men vilken värld har vi då? Det avgör våra val i dag.

HUR BRÅTTOM ÄR DET?

– Väldigt bråttom. Världen har aldrig använt så mycket kol och olja som under 2022, trots att vetenskapen är i stort sett enig om vad det innebär. Matindustrin är en del av det.

BÄST FÖRUTSÄTTNINGAR I VÄRLDEN

Vilket för oss tillbaka till inledningen av texten. Hade du stannat på flygplanet eller klivit av?

– Det är liknande odds som vi spelar med om vi inte stöttar lokalt mathantverk och ekologiskt jordbruk. Jag har tre barn och har gjort mitt val, säger han.

Men trots att bilden som han målar upp ser ganska mörk ut så är Sebastién hoppfull och fast besluten att förändringen ska bli verklighet.

– Jag tror faktiskt inte att något annat land i hela världen har lika goda förutsättningar som Sverige att lyckas. Här pratar vi om hållbarhet på ett positivt sätt och vi har många som försöker med små insatser. Vi behöver bara få fler att inse varför vi behöver göra mer och jag tänker inte ge upp. 

Relaterat innehåll