Isfiske

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

En populär vinteraktivitet för alla åldrar i Boden är isfiske. Detta traditionella sätt att fiska genom uppborrade hål i våra isbelagda sjöar och vattendrag har länge varit en favorit bland både bodensare och besökare.

Isfiske erbjuder en unik och rolig upplevelse för alla åldrar vintertid. Här är några viktiga aspekter av isfiske i Bodens kommun:

1. De många sjöarna och vattendragen: Bodens kommun är rik på sjöar och vattendrag som fryser under vintern. Det ger många alternativ för isfiskare att utforska och hitta det perfekta stället att doppa pirken. Populära isfiskeplatser inkluderar Luleälven, Fisklösträsk, Hundsjön och många andra sjöar som är utspridda runt om i kommunen. Observera att många ställen kräver fiskekort. Se nedan var och hur du skaffar det.

2. Fångstmöjligheter: Du har möjlighet att få upp många olika arter, exempelvis abborre, gädda, röding och lake. Vare sig du är en erfaren fiskare eller nybörjare finns det något för alla att upptäcka under isen.

3. Utrustning och regler: För att njuta av isfiske behöver du rätt utrustning. Vanligtvis inkluderar detta:

  • Isborr för att göra hål i isen.
  • Pimpelspö (ett kort fiskespö).
  • Pirk (som blänker och lockar fisken).
  • Agn (varje storfiskare har sitt eget supertips, allt från maggot till makaroner eller syntetiska specialare).
  • Varma kläder. Gärna lager på lager när vårsolen börjar värma.
  • Något att sitta eller ligga på, ett ligg- eller sittunderlag fungerar bra. Locals använder gärna renskinn.
  • Ta reda på vilka regler och bestämmelser som gäller för isfiske i området, såsom fiskekort, minimimått för fiskar och fångstbegränsningar.
  • Ska du elda bör du ha med egen ved, hålla dig till angivna grillplatser och lämna i det skick du själv vill möta.

4. Gemenskap och naturupplevelser: Isfiske är inte bara en aktivitet för att fånga fisk; det handlar också om att njuta av gemenskapen och den fantastiska vintermiljön. Många fiskare tar med sig sina familjer och vänner för att spendera en dag på isen, dela historier och skapa minnen. En stor del av nöjet är stunderna runt brasan med umgänge, varm dryck och något gott att äta och/eller grilla.

5. Säkerhet: Isfiske innebär vissa risker, särskilt när du är ute på isen. Det är därför viktigt att vara försiktig och ta hänsyn till isens tjocklek, vattenströmmar och väderförhållanden. Att ha rätt säkerhetsutrustning, som ispikar och flytoveraller, är avgörande för att hålla sig säker. Är du ensam är det klokt att berätta för någon var du är och ha med välladdad mobiltelefon om något händer.

Isfiske i Bodens kommun är en traditionell vinteraktivitet som ger en unik inblick i den arktiska livsstilen. Det ger både lokalbefolkningen och besökare möjlighet att uppskatta den vackra naturen och samtidigt njuta av spännande fiskeupplevelser. Så om du letar efter en annorlunda och givande vinteraktivitet, ge isfisket en chans att skapa minnen och uppleva det bästa av Bodens vinter.

Fiskesjöar och vart du köper fiskekort

Close
Get Directions
'; ';
Options hide options
Print Reset
Fetching directions...

Du kanske även gillar