Gemenskap och träning i vacker natur

Sävast Ski Team har medlemmar från sex till 83 år och har mottot “skidor åt alla”. Därför har man anordnat en skidskola för vuxna om onsdagarna. – Det är så roligt och så mycket social gemenskap, säger veteranen Göran Honkamaa.

I Boden har vi nära till riktigt fina skidspår i ett vackert vinterlandskap, bland annat i Sävast. Här huserar Sävast Ski Team som startades 1977 och redan då fanns eldsjälen Göran Honkamaa med. På onsdagskvällar håller han och några andra ledare från föreningen i en skidskola för vuxna, ett initiativ som startade för sju år sedan. 

När vi kommer på besök har den stränga vinterkylan äntligen lättat och ett 30-tal ivriga skidåkare träffas i skidstugan för en kort genomgång innan det bär iväg längs spåren.  

– I nybörjargruppen ägnar vi oss bara åt klassisk teknik och de fem växlarna. I den andra gruppen åker man både klassisk och fri teknik, säger Göran. 

Första gången på skidor 

Två av deltagarna är italienarna Simonetta och Roberto Barbieri som övar på grunderna. De vill lära sig åka skidor för att njuta av den vackra naturen. 

– Jag ramlade bara en gång, jag är mycket lycklig. Det var första gången jag provade längdskidor, säger Roberto.  

– Det är mycket intressant och det går bra, jag är nöjd. Det svåraste är att backa men också att åka utan stavar. Jag får öva på balansen, det är inte lätt, säger Simonetta. 

Marie Thornéus från Södra Svartbyn går skidskola för att förbättra sin teknik. Hon tycker att det är en trevlig vinteraktivitet när hon åker allt mindre utför.  

– Det är roligt i dag, det är bra temperatur och det går mycket bättre än förra gången. Eftersom det här är andra tillfället har jag hunnit träna litegrann trots att det har varit ganska kallt. Det här ger mig jättemycket och så är de så duktiga, de som leder det, säger hon. 

Träningen avslutas med en fartfylld stafett runt skidstugan och sedan får deltagarna fika och en läxa till nästa vecka. 

Många aktiva barn och ungdomar 

I föreningen finns ett 100-tal aktiva i barn- och ungdomsverksamhetens tio grupper. Theo Mattei tog nyligen guld i herrar-16 på USM och det blev även ett lagguld för damer-16. Till det kommer också föreningens sju elitsatsande juniorer i åldrarna 17-20.  

– De är 19 år gamla och åker som att de har börjat igår – glädjen finns kvar. Det tycker jag är det roligaste och det är ju det som föder framgångarna också, säger tränaren Tomas Törngren. 

För att alltid hålla fina spår och leda alla träningsgrupper krävs många ideella krafter, i dag är de tre personer som kör spår med skoter och ett 40-tal tränare.  

– Jag gör det för barnens skull. Jag åkte ju själv också tills jag var junior, säger tränaren Rickard Åkerlund. 

Varje onsdag träffas också en grupp seniorer, “Onsdagsgruppen”, här i skidstugan för att åka skidor, bada bastu och spela på trav. Tillsammans med Bodens SK, Vittjärvs IK och I 19:s IF arrangerar Sävast Ski Team SM i skidskytte den 29-30 mars i Pagla. Onsdagsgruppen hjälper till som funktionärer.  

Efter 42 år i föreningen och 79 år på jorden har Göran inga planer på att lägga av.   

– Tjusningen är att få komma ut och uppleva naturen och sen ger det så bra motion. Jag mår bra av skidåkningen, säger han.

Den klassiska stilens fem växlar

  1.     Saxning
  2.     Diagonal
  3.     Stakning med frånskjut
  4.     Stakning utan frånskjut
  5.     Utförsåkning
Relaterat innehåll