Arkitektritad husdröm med guldläge 

Hemma hos familjen Hedberg 

En arkitektritad villa med sluttande tak, en trappterrass, rymligt kök och stora fönster ut mot ån. Det blev resultatet när Jonas och Johanna hittade guldläget och bestämde sig för att bygga hus. Välkommen hem till familjen Hedberg i Boden. “Vi har nära till precis allt här”, säger Johanna. 

Urbodensarna Johanna och Jonas Hedberg har klättrat på bostadstrappan under många år och renoverat sig igenom bostadsrätt, radhus och villa.  

– Vi har alltid varit väldigt intresserade av hus och inredning och tänkt att det skulle vara kul att bygga ett hus någon gång, säger Jonas.  

Han, Johanna och tonårsbarnen Gustav och Agnes trivdes egentligen väldigt bra i villan i Sävast, så bra att det skulle krävas något extraordinärt för att slå ner bopålarna på nytt. Då ramlade de över den här tomten. Eller, egentligen är sprang ett bättre ord, för det var under en löprunda längs Bodån som Jonas la märke till att ingen byggt på detta fantastiska läge på Sandenområdet, ett stenkast från centrum. 

 

– Det är ganska diskreta framsidor på husen här men baksidorna är ju superfina, med ån och promenadstråket här nedanför och solläget. Och så nära till stan. I och med att tomten sluttar går det att göra det lite mer levande än om du har en klassisk platt villatomt, där såg vi också en möjlighet att hitta på något annorlunda, säger han.  

Tomten var såld, men eftersom ägarna inte kom igång med ett bygge gick marken tillbaka till kommunen och då fick familjen Hedberg chans att köpa den. Och där drog allt igång.  

– Så i stället för Corona-renovering så byggde vi ett hus, säger Johanna.  

ARKITEKTRITAD MED TYDLIG VISION  

Makarna började med att skapa en bok för sitt husprojekt där de skrev ner precis hur de ville ha det, klistrade in tidningsurklipp och beskrev drömhusets stil, färg, form och funktioner. De skissade också på planlösningar innan de tog kontakt med arkitekter och husleverantörer och valde slutligen arkitekten Josefina Nordmark och Norrläge.  

Kök.

Entrén ligger i mitten av det långsmala huset, intill det stora köket. Åt vänster finns tonårsbarnen Agnes och Gustavs rum, deras tv-rum, badrum med bastu och utgång till ett spabad på terrassen.  Åt höger ligger tvättstuga och förråd och så vardagsrummet, föräldrarnas sovrum och ett mindre badrum.  

– Vi ville ha det öppet, men inte att kök och vardagsrum sitter helt ihop för det kan bli så mycket eko, säger Johanna.  

– Vi ville skapa olika delar i huset. När en har små barn är det kanske naturligt att ha alla sovrum nära varandra, men nu är inte våra barn små längre så nu vill vi snarare ha våran del och deras del, säger Jonas.  

På gatan finns många souterrängvillor, men Jonas och Johanna ville absolut ha ett plan, för enkelhetens skull. Hela huset har ett sluttande tak som följer markens lutning, högst upp mot gatan och lägre ner mot baksidan, enligt arkitektens förslag.  

– Det kändes direkt att “Wow, det blev rätt”, säger Jonas. Även golvet har en liten nivåskillnad, vardagsrummet och sovrummet ligger ett par trappsteg ner, vilket gör att det ändå är 2,50 meter i takhöjd där det är som lägst. 

VÄLPLACERADE FÖNSTER  

Från ytterdörren går en rak siktlinje genom huset till ett stort fönster som vetter ut mot trädgården på baksidan, mot grönytor, några björkar, gångvägen och den glittrande ån nedanför. Här framför fönstret kan en gärna stanna till ett ögonblick och ta in naturen utanför.  

– Det är härligt att det första du ser när du kommer in är ut, säger Johanna.

De hade från början inte tänkt ha något fönster ut mot gatan men det slutade med ett jättefönster vid matplatsen. Ändå är det placerat så att det går att vara i köket utan att synas utifrån. Den djupa fönsternischen är dekorerad med fällar och kuddar och har samma funktion som en kökssoffa.  

– Det är precis sådana smarta grejer som arkitekten har varit bra på att få ihop, säger Jonas.  

MODERN INREDNING I GRÅSKALA  

I inredningen har de valt att jobba med enhetliga och moderna uttryck som går igen i hela huset. Samma grå kakel och klinker finns i båda badrummen, hallen och tvättstugan, om än i olika storlekar.

Husets invändiga väggar går i tre nyanser av grått, där den mörkaste är samma färgkod som köksluckorna. En spännande detalj är skafferiet som ser ut som ett vanligt högskåp men är så stort att du kan gå in i det.  

– Köket var det som vi bestämde absolut först, det är det viktigaste. Köket är husets hjärta, det är här vi hänger, säger Johanna.  

Ett vitpigmenterat mattlackat plankgolv i ek ligger i alla gemensamhetsutrymmen. Genomgående i hela huset finns också de svarta detaljerna som ger tyngd och tuffhet till de annars luftiga miljöerna. 

UTERUM I NIVÅER  

Husets fasad består av stående ribbpanel i tre olika bredder, målat matt i svart slamfärg, förutom baksidan där fasaden är slät för ett lugnare och mer rumsligt intryck.  

– Vi gillar att vara ute på våren, sommaren och hösten och tycker om att ha olika skrymslen, solväggar och lähörn. Tillsammans med arkitekten såg vi till att baksidan blev oregelbunden för att skapa de här små uterummen, säger Jonas.  

Svart arkitektritad enplansvilla med stor terrass i nivåer. Fyra personer sitter på terrassen.

Här på baksidan har Jonas byggt en terrass på runt 200 kvadratmeter, uppdelad i olika sektioner, höjdnivåer och trappartier med och utan tak.  

– Planen har varit ganska tydlig, vi ville trappa ner den ganska snabbt så att det känns att en verkligen är på höjden. Det finns en tanke utifrån hur fönstren och allting är, men ändå att det ska vara lite wild and crazy så att det inte bara blir en dansbana, säger Jonas.  

För det krävdes en hel del matematik och många ritningar på bakplåtspapper för att illustrera varje nivå men också ungefär 1 800 löpmeter trall och många, många timmars arbete.  

– Den är helt underbar, altanen. Det har varit härligt i sommar, men vi sitter ju faktiskt ute året runt här vid matbordet, säger Johanna.  

NÄRHETSLIV I STAN  

Sommaren 2021 stod huset klart och familjen flyttade in.  

– Vi är jättenöjda med hur allting blev och hur processen var. Samspelet med byggfirman och hantverkarna har fungerat jättebra, säger Jonas. 

Och de trivs otroligt bra med sitt närhetsliv här. På tio minuter till fots eller på cykel når de affärer, samhällsservice, idrottsanläggningar, skolor och Johannas jobb i centrum. Jonas arbetar ofta hemifrån, men tack vare goda kommunikationer kan han infinna sig på Stockholmskontoret 100 mil söderut redan innan kollegorna anländer. 

Ändå är det mest naturen som syns när du tittar ut genom fönstren.  

– Jag trivs jättebra här, det är kul att det är nytt och det är nära stan. Det känns som att det är nära till allt. Det är nära skolan och jag har enkelt att ta mig till kompisar och till mina fotbolls- och handbollsträningar, säger Agnes, 14 år.  

Text: Josefin Wiklund / Foto: Mats Engfors 

FAKTA  

HEMMET  

1-plansvilla byggd 2021 på Sanden i Boden. 160 kvadratmeter boyta, 40 kvadratmeter biyta, 5 rum och kök.

FAMILJEN  

Johanna Schmidt Hedberg, 42 år, butikssäljare i sportbutik, Jonas Hedberg, 44 år, finansiell rådgivare till elitidrottare, Gustav 18 år, Agnes, 14 år.  

BYGGA HUS I BODEN  

  • Väl tilltagna småhustomter med generösa byggrätter i attraktiva lägen, till överkomliga priser.  
  • Ingen tomtkö, först till kvarn gäller.  
  • Snabbast i Sverige på bygglov.  
  • Flera lokala husleverantörer.  
  • Läs mer: Bygg ditt drömhus 
Närhetsliv

Arkitektritad husdröm med guldläge 

En arkitektritad villa med sluttande tak, en trappterrass och stora fönster ut mot ån. Det blev resultatet när Jonas och Johanna hittade drömläget och bestämde sig för att bygga hus. Välkommen hem till familjen Hedberg i Boden.

Läs mer »