Att bygga hus – Följ resan mot drömboendet i Boden

Foto Bodens kommun/KOMM

Drömmen: Att bygga ett eget hus i två plan, lantligt men också nära till jobb och förskola. Klassiskt på utsidan men modernt och öppet inuti. Jesper och Elinas villa har gått från att bara finnas i fantasin och på papper till att nu stå färdig i gamla Sävast. Här får du följa familjens husresa.

Planerna har funnits där länge för Elina Andersson och Jesper Forsberg. De ville bygga någonting eget och kunna bestämma exakt hur de vill ha det. När möjligheten dök upp, en tomt alldeles intill Elinas morföräldrar i gamla Sävast, bestämde de sig och har sedan dess haft full fokus på att få till husbygget. 

– Eftersom vi var bestämda så var det ingen stress. Det är många kompisar som börjat köpa hus men vi har bott i vår lägenhet och sparat pengar. Vi visste att vi skulle bygga hus och att det skulle ta några år att få ihop till kontantinsats och allt annat, säger Jesper. 

– Vi har aldrig varit på en enda husvisning, fyller Elina i. 

Plats för både släkt och förvaring

Sommaren 2020 föddes sonen Cornelis, och vid det laget var planerna för huset långt gångna. Elina och Jesper hade börjat med att titta i kataloger och bestämde sig sedan för hur villan skulle se ut tillsammans med Vittjärvshus. Öppen planlösning var viktigt – det skulle finnas utrymme för släkt och vänner – och även mycket plats för förvaring och kläder. 

– Vi har båda bott på övervåningarna när vi växte upp så det kändes rätt med ett tvåvåningshus också, säger Jesper.  

Huset ser ut som en klassisk villa. Modern standard men relativt enkel och tidlös design. Ett hus som passar väl in i de idylliska miljöerna i gamla Sävast. Och när väl bygget var igång gick allting väldigt fort. Tidigt på våren 2022 restes väggarna och familjen hade möjlighet att gå in i huset för första gången medan tomten fortfarande var en byggarbetsplats.  

– Det känns otroligt. Att gå in och tänka “här ska toaletten vara, här kommer tv:n vara”, sade Jesper precis när väggarna rests.  

Nära till förskolan

Några månader innan inflyttningen började Cornelis på sin nya förskola i Sävast, behagligt cykelavstånd från huset tack vare viadukten över väg 97. I augusti drog flyttlasset och familjen kunde för första gången sova i det nya huset.

– Det som är roligast är att äntligen få inreda lite grann. Köpa lite nya grejer och ta hit lite gamla grejer som man tänkt ha i huset. Att få göra så som man har tänkt så länge, säger Elina. 

Det bästa är platsen

Husbygget har varit en stor process. Trots att Jesper och Elina var väl förberedda så blev planeringsarbetet mer omfattande än de tänkt sig, och även om huset är färdigt återstår en del arbete såsom garage, altan och målning av husfasaden. Men båda är väldigt nöjda och säger att villan blev precis som de tänkt sig.  

–Det bästa med att bo på den här platsen för mig, gamla Sävast, är att det är nära till både skog och mark och samtidigt nära till att både åka och handla, gå på fik eller liknande i stan. Det är det som är bra – det är nära till allting, cykelavstånd till minsta lilla, säger Jesper. 

Text & film: Markus Jornevald

Läs mer om att bygga hus i Boden här.

Hitta lediga tomter här.

Relaterat innehåll
Svart villa med stor terrass i trappor.
Hemma hos familjen Hedberg  En arkitektritad villa med sluttande tak, en trappterrass, rymligt kök och stora fönster ut mot ån. Det blev resultatet när Jonas och Johanna hittade guldläget och …
Nybyggare i närhetslivet
En tvåplans funkisvilla med takterass mot söder var drömhuset som blev verklighet för Fanny och Victor. Genomtänkta detaljer och personliga materialval gör hemmet till deras eget. …
Drömhuset med nära till allt
Ann-Sofie Lund och Martin Brännvall satsade stort och byggde sitt drömhus – för hand, från grund till tak. Här har de nära till både skogen och stan, och plats för många spontana besök. Förra somma…
Närhetslivet på Solskensvägen
Alexandra Vallin och Sebastian Nilsson tog chansen och byggde sitt drömhus. Nu lever familjen det goda livet där solen alltid ler - på Solskensvägen i Sävast. Det var 1 juni 2016, klockan 09:00, so…