Anläggningsmaskinförare

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

På plats i Luleå/delvis distans.
60 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial nivå
1200
Svenska

Om yrket

En utbildning för dig som vill arbeta med maskiner inom bygg-och anläggningsbranschen. Här får du lära dig att hantera maskiner såsom hjullastare, grävmaskin och andra jordförflyttande maskiner. Utbildningen följer gällande regler enligt TYA/BYN.

Ansökan

Löpande
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper samt ha B-körkort. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Avklarade slutprov ger dig utbildningsbevis enligt TYA/BYN (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd samt Byggbranschens yrkesnämnd). Du kan börja arbeta direkt efter avslutad utbildning. Som maskinförare kan du bland annat jobba med:
 • Vägbyggen
 • Husgrunder
 • Planeringsarbeten
 • Diken
 • Kabelgrävning

Studera vidare

Efter utbildningen kan man läsa vidare till bland annat anläggningsingenjör. Som i sin tur kan leda till en anställning som anläggningsprojektör, projektledare eller som produktionsledare.


  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Anläggningsförare – process100
  Anläggningsförare 1200
  Anläggningsförare 2200
  Anläggningsförare 3200
  Anläggningsförare 4200
  Anläggning – ledningsbyggnad200
  Anläggning – vägbyggnad100

  Övrigt

  Läromedel och ev. skyddsutrustning bekostas av eleven.
  Andra utbildningar
  Träarbetare
  Är du händig och tycker om att skapa något bestående? Som träarbetare kan du under hela byggprocessen vara delaktig i allt från fromsättning och byggnation till inredning. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar.
  Plattsättare
  Har du sinne för det estetiska, är noggrann och gillar precisionsarbete, då är det plattsättaryrket du ska satsa på!
  Svetsare
  Svetsare arbetar med att tillverka, reparera och montera stål-och metallprodukter. Arbetet kan innebära allt från enklare svetsarbete till krävande specialsvetsning. Du kan arbeta inom husbyggen, installation av rörsystem, tillverkningsindustrin eller processindustrin.
  Målare
  Vill du ha ett kreativt och skapande yrke är målare yrket för dig. Arbetet omfattar underarbete såsom spackling och slipning till tapetsering och målning av olika ytor. Det är vanligt förekommande att arbetet sker hemma hos kund, det är därför bra om du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande. Efter godkänd utbildning har du fått de grundläggande kunskaperna för yrket och kan nu söka en plats som lärlingsanställd. I slutet av lärlingstiden (5950–6800 timmar) ska du göra ett gesällprov och då få ditt yrkesbevis som utfördas av Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.