Ridkul i Bredåker

Foto Mats Engfors/Fotographic

Ystra små barn skuttar in till lika förväntansfulla små hästar. Det är dags för Ridkul i Bredåker, för de allra yngsta ryttarna och gårdens minsta shetlandsponnys.

Med van hand och föräldrarnas hjälp sadlar barnen på hästarna, som står och väntar snällt på att få de små ryttarna på ryggen. Utanför gnäggar en större häst som vill påkalla uppmärksamheten när han inte får vara med.

Han är införskaffad för de vuxna. Men ikväll är det barnens kväll. Två grupper om vardera fyra-fem barn avlöser varandra.

Glädjen är påtaglig när deltagarna anländer till systrarna Nathalie och Isabelle Hansson. Platsen är Nathalies familjs gård i byn Bredåker. Gården ligger naturskönt nära Luleälven och skogen, med cirka 20 minuter åt vardera håll mittemellan Boden och Harads.

Många av barnen i ridverksamheten är från hembyn och grannbyarna. Men en del åker från andra orter och kommuner. En av de familjer som åker lite längre varje vecka är familjen Selberg från Luleå, som ligger cirka sex mil, ungefär 45 minuter, bort.

– Det är helt klart värt att köra. Hade vår son fått bestämma hade vi varit här hela tiden, säger pappa Hannes, som är här med sonen Theodor, 2,5 år.

– Det är bra att barn får lära sig och vara ute med djur och natur, säger Hannes.

GEMENSKAP

En av Theos kompisar i gruppen är Lova Öhman, tre år. Just idag får hon rida på favoriten Caramel. Och Caramel är favorit för många. Kanske för att hon är så liten, väldigt snäll och extra söt. Kanske också för att namnet är just Caramel.

Systrarna Ines och Elsa är också på plats vid Närhetslivs besök. Ines ska rida och Elsa är med tillsammans med mamma och mormor för att hjälpa till och titta på. Elsa går i en grupp som rider en annan dag men tycker ändå det är kul att vara med och träffa hästarna och kompisar.

Alla deltagare har med sig någon vuxen men barnen får själva göra sysslorna och lära sig det praktiska runt djuren. När hästarna är redo går alla ut på gården och barnen sitter upp. Med en vuxen bredvid varje häst rider barnen sedan ut på led, med glittrande ögon och stora leenden.

VÄXA UPP MED DJUR

Nathalie och Isabelle Hansson har själva ridit hela sin uppväxt. När de fick egna barn, som idag är från 1,5 till 14 år, ville de föra vidare möjligheten att leva med hästar. De skaffade några shetlandsponnys och började snart drömma om att erbjuda det till fler familjer.

– I slutet på februari 2021 började vi testa idén. Vi såg ganska snabbt att intresset för ponnyridning var stort. Det blev lite större än vi räknat med, ler de.

– Det spreds fort från mun till mun att vi fanns och nu har vi barn här från hela Fyrkanten (Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå).
Det som driver Isabelle och Nathalie är att se glädjen hos barnen och ge dem en första start som blivande ryttare.

– Vi får så mycket energi av att vara ute i naturen tillsammans med hästarna och barnen, säger Nathalie.

BARNEN I FOKUS

Framgångskonceptet består av flera ingredienser.
– Dels finns det inte så mycket för så små barn som vi vänder

oss till, från noll till åtta år. Sen är det ganska kravlöst, vi utgår från barnens behov och önskemål, förklarar Isabelle.
Både Nathalie och Isabelle kan ösa ur erfarenheter och kompetens från sina andra heltidsjobb. Nathalie jobbar med arbete och sysselsättning i ett stall åt Arbetsmarknads och utbildningsförvaltningen och handleder personer som står utanför arbetsmarknaden. Isabelle jobbar på Rädda Barnen med barn och familjer i migration.

– Bemötande är a och o, konstaterar de.

I dagsläget har de ridlektioner, eller ridkul som de kallar det, tre dagar i veckan. Därutöver erbjuder de dropinpass och möjligheten
för barn att själva få ta hand om en häst vissa dagar. Det har blivit mycket uppskattat för barn och familjer som vill prova på att ha häst, men inte är redo att skaffa en egen.

UTVECKLING

Att döma av intresset finns goda möjligheter att växa. Bland annat har de inlett ett samarbete med en granne som håller på att starta turridning med islandshästar. Tillsammans ska de erbjuda möjligheten till föräldrar att rida tillsammans med sitt barn. De vuxna rider på islandshäst och barnen på ponnys.

Inför framtiden är också Isabelles och Nathalies förhoppning att möta det ökande intresset med att ha ridturer fler dagar och tider.


TEXT: ANNA BERGSTRÖM

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »