Närhetslivet på Solskensvägen

Foto Mats Engfors/Fotographic

Alexandra Vallin och Sebastian Nilsson tog chansen och byggde sitt drömhus. Nu lever familjen det goda livet där solen alltid ler – på Solskensvägen i Sävast.

Det var 1 juni 2016, klockan 09:00, som det stora äventyret började. Då släpptes de första tomterna på Brännan i Sävast till försäljning och Sebastian minns hur han satt och väntade och uppdaterade hemsidan, gång på gång

– Till slut kom jag in på en tomt och fick köpa.

Några minuter senare var tomterna slut. Familjen ville ha ett H-format hus med öppen planlösning för kök och vardagsrum i mitten, en del för vuxna på ena sidan och en del för 5-åriga William och hans kommande syskon på andra sidan.

Sebastian och Alexandra beskrev sina tankar för ett par lokala hustillverkare och valet föll på Vittjärvshus som hade en passande modell som kunde anpassas efter deras önskemål och levereras nyckelfärdigt.

– En släkting hjälpte oss att rita om huset så att det blev precis som vi ville ha det, säger Sebastian.

Att få bygglov gick smidigt tack vare snabb hantering på samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun. För markarbete och plattsättning anlitades lokala entreprenörer och just det lokala kändes viktigt för paret. Bygget flöt på fint och även om det blivit många val att ta ställning till är Sebastian och Alexandra långt ifrån slutkörda efter projektet.

– Det har gått superbra, vi fattar inte varför vi inte gjort det här tidigare, säger Alexandra.

Grunden göts i augusti förra året och ett halvår senare, i slutet av januari, flyttade familjen in. Än finns inredningsdrömmar att förverkliga, men huset har blivit ett hem – för hela livet.

– Det känns jätteskönt, vi är så nöjda med allt, säger Alexandra.

I det stora allrummet finns plats för matlagning, måltider, gäster och tv-mys – rum att umgås helt enkelt.

– Vi har alltid folk här, det är härligt med en god middag, en flaska rött och att bara njuta av tillvaron, säger Sebastian.

En väl tilltagen takhöjd och stora fönster ut mot älven i söder ger en väldig känsla av rymd och utsikten är slående. Framåt våren ska trädgården anläggas och sedan byggs en stor altan.

– Till sommaren blir det altanhäng här i solen, att grilla och leva lite, säger Sebastian.

Det stora badrummet har bastu och relax och är exklusivt inrett med stora kakelplattor i olika nyanser av grått och glamorösa detaljer i guld. Gråskalan hänger med i hela huset, på alltifrån de breda golvplankorna till bänkar och kakel i köket.

– Vi vill ha modernt och lite lyxig hotellkänsla. Men det är ju roligt att blanda stilrent med lite mer rustikt för att det ska bli hemtrevligt, säger Alexandra och pekar på matbordet av grova plankor.

Allrummets största blickfång är en stor jakttrofé som hänger på väggen ovanför. En ellipsvattenbock som Sebastian skjutit på en semester i Sydafrika. 

Alexandra kommer från Vuollerim och Sebastian från Boden, men de senaste åren har de bott i Harads. När husdrömmen skulle bli verklighet var det ingen slump att det blev just Sävast – det var närhetslivet som lockade. Eftersom både Alexandra och Sebastian reser mycket i jobbet är avståndet till flygplatsen extra viktigt.

– Förut tog det 1,20 till Kallax och nu går det på 25 minuter så det blir mycket kortare arbetsdagar, säger Sebastian.

Förskolan ligger ett par kvarter bort och ännu närmare finns Sebastians nyfunna intresse, golfbanan.

– Det bästa med att bo här är att det är nära till allt, både till stan och till naturen. Det finns så mycket, affär och fotbollsplaner och skidspår och allt möjligt som William kan syssla med, säger Alexandra.

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »