Kulturen i närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

Om du har upplevt scenkonst i Boden någon gång de senaste åren är chansen stor att Linnéa Byberg har varit inblandad. Som verkställande ledamot i Bodens Riksteaterförening har hon en stor roll vårt kulturliv. ”Bodensarna ska ha ett bra kulturutbud”, säger hon.

Linnéa Byberg är Bodens Riksteaterförenings ansikte utåt. Hon gör det mesta, alltifrån att boka scenkonst från Riksteatern, Norrbottensteatern och fria producenter, hyra lokaler och bygg- och bärhjälp och fixa webbiljetter till att hålla koll på ekonomi, marknadsföra arrangemang och driva sociala medier.

– Jag vill göra bra arrangemang för Bodensarna för att jag vill att vi ska fortsätta ha en aktiv kulturstad. Då är ju ideella krafter ett måste, säger hon.

Hon har alltid varit engagerad i föreningslivet och länge handlade det om idrott, men kulturintresset fick chans att utvecklas när sonen blev stor. Eftersom hon syntes så ofta i teatersalongen fick hon förfrågan om att sitta med i styrelsen 2010 och ett par år senare klev hon in som verkställande ledamot.

Hennes intresse för scenkonst har hon med sig sedan barndomen då hon ofta hängde med föräldrarna till teatern, inte bara på barnföreställningar. Hennes bästa teaterupplevelse var när hon som tolvåring såg ”Liikavaara-Frans” med sin farfar och efteråt fick höra släktingens barndomsminnen om mannen i pjäsen.

– Det är så häftigt att det verkligen händer här och nu. Jag blir så engagerad i mina sinnen när jag får se nånting på scen. De stora existentiella frågorna kan vi inte förstå om vi inte kan uppleva dem med hela vår kropp och hela vårt sinne. Tror vi att allting bara handlar om knoppen går mänskligheten förlorad, säger Linnea.

Samtalen är belöningen

Visst kan hon bli frustrerad om Bodensarna inte dyker upp i salongen, men det är egentligen inte besöksantalen som driver henne framåt.

– Att få diskutera med publiken efteråt, det är en av de saker som jag går igång på och som gör att jag känner att det är värt det.

Det viktigaste för Linnea är inte att alla tycker om allt de ser, hon vill gärna provocera också.

– Då måste man utmana sig själv och fundera. Och det utvecklar Boden.

Ett av hennes uppdrag är att arrangera barnteater åt Bodens kommun och det är just barnföreställningarna som är roligast att jobba med, tycker Linnéa.

– Den publiken är ju så direkt, där får man verkligen veta på en gång med allting. Att få möjlighet att se barnens reaktioner i föreställningen och få prata med dem, det slår faktiskt vilken vuxenföreställning som helst, säger hon.

Senaste föreställningen var ”Rickard Söderberg är Gaytenor”, som bokades in för över ett år sedan. Och så i höstas kom flaggbränningarna.

– När Rickard skrev ”Boden, hör av er så kommer jag med en flagga”, så visste vi ju redan att han skulle komma den 22 mars. Och sedan – ringar på vattnet – så har vi Bodens första pridefestival, Northern Light Pride Boden. Det är väldigt stort.

Linnéa och närhetslivet

Linnéa är född och uppvuxen i Boden och valde att bosätta sig i Sävast för att ha nära till universitet när hon pluggade och ändå kunna ge sin son samma chans till en fin uppväxt som hon själv hade.

– Det finns så otroligt mycket ideella krafter i stan och bra möjligheter för unga att hålla på med idrott eller utöva musik. Det finns så nära till hands, en replokal är bara ett samtal bort. Det är närhetsliv för mig. Där jag bor finns det bra service och det går bussar så att jag enkelt kan ta mig in till stan, det är också närhetsliv.

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »