Hemma på vår gata i stan

Foto Mats Engfors/Fotographic

Mitt i stan hittade Jovana och Rickard sitt drömhus från förra sekelskiftet. 250 kvadratmeter ger gott om yta för släkt, vänner och ett stort mått personlighet. “Vi har allt vi kan önska oss och mer därtill”, säger Jovana.

En rosa hall med marockanskt golv hälsar gäster välkomna till familjen Engströms pampiga boning. Via en hall möblerad med en röd sammetssoffa kliver man in i husets hjärta – ett enormt kök med generös takhöjd, stora spröjsade fönster och en massiv köksbänk längs hela väggen.  

– Det är en perfekt samvaroyta. Här kan man vara många och det är skönt att kunna sitta kvar länge. Det är ljust och man har utsikt över trädgården. Jag älskar det här rummet, det är så mysigt att starta dagen här, säger Jovana. 

Utbyggnaden på framsidan är byggd 1926 men resten av huset är förmodligen äldre än så, enligt vad Rickard fått höra kan det ha stått här redan i slutet av 1800-talet.  

– Jag gillar att det inte är perfekt, för alla saker man har är inte perfekta och man själv är inte perfekt. Jag kan känna mig malplacerad i sprillans nya hus där allt är så himla rakt och fint. Det känns som att jag är lite skavig och då är det charmigt med ett gammalt, skavigt hus, säger Jovana. 

Till varje pris 

Paret flyttade in för tre år sedan. Innan dess bodde de i en lägenhet en bit härifrån, men de hade parkering på andra sidan gatan och brukade gå förbi och beundra huset.  

– Hela det här området är så himla läckert. För mig som är från Luleå var det en dröm att få bo så här, säger Jovana.  

När Rickard skickade länken till Hemnetannonsen kom svaret från Jovana snabbt; “Vi ska ha det, till varje pris”.  

Tidigare inrymdes två lägenheter här och köket på övervåningen fanns kvar när de flyttade in. Att göra om det till badrum och tvättstuga var ett stort projekt, likaså fasaden som behövde renoveras och målas om. Till det kom också metervis och åter metervis av lister.  

– Vi hade en kompis här som hjälpte till och vi vred och vi vände och funderade över hur fan man ska såga dem för att få ihop hörnen. Det gick åt mycket vin och Youtubeklipp innan gersågen kom till användning, minns Jovana.  

Rum för böcker och historia 

Bakom köket hittar vi biblioteket där Jovanas biografier och deckare huserar i hyllor längs väggarna tillsammans med små prydnadsfigurer från olika resor, instrument från Rickards morfar och några loppisfynd.  

– Jag har alltid tyckt om att läsa och velat ha ett bibliotek. Det känns häftigt att kunna leva i ett sånt överflöd att man kan ha ett rum för sina böcker, säger Jovana.  

Hon tycker om gamla saker, speciellt när det finns en historia som i fallet med den färgstarka mattan på fiskbensparketten. 

– Det är några gamla bosniska tanter som har vävt mattan och den har funnits i familjen jättelänge. Jag bodde i Bosnien tills jag var sex år och i samband med Balkankriget flydde vi hit. Vi hade inte med oss så mycket men när mamma och pappa var ner en gång efter kriget hittade den på vinden i vårt gamla hus och tog med sig den. Nu har tyvärr båda mina föräldrar gått bort, alldeles för tidigt.  

I vardagsrummet intill finns Rickards favorit; braskaminen som varit välanvänd i vinter. Murstocken bakom den har makarna knackat fram och det gamla teglet bistår med en rustik dimension till den ljusa rymden. Här står också familjens nya soffa av modell större, ackompanjerad av en stilsäker fladdermusfåtölj i läder.  

En trappa upp hittar vi parets sovrum med halvmålade väggar i djupt blått, ytterligare en kamin och en linneklädd dubbelsäng framför ett av de spröjsade fönstren. Intill finns en klädkammare, om det nu är ett rättvisande ord för en garderob i storleken av ett vardagsrum. Här uppe finns också barnkammare, gästrum, sovrum, arbetsrum, badrum och allrum. Med 250 kvadratmeter boyta finns det gott om plats när Jovanas syskon kommer på besök från Halland.  

100 år av närhetsliv 

Rickard som är uppvuxen i Heden hade kunnat tänka sig att leva på landet men för Jovana var det viktigt att bo i centrum. 

– Dels för att jag enkelt kan ta en buss till mina vänner i Luleå men också för att vi har möjlighet att bo lite pampigt och då vill jag göra det. 1,8 fick vi det för och det är ju helt sjukt tycker jag, att man kan köpa något sånt här, som inte ligger i en liten by. I Boden har man nära till allting, säger hon. 

Här har de ett bekvämt liv, nära till jobb, shopping, restauranger och skolor – men ändå en stor trädgård och bara några minuters promenad till natur, vatten, berg och landsbygd. 

– Det bästa med att bo här är ytan och läget, att få bo så här gammalt och stort i centrum. Jag är fantastiskt tacksam för att man kan vara en vanlig svensson och leva som vi gör. Sen får man ta att det behöver lite kärlek. Men vi har ändå – ta i trä – inte haft så mycket mer bekymmer än någon annan. Men har det stått här i 100 år är det ett gott tecken, då kanske det klarar dig, säger Jovana. #

_______________________

Fakta

Familjen: Jovana Engström, 33 år, handläggare på Migrationsverket, Rickard Engström, 31 år, handläggare på Försvarsmakten, sonen Mateo, 4 månader och hunden Maxi, 3 år.
Huset: Ett tvåplanshus på 250 kvadratmeter plus kallvind och källare på Margaretagatan i centrala Boden.

Relaterat innehåll