Anläggningsmaskinförare

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Upplägg

På plats i Luleå/delvis distans.
60 veckor vid heltidsstudier
Gymnasial nivå
1200
Svenska

Om yrket

En utbildning för dig som vill arbeta med maskiner inom bygg-och anläggningsbranschen. Här får du lära dig att hantera maskiner såsom hjullastare, grävmaskin och andra jordförflyttande maskiner. Utbildningen följer gällande regler enligt TYA/BYN.

Ansökan

5/2 -24, 15/4 -24, 9/9 -24 & 18/11 -24
Alltid sökbar
Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Förkunskaper

För att söka till utbildningen behöver du vara skriven i kommunen och ha gått klart grundskolan eller ha motsvarande kunskaper samt ha B-körkort. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år.

Efter utbildningen - vanliga jobb

Avklarade slutprov ger dig utbildningsbevis enligt TYA/BYN (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd samt Byggbranschens yrkesnämnd). Du kan börja arbeta direkt efter avslutad utbildning. Som maskinförare kan du bland annat jobba med:
 • Vägbyggen
 • Husgrunder
 • Planeringsarbeten
 • Diken
 • Kabelgrävning

Studera vidare

Efter utbildningen kan man läsa vidare till bland annat anläggningsingenjör. Som i sin tur kan leda till en anställning som anläggningsprojektör, projektledare eller som produktionsledare.


  Kurslista

  KursnamnKurspoäng
  Anläggningsförare – process100
  Anläggningsförare 1200
  Anläggningsförare 2200
  Anläggningsförare 3200
  Anläggningsförare 4200
  Anläggning – ledningsbyggnad200
  Anläggning – vägbyggnad100

  Övrigt

  Läromedel och ev. skyddsutrustning bekostas av eleven.
  Andra utbildningar
  0158
  I utbildningen ingår grundläggande kunskap i att installera, montera, kontrollera, underhålla och reparera el- och automatikutrustningar. Eleven lär sig att tekniskt beskriva installationen och dokumentera den och även grundläggande erfarenhet av hantering och programmering för PCL-system (styrsystem för automation). Utbildningen genomsyras av ett stort fokus på säkerhet, riskbedömningar och en god arbetsmiljö. En industrielektriker blir en viktig nyckelperson för att se till att produktionsprocessen fungerar som den ska.
  GameDev Indie
  Utbildningen ger dig en bred förståelse för de element som behövs för att skapa ett spel. Design, grafik och programmering. Du får lära dig hur du skapar i både 2D- och 3D-miljöer, hur du kodar i både Unity med C# och visual scripting i Unreal Engine, och hur du skapar miljöer och designar system för att skapa en fantastisk spelupplevelse.
  Yrkesförare – Buss
  Är du serviceinriktad, flexibel och stresstålig? Då har du egenskaperna som krävs för att bli bussförare. Är du dessutom noggrann, ansvarsfull och har ett högt säkerhetstänk är detta jobb för dig!
  DCIM100MEDIADJI_0164.JPG
  Gillar du tunga fordon och vill ha ett självständigt arbete ute på vägarna? Lastbilschaufför innebär till stor del ensamarbete med är också ett serviceyrke där du kommer i kontakt med kunder i samband med lastning och lossning. Du behöver vara servicemedveten samt ha goda kunskaper om vad det innebär att framföra ett tungt fordon på ett säkert sätt.