Nybyggare i närhetslivet

Foto Mats Engfors/Fotographic

En tvåplans funkisvilla med takterass mot söder var drömhuset som blev verklighet för Fanny och Victor. Genomtänkta detaljer och personliga materialval gör hemmet till deras eget. “Jag gillar kontrasterna”, säger Fanny. 

Fanny Schylander och Victor Vikström bodde tidigare i en lägenhet i centrala Boden och drömde om att en dag bygga ett eget hus. Victor kommer från Gunnarsbyn, Fanny är uppvuxen i Fagernäs och ingen av dem hade någon koppling till Sävast men det var här flest tomter släpptes så det var här drömmen fick bli verklighet. 

– De hade börjat bygga på gatan ovanför när de släppte de här tomterna och det såg ut att bli väldigt fina områden. Det är ju faktiskt roligt när man bygger hus att hela området är fint, säger Fanny.  

Att det är nära till Victors jobb i Luleå, till förskolor, skolor, fler barnfamiljer och annat som är viktigt var en välkommen bonus.  

Schylander2b

– Vi ville verkligen ha en tomt så jag, Victor, min syster och min far satt med varsin dator. Tomterna skulle släppas en dag i december klockan nio och vi skulle ju bara vara snabbast, säger Fanny. 

De lyckades boka tre olika tomter och valde den de tyckte bäst om, längst ner mot Luleälven. När de tittade runt bland husmodeller fastnade de för ett funkishus på två plan med takterrass som de tänkte skulle passa perfekt för läget. En stor sällskapsyta på nedre plan och flera sovrum på övre plan (för att rymma en walk in closet) var viktigt för Fanny och Victor och det hittade de här. 

Schylander3

Personliga val 

Under planeringstiden fick paret låna Fannys pappas lägenhet och där blev det ett år fyllt av längtan, väntan och otaliga materialval. Huset köptes nyckelfärdigt från Eksjö hus som anlitade lokala snickare. När bygget väl var igång tog det bara 16 veckor tills det var klart.  

För att göra det till sitt eget från start valde paret bort husfabrikens förslag på golv, innerdörrar, kök och badrum. 

– Det har vi köpt själv så att vi fick det exakt som vi ville ha det, och så skruvade snickarna in det. Det är stommen på huset som är standard och så har vi valt ut resten själva, säger Victor. 

Köket är svart med kranar och handtag i mässing, liksom alla innerdörrar. 

– Jag hade en bild av hur jag ville ha det inredningsmässigt. Jag gillar svarta kök och kände att vi kunde ha det här eftersom det är så öppet, här kan man ha ett mörkt kök utan att det känns trångt, säger Fanny. 

Schylander4

Mässingen går som en röd tråd och syns inte minst i badrummen. 

– Vi har det som grund i hela huset. Jag gillar det, det blir ju mycket med alla detaljer, säger Fanny. 

Övervåningens badrum går i blankt ljusgrått och på nedervåningen bildar vita fasade kakelplattor ett fiskbensmönster på väggarna. Fanny eftersträvade en ljus känsla i huset och valde en varm ljusgrå nyans till väggarna och ljus ek till golven. 

– Jag ville inte ha det där vita, kalla, utan det var viktigt att det var en varm grå för att den inte ska kännas blå. Det tycker jag gör mycket i hela huset, säger hon. 

Schylander8

De valde också bort alla garderober och köpte i stället tolv Billy-bokhyllor i olika storlekar. Fanny spacklade igen alla hål, slipade dem och målade dem ton-i-ton med väggarna. Några av dem fick skåpluckor och vips så blev de linneskåp och tv-bänkar. 

– Det ser lite mer eget och lite lyxigare ut. Jag gör gärna om saker jag köper för att jag har en idé om hur jag vill ha det, men jag tycker ju att det är kul också, säger Fanny. 

Schylander9

Utsikt över älven 

Hela familjen trivs väldigt bra i sitt nya hus. 

– Det bästa är terrassen, man kommer upp litegrann och ser älven nästan hela vägen, säger Victor. 

– Tatto!, utropar Noomi som snart fyller två och pekar ut. 

Hon älskar att stå vid de stora fönstren i allrummen både på övre och nedre planet och titta på alla traktorer och lastbilar som kör förbi, det händer ofta här bland nybyggarna. 

Schylanders9

Det Fanny uppskattar mest är allt utrymme och möjligheten att gå ut på sin egen tomt om somrarna. 

– Det är väldigt skönt att vi inte behöver åka iväg hela tiden för att ta komma ut för vi har redan så mycket här. # 

Schylander10

FAKTA 

Familjen / Fanny Schylander, 24 år, frisör, Victor Vikström, 30 år, egenföretagare och Noomi, snart 2 år. 

Hemmet / Funkisvilla på två plan från 2018 med 158 kvadratmeter boyta och sex rum och kök på Brännan (etapp 2) på Sävastön.  

Schylander11
Relaterat innehåll