Bärsäsong

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

I Boden finns det bär nästan överallt. Du behöver inte gå långt från tomtgränsen för att plocka bär utan varje liten skogsglänta har ett eget skafferi, så vart du lägger ribban är helt upp till dig.

Bodens kommun erbjuder rikliga möjligheter för att plocka olika sorters vilda bär under sommar- och höstmånaderna. Blåbär och lingon är vanligt förekommande i skogarna, medan hjortron, kända för sin unika smak och höga näringsvärde, kan hittas i områdets våtmarker och myrar.

De vanligaste bärsorterna

  • Blåbär: Dessa är bland de mest populära och lättillgängliga bären i svenska skogar. De växer i skogsmarker och är kända för sina hälsosamma antioxidanter.

  • Lingon: Lingon växer ofta i samma habitat som blåbär och är mycket uppskattade för sin unika syrliga smak. De används ofta i svenska maträtter och för att göra sylt.

  • Hjortron: Dessa gyllengula bär är särskilt uppskattade i Norrland. Hjortron växer i myrområden och är kända för sin sällsynta och läckra smak. De anses vara en delikatess och används i olika efterrätter och som sylt.

  • Hallon: Även om de kanske inte är lika vanliga som blåbär eller lingon, finns det också möjligheter att hitta vilda hallon i området, speciellt i mer öppna och soliga lägen.

  • Åkerbär: Dessa är mindre kända men mycket uppskattade för sin särpräglade smak. Åkerbär trivs bäst i fuktiga och halvskuggiga lägen, som längs bäckar och i fuktiga dikesrenar.

Varje bärart har sin speciella säsong när den är som bäst att plocka och om du ska ge dig ut i skogarna under september/oktober/november så är det bra att ha i åtanke att älgjakt kan pågå i området. Så se till att ha på dig kläder som gör dig väl synlig och om möjligt, meddela jaktlaget i området att du befinner dig i skogen. Du har all rätt att plocka bär på deras jaktmarker men ömsesidig respekt uppmuntras.

För den som vill ge sig ut i skogarna för att plocka bär är det viktigt att vara väl förberedd. Goda skor och kläder som skyddar mot mygg är bra att ha. Om du vill plocka hjortron så är det nödvändigt att ha koll på hur du säkert färdas på/vid våtmarker. Om du ska plocka lingon och blåbär så är en bärplockare guldvärd. Det gör plockningen snabbare och mer effektiv, speciellt om du planerar att samla större mängder. Tänk även på att använda mindre hinkar till bären för att förhindra att bären längst ner blir mosade.

Bärplockning och allemansrätten

Allemansrätten i Sverige tillåter friheten att plocka vilda bär i naturen, men det kräver också ansvar och respekt för miljön. Det är viktigt att inte plocka bär nära privata bostäder eller på uppodlad mark utan tillstånd, inte skada växtligheten, undvika skyddade naturområden, inte använda skadliga verktyg och att inte lämna skräp efter sig. Denna rättighet möjliggör njutning av naturens resurser samtidigt som den skyddar och bevarar den för framtida generationer.

Du kanske även gillar