Stjärnskott i skidskytte siktar högt: “Jag vill verkligen vinna”

Foto Mats Engfors/Fotographic

Victor Berglund är ett riktigt stjärnskott inom skidskytte och vill alltid vinna. Med flera medaljer och internationella tävlingar i bagaget tar denna 19-åring nu klivet upp till nästa nivå. 

Den gångna vintern blev 19-årige Victor Berglund från Norra Svartbyn i Boden uttagen till både ungdoms-OS i Finland och junior-VM i USA. 

– Det största måste jag säga var JVM. Det var en lång resa till Salt Lake City och vi var där en vecka innan för att acklimatisera oss till höjden. Det är en helt annan sak på de internationella tävlingarna, det är så mycket folk. Det var jättekul och lärorikt, säger Victor. 

skidskyttelöftet Victor vill vinna.

Svårt skjuta med hög puls

Det blev en 26:e-plats på JVM och Victor är framför allt nöjd med sina skytteresultat. Han träffade 90 procent, siffror som vanligen ses i världscupen. Samtidigt tycker han att skyttet är det mest utmanande med sporten. 

– Dels kommer man in med 190 i puls och ska skjuta och sen blir det väldigt mycket mentalt, man vet att mycket står på spel och det är små marginaler. Jag brukar försöka tänka bort att det är tävling och fokusera på mig själv och att göra så gott jag kan. Men det är verkligen en tjusning när man träffar. 

Läs mer: Föreningsliv i Boden

Siktar på JVM

I år går Victor upp en nivå, till åldersklassen 20-22, och han vet att ett tufft motstånd väntar. Men känslan är bra, sommarträningen har gett goda resultat och nu satsar han inför premiärtävlingen. 

Årets mål är att ta sig till JVM i Kazakstan. 

– Sen har vi ju JSM i Boden. Det blir en av de viktigaste tävlingarna för mig den här säsongen och att få göra det på hemmaplan blir väldigt kul. 

En sak är säker. Precis som namnet antyder är Victor Berglund en riktig vinnarskalle. 

– Jag vill verkligen vinna, oavsett vad det handlar om! Men jag hoppas att jag inte är bäst nu utan om kanske fem år och att jag då kan vara med och slåss på VM, världscupen och OS. # 

Text: Josefin Wiklund / Foto: Mats Engfors 

FAKTA 

  • Victor Berglund, 19 år
  • Bor: Boden och Sollefteå
  • Sport: Skidskytte, I 19 F
  • Studerar: Teknikprogrammet-Skidskytte
  • Familj: Mamma, pappa och två småsystrar
  • Meriter: 2 JSM-guld, 1 JSM-brons, 26:e-plats på JVM, samt 13:e och 19:e plats på ungdoms-OS
  • Träningstid: 14 h/vecka
Relaterat innehåll
Succé för nya trendsporten
Boden Padel har snart varit igång i ett år – och vilket premiärår det blev! Det stod snabbt klart att en hall inte räcker och nu i april flyttar en tränarduo in från Spanien. Det var under en semes…
»Jag vill vinna VM«
Första kvinnan på pallplats i TCR Europe och enda svensk uttagen till motorsportens OS. Årets Bodensare Jessica Bäckman, 22, är en vinnarskalle utan dess like. Stort grattis till titeln Årets Boden…
Gemenskap och träning i vacker natur
Sävast Ski Team har medlemmar från sex till 83 år och har mottot “skidor åt alla”. Därför har man anordnat en skidskola för vuxna om onsdagarna. – Det är så roligt och så mycket social gemenskap, säge…