Den bästa tiden att plocka svamp i Boden är under sensommaren och tidig höst. Det är under denna period som svamparna mognar och blir redo att plockas. Väderförhållandena spelar en stor roll; en fuktig sommar följt av en varm och fuktig början på hösten skapar idealiska förhållanden för svampväxt.
Vanligaste svamparna i Boden
- Karl Johan-svamp (Boletus edulis): Denna är en av de mest populära och välkända ätliga svamparna. Den är känd för sin goda smak och är en favorit bland svampplockare.
- Kantareller (Cantharellus cibarius): Dessa gula, trumpetformade svampar är kända för sin distinkta smak och är mycket eftertraktade.
- Trattkantareller (Craterellus tubaeformis): Mindre känd än den vanliga kantarellen men lika välsmakande, är trattkantarellen en annan favorit bland svampplockare.
- Riskor: Det finns flera ätliga arter av riskor som kan hittas i skogarna runt Boden.
- Taggsvampar: Vissa arter av taggsvampar är ätliga och kan hittas i området.
Allemansrätten och svampplockning
I Sverige är svampplockning tillåten under allemansrätten, vilket innebär att man får röra sig fritt i naturen och plocka vilda växter så länge man inte stör eller skadar naturen. Det är dock viktigt att respektera privat mark och inte lämna några spår efter sig.
Om du ska ge dig ut i skogarna under september/oktober/november så är det bra att ha i åtanke att jakt kan pågå i området. Så se till att ha på dig kläder som gör dig väl synlig och om möjligt, meddela jaktlaget i området att du befinner dig i skogen. Du har all rätt att plocka bär på deras jaktmarker men ömsesidig respekt uppmuntras.
Gå en kurs
Kurser i svampplockning har blivit alltmer populära. Dessa kurser erbjuder deltagarna kunskap och färdigheter för att säkert identifiera och plocka ätliga svampar, samt förståelse för de som är giftiga. Det finns ofta kurser att gå i Boden, bland annat hos Studiefrämjandet.
Här kommer några av Studiefrämjandets tips att tänka på när du ska plocka svamp.
- Trampa nya stigar
Olika svamparter trivs i olika miljöer, men om sommaren har bjudit på regn och hyfsad värme så går det ofta att hitta svamp i höstskogen. Konkurrensen om svamparna kan vara hård. Istället för att leta längs samma stigar som alla andra, gå in 5-10 meter i terrängen från skogsvägen eller elljusspåret. Ofta ger det bra utdelning. - Håll koll på förväxlingssvampar
Vissa giftiga svampar kan till utseendet påminna om läckra matsvampar. Den vita flugsvampen kan exempelvis förväxlas med champinjonen. En bra minnesregel är att inte plocka vita svampar med vita skivor under. Plocka aldrig en svamp som du känner dig osäker på. - Bär svampskörden rätt
Precis som andra livsmedel påverkas svampen av hur den hanteras och förvaras. Lägg den plockade svampen luftigt i en korg, alternativt i en tyg- eller papperspåse under svampturen. Undvik täta plastpåsar där svampen riskerar att bli dålig i förtid. - Grovrensa redan i skogen
Ta med en svampkniv med borste ut på svampturen och ta bort jord, barr och eventuella småkryp redan när du plockar svampen. Du sparar tid och vet att du får med dig fina svampar hem.