Närproducerat mitt i Boden

Foto Mats Engfors/Fotographic

Den nya saluhallen mitt i Boden omsluter både öga och gom och har redan blivit många bodensares stammisställe. Här hittar du allt för både grill och chill.

Under våren öppnades äntligen Nära mat Boden på Kungsgatan 40 med närproducerad mat. Här nås konsumenterna av närmare 20 lokala matföretags utbud.

Bakgrunden är ett sedan länge uttalat och läns-överskridande behov av livsmedelskluster och mer norrbottnisk mat på våra tallrikar. Det fanns en allt större efterfrågan på närproducerad kvalitetsmat i tider då lågpris på utländska varor haglade allt tätare. Varje liten enskild företagare drev sin egen marknadsföring och försäljning. Tillsammans skulle de kunna bli mycket starkare. Situationen det senaste året har också ökat medvetenheten för behovet av ökad självförsörjningsgrad i landet och länet. 

Bodens kommun tog ett inledande samordnings-ansvar för att skapa mötesplatser för matproducenterna att träffas och formera sitt samarbete. Ett antal träffar och omfattande arbete i många led resulterade i den ekonomiska förening som driver Nära mat Boden.

I ett och samma besök når kunden många olika lokala och närproducenter, samtidigt som livsmedelsföretagen når ut och hjälps åt med försäljningen under gemensam flagg.

Ett komplement

– För oss är det här ett bra komplement som gör att vi når ut med våra produkter på ett lättillgängligt sätt, säger Emelie Rönnbäck, Södra Harads lantgård, som kommer för att leverera sina produkter av bland annat angus- och lammkött under vårt besök.

Bakom disken och i hyllorna turas medlemsföretagen om att arbeta. 

– De flesta tycker att det är riktigt roligt att möta kunderna så här, säger Seija Fallemark, vice ordförande, som just denna dag arbetar tillsammans med ordföranden Sara Rezgui. 

För att få sälja sina produkter här krävs att du har ett registrerat företag och är medlem i Nära mat Bodens ekonomiska förening. Den som vill kan också bara vara stödmedlem. 

– Inledningsvis har vi öppet torsdag till lördag. Så snart vi kan ska vi också öppna webbshop, säger Sara Rezgui.

Relaterat innehåll

Mission impossible?

Unbyns gamla missionshus har fått kärlek och nytt liv. Här har paret Lisa Tingstad Solsona och Sebastian Nyberg skapat 300 kvadrat drömhus, bara 20 minuter

Läs mer »